Fedor Malík:
Hundova masť

Fedor Malík, 10. decembra 2009     2 minúty čítania

Podľa sčítania obyvateľstva v roku 1921 mala kráľovská Modra 5 046 obyvateľov.


Foto: Pravda

Fedor Malík


„Za Slovákov prípadne za Čechov“ (citujem Vendelína Machaya z knižočky Modra, vydanej Jánom Trnovským v roku 1929) sa hlásilo 4 510 obyvateľov. Česi patrili k honorácii. Notári, advokáti, učitelia, lekári, četníci...

Výnimka však už vtedy potvrdzovala pravidlo. Bol ňou istý Josef Hund. Pochádzal kdesi z Ostravska a roky ako legionár prežil v Rusku i v Číne. Robotám vo viniciach sa vyhýbal a hľadal si o čosi ľahšiu prácu. Pozri recepty na Skvelé jedlá českej kuchyne Dlhé roky v Modre a okolí vykonával prácu okresného šarhu. Naháňal a lovil chudákov psov a kántril ich. Špecializoval sa na veľkých a tučných túlavých psov. Dlho sa nevedelo prečo.

Až raz, v krčme u Nachtigala, sa preriekol. Bohatí sa pohoršovali a chudobní usmievali. Pre nich sa Pepa stal hrdinom. Pečené psie mäso však ani chudobe veľmi nechutilo. Iné to bolo s Hundovou psou masťou.

Tá išla na odbyt jedna radosť. Mala vraj liečivé účinky. Liečila tuberkulózu. Josef sa priatelil aj s pytliakmi. Od nich dostával i tučné mäso jazveca. Masť z neho bola vraj ešte lepšou medecínou. U nášho „mastičkára“ bola niekoľkonásobne drahšia...

Psiu masť využívala chudoba i v kuchyni. Ešte ako chlapec som s otvorenými ústami počúval, že stará Volfová z modranského „Šanghaja“ vyprážala fašiangové „božé miloscy“ zásadne na psej masti.

Také chutné fánky vraj nevedela upiecť ani slávna Albína Brúderová vo Vajnoroch...




Diskusia k článku







 



TOPlist