Šípková omáčka fotorecept

marisee - bez fotkymarisee, 6. novembra 2013
Šípková omáčka (fotorecept)
Foto: marisee

Lahodná jesenná omáčka k mäsu a rybám.

120 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
2 ks
2 ks
1/4 ČL
1/4 ČL
1/4 ČL
1 ČL
2 PL
5 PL
1 KL
5 PL
100 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Šípky umyte.

    Šípková omáčka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vložte do hrnca s 1/2 litrom vody a varte zakryté na miernom ohni cca 1,5h.

    Šípková omáčka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Roztláčačom na zemiaky šípky v hrnci podrvte, mala by vzniknúť kašovitá hmota. Ak nejdú varte ďalej. Hotovú kašu prepasírujte cez sitko do inej nádoby.

    Šípková omáčka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hladký šípkový krém znovu uveďte do mierneho varu a pridajte všetky ostatné ingrediencie. Z pomaranču a mandarínky najemno nastrúhajte kôru a vytlačte šťavu. Omáčku dobre premiešajte.

    Šípková omáčka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Servírujte teplú k mäsu a rybám. Pre zjemnenie chuti môžete pred podávaním pridať sladkú smotanu.

  6. 6

    Z vytlačených šípok si ešte môžete pripraviť výborný šípkový čaj.

    Šípková omáčka (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

12 komentárov k receptu
vyzerá veľmi chutne :) len nedá sa to aj nejako zasterilizovať alebo niečo s tym spraviť, :) aby sa to nevyhodilo ked sa všetko nespotrebuje, bolo by mi to ľuto :)
tak toto vyzerá fantasticky, tiež ma napadlo spraviť len základ a buď zasterilizovať alebo dať do mrazáka a potom už len dochutiť podľa potreby, nemá s tým niekto skúsenosti?
@marisee krásny recept a nádherné foto :) môžeš napísať koľko si toho spravila s pol kila šípok?
takto robievam šípkový džem, tak viem, čo je to za drinu. Minulý rok som si dala námahu a najprv som si šípky rozpolila a vyčistila. Jeden večer tomu treba obetovať a potom na druhý deň je to už perfiš robota. Ako som čítala zoznam ingrediencií, tak som si postupne pridávala chute k môjmu džemu a môže to byť super. Len škoda, že toho mäsa málo pojem, ani nemám vlastne k čomu túto omáčku robiť. Ale nikdy nehovor nikdy, ukladám.
ja som ich radšej usušila, len raz som ich polila a varila džem, vlastne dvakrát to bolo, prvý aj posledný, hoci bol výborný, ale bola to fuška.

Pridaj komentár k receptu: