Foto: Shutterstock
Rakytník: Nálož výraznej citrusovej chuti
Oranžové bobuľové plody rakytníka rastú na ostnatých kríkoch. Ich chuť sa prirovnávaná k tropickým plodom, s náznakmi citrusov a marakuje, čo ho robí vynikajúcou voľbou pre každého, kto má rád intenzívne kyslasté chute. Na trhu nájdete už hotové produkty ako čistú rakytníkovú šťavu, pyré alebo sirup a všetky sa dajú skvelo využiť aj pri varení.Rakytníková šťava
Je ozajstnou chuťovou bombou. Jej intenzívna kyslosť a žiarivá farba sú perfektné pre sorbety, polevy alebo dokonca ako kyslý prvok do šalátových dresingov.
Skúste zmiešať šťavu s trochou medu alebo javorového sirupu, ktorý jej chuť zjemní a zvýrazní jej prirodzenú ovocnosť. Alebo pridajte rakytníkovú šťavu do dresingu vinaigrette s olivovým olejom, medom a trochou dijonskej horčice. Jej kyslosť dokonale oživí listové šaláty, koreňovú zeleninu alebo dokonca údené ryby.
Rakytníkové pyré v dezertoch
Rakytníkové pyré môžete použiť v cheesecakoch, penách alebo smotanovej panna cotte. Jeho kyslosť preráža bohaté smotanové textúry a dodáva im ovocný šmrnc. Vhodné je aj do cesta na koláče a mafiny alebo ako náplň do koláčov, kde poskytne kontrast k maslovému cestu.
Môžete z neho pripraviť aj krém, ktorým môžete ozdobiť šišky, plniť ním koláče alebo primiešať do jogurtu. Zmiešajte rakytníkové pyré so žĺtkami, cukrom a maslom, a potom varte na miernom ohni, kým krém nezhustne a nezíska hodvábnu textúru.
Rakytníkový sirup obohatí každý nápoj
Rakytníkový sirup je úžasným doplnkom do koktailov a nealkoholických nápojov. Stačí zmiešať rakytníkovú šťavu a cukor v pomere 1:1, zohriať na miernom ohni a miešať, kým sa cukor nerozpustí.
Tento sirup vnáša do nápojov jedinečnú kyslú chuť a skvelo sa hodí k ginu, vodke či dokonca k whisky. Vyskúšajte aj kombináciu rakytníkového sirupu so zázvorovou limonádou, troškou perlivej vody a vetvičkou rozmarínu pre osviežujúci nealkoholický drink.
Recepty, v ktorých využijete rakytník:
Šípky: Jemná, zemitá sladkosť
Šípky, plody ruže šípovej, sú drobné červené bobule, ktoré sa cenia pre svoj vysoký obsah vitamínu C a príjemnú sladkú chuť. Má jemné tóny pripomínajúce jablká a brusnice.Foto: Shutterstock
Šípkový džem a želé
Prirodzená sladkosť a obsah pektínu robí zo šípok ideálnu surovinu na výrobu džemov a želé. Šípkový džem má unikátnu, jemnú chuť, ktorá je menej kyslá ako mnoho iných ovocných džemov.
Skvelo sa hodí k mäkkým syrom, na teplé toasty alebo ako plnka do koláčikov a vrstvených tort. Povarte čerstvé alebo sušené šípky s cukrom a trochou citrónovej šťavy. Po uvarení preceďte zmes na odstránenie semien, potom vráťte na oheň, až kým nedosiahne konzistenciu džemu.
Šípkový prášok
Vyrába sa sušením a mletím šípok a je všestrannou ingredienciou, ktorá dodáva jemnú sladkosť a jemný kvetinový nádych do pečiva. Pridajte niekoľko lyžičiek do cesta na mafiny alebo palacinky alebo ho primiešajte do cesta na chlieb.
Výborne sa hodí aj na dochutenie domácej granoly, kaše či energetických tyčiniek. Pridajte lyžičku šípkového prášku do zmesi korenín na perník alebo medovníky. Jemná, ovocná chuť sa krásne dopĺňa so škoricou, muškátovým orieškom a klinčekmi.
Skvelé na omáčky
Jemná, ovocná chuť šípok dokáže príjemne doplniť aj slané jedlá. Skúste pripraviť omáčku z výluhu šípok na hydinu, bravčové alebo divinu. Šípky povarte s vývarom, bylinkami a trochou balzamikového octu a výsledkom bude jemná omáčka s nádychom sladkosti, ideálna na jesenné či zimné pokrmy.
Vmiešajte šípkový džem alebo pyré do redukovanej omáčky z červeného vína a na koniec pridajte trochu masla pre lesklú a chuťovo bohatú omáčku.
Ako ich najlepšie kombinovať?
Rakytník je veľmi kyslý, preto je ideálne kombinovať ho so sladšími ingredienciami ako med, agávový sirup alebo cukor, aby jeho ostrá chuť vynikla. Šípky majú prirodzene jemnú sladkú chuť, ale pridanie citrusov alebo octu im dokáže dodať sviežosť v slaných aj sladkých receptoch.Rakytník a šípky sa výborne hodia k jablkám, hruškám a bobuľovinám. Pridanie týchto plodov môže zmierniť chuť rakytníka a šípky a vytvoriť zaujímavejšiu, viacvrstvovú chuť v dezertoch, omáčkach a kompótoch.
Diskusia k článku