Fedor Malík:
Kapor z Iloku

Fedor Malík, 8. marca 2016     2 minúty čítania

Po troch dňoch pobytu v Starej Pazove sa vraciame domov. Nie však starou cestou „hore“ na Horgoš. V Novom Sade odbočujeme na Futog, Hložany a Bačku Palanku.



Tu je hraničný priechod do Európskej únie, do Chorvátska. Colníci sú zamračení. Polhodinku sme si postáli. Za „železnou oponou“ nás už čaká Darko, usmieva sa a podáva nám ruku. Spoza mrakov vyšlo i slnko. Prechádzame do Iloku, kráľovstva chorvátskeho tramínu. I tu žije viac ako tisícka dolnozemských Slovákov. Sú tu už dobré dve storočia a stále si držia svoju reč i vieru...

Darko nás ťahá hore na hrad. Výhľad na krajinu je úchvatný. Majestátny Dunaj magnetizuje rozdelenú krajinu. Na druhom brehu je už Srbija. Darko sa priznáva, že sem chodí rád. Dobíja energiu a prichádza na nové myšlienky. Dunaj je jednoducho úžasný. O dunajských kaproch ani nehovoriac. Tie sú vraj najlepšie na svete. Treba ich však vedieť pripraviť. Najlepšie na ilocký spôsob. Takže čítajte a varte...

Potrebujeme menšieho kapra, 100 g cibule, 250 ml oleja, po 300 g zelenej papriky i paradajok, petržlenovú vňať, deci bieleho vína, jeden citrón, soľ a čierne korenie. Kapra očistíme, sparíme, osušíme a osolíme. Z ostatných ingrediencií pokrájaním a dusením pripravíme hustú zeleninovú zmes. Tú precedíme, vložíme ju do kapra a zašijeme ho. Položíme na pekáč, podlejeme zeleninovou šťavou a vínom. Najlepšie ilockou „graševinou“. Kapra pri miernom ohni pečieme do mäkka a pravidelne podlievame výpekom. Keď je hotovo, ozdobíme ho plátkami citróna.

A príloha? Žiadna ryža, žiadne zemiaky. Varené batáty. Tie Darko pestuje vo veľkom a vozí ich aj na Slovensko. Už ste ich mali na tanieri?



Diskusia k článku

venusa
Uz som vás postrádala, ba zľakla, kde ste sa stratili. Rada vás čítam, pookrejem.
Bataty som uz robila len tak zo zvedavosti. Nic proti, je to o zvyku, no ja som zemiaková. A z rýb sa mi rasia plutvy-:)
Prajem veľa zdravia, sily k ďalším receptom.
kuchticka
@venusa , taktiez rada citam "pana Malika" a tuto ta vzdy "stretnem".

Bataty su velmi zdrave a ja s nich robim zemiakovy salat , pri spracovani ich vzdy polovicku pochrumkam surove. Salat ako taky je v mojich receptoch asi spred troch rokov. Zialbohu bez foto.






 



TOPlist