Monika Hilmerová miluje Vianoce so všetkými dekoráciami, vôňami a dobrotami.
Foto: Pravda - Robert Hüttner
Kedy prišiel ten čas, keď ste zistili, že to potrebujete? S rodinou či skôr?
Začala som variť, až keď som mala rodinu, aj keď niečo drobné som vedela pripraviť, keďže som od rodičov odišla po dvadsiatke a bývala som v prenajatom byte. Naozaj variť som začala až s narodením detí a vtedy ma to aj začalo baviť. Najprv kašičky a prívarky a ich prípravu som mala spojenú s láskou – že toto dobré jedlo pripravím svojmu dieťatku, iné dobré jedlo pripravím svojmu mužovi. Nikdy mi to nepadlo zaťažko, ježíš, musím variť. Sme zvyknutí, že takmer každý deň máme doma navarené. Neznamená to, že varíme každý deň, niekedy si urobíme jedlo aj na viac dní, ale domáca strava je u nás prakticky vždy.
Ste typ improvizujúci, v zmysle čo dom dal, alebo sa riadite striktne receptami?
Kombinujem to. Keď robím klasické jedlá, často sa pýtam mamy, ako to robí, alebo svokry. Tam si pýtam recept a snažím sa to robiť tak, ako to robia naše mamy. Keď robím niečo iné, tak si na jeden druh jedla prečítam viacero receptov a vyberiem si z toho to, čo si myslím, že je fajn, alebo čo mám doma. Takže čítam aj recepty, ale často ich kombinujem.
Pripravte si chutný baklažánový tatarák podľa Moniky Hilmerovej a Jara Bekra:
Diskusia k článku