Foto: Shutterstock
Tí, ktorí pečú pravidelne, majú všetko v malíčku, pre tých ostatných sme pripravili prehľad, na čo všetko si treba dať pri pečení pozor. Pretože, ak vám koláč nevyjde podľa vašich predstáv, možno to bolo pre niektorú z nasledujúcich, úplne triviálnych chýb.
1. Nahradili ste prísady v recepte inými
To jeden z najčastejších dôvodov, prečo sa môže niečo pokaziť. Áno, pri pečení sa môžu často vymeniť ingrediencie za podobné bez toho, aby to malo vplyv na výsledok.Zvyčajne nezáleží napríklad na tom, či použijete nízkotučné alebo plnotučné mlieko alebo či do cesta dáte hladkú pšeničnú alebo hladkú špaldovú múku. A maslo sa dá tiež v trených cestách nahradiť margarínom.
Ale niektoré náhrady nefungujú – najčastejšie, ak sa nahrádzajú klasické suroviny tzv. zdravšími, aj keď tak urobíte s dobrým úmyslom. V podstate sa to síce dá, ale len v niektorých prípadoch a použite iných surovín má svoje presné pravidlá a dávkovanie.
Foto: Shutterstock
Určite sa napríklad neodporúča zameniť hladkú pšeničnú múku za celozrnnú, resp. potom to už bude celkom iný koláč. Tiež nemožno zameniť akúkoľvek klasickú múku za bezlepkovú, pretože tá sa spravidla "správa" úplne inak.
Tiež cukor sa nedá nahradiť alternatívnymi sladidlami typu roztlačené banány či jablkové pyré. Aj za med či agávový sirup sa dá cukor zameniť len v istých druhoch koláčov. Dokonca aj keď zameníte klasický práškový cukor za kryštálový, alebo naopak, nemusí to dopadnúť dobre.
2. Zmenili ste množstvo ingrediencií
Trochu viac toho, trochu menej tamtoho. Môže to fungovať - alebo sa to môže obrátiť proti vám. Pečenie nie je varenie, kde sa často dá improvizovať.Pri pečení je vždy veľmi dôležité ingrediencie presne odmerať a nepracovať podľa pocitu. V opačnom prípade konzistencia a správanie cesta nebudú také, ako majú byť.
Čoho sa zvyčajne dá dať menej, je cukor, v niektorých receptoch ho býva zbytočne veľa – ale aj to sa odporúča urobiť, až keď koláč pečiete druhýkrát a pri prvom raze sa vám zdal príliš sladký.
Foto: Shutterstock
3. Použili ste suroviny s nesprávnou teplotou alebo konzistenciou
Konzistencia a teplota zohrávajú hlavnú úlohu pri príprave rôznych druhov cesta. V dobrých receptoch na pečenie by mala byť uvedená najmä konzistencia tuku. Je dôležité vedieť, či máte použiť studené maslo nakrájané na kúsky, alebo roztopené a mierne vychladnuté maslo, či krémovo mäkké maslo...Ak v recepte nie je uvedené nič, platí, že suroviny majú mať izbovú teplotu. Takže by ste nemali zabudnúť vybrať ingrediencie z chladničky dostatočne skoro – 1 až 2 hodiny vopred.
Zabudli ste vybrať vopred z chladničky vajíčka? Tento náš videotip vás zachráni
4. Použili ste staré droždie alebo prášok do pečiva
Môže sa stať, že použijete prášok do pečiva, ktorý ste mali niekde roky zabudnutý, veď sa mu nič nemohlo stať... Ak sú prísady, najmä droždie a prášok do pečiva, príliš staré, môže to mať vplyv na kvalitu cesta.Foto: Shutterstock
Čerstvosť je samozrejme dôležitá aj pre ostatné prísady, ako sú vajcia, maslo alebo orechy, či už zo zdravotných alebo chuťových dôvodov.
5. Cesto ste miesili príliš krátko alebo príliš dlho
Každé cesto potrebuje iný čas miesenia a keď ho nedodržíte, je to problém. Trené cestá sú najlepšie, keď pomerne dlho miešate maslo s cukrom a neskôr aj vajcia, až kým zmes nie je pekne ľahká, vzdušná a krémová. Potom len krátko vmiešajte ostatné prísady.Kysnuté cestá sa musia miesiť dlho, ale zase nie príliš, optimálne je 15 minút.
Pri piškótových cestách sa musí do vaječnej zmesi najprv všľahať vzduch, múku je potrebné len opatrne stierkou vmiešať.
Pri mafinoch by sa mali suché prísady len krátko premiešať s mokrými prísadami.
Foto: Shutterstock
6. Použili ste inú veľkosť formy na pečenie
Ak použijete na pečenie inú veľkosť formy, než je uvedené v recepte, treba tomu prispôsobiť dĺžku pečenia. Ak použijete väčšiu formu, vrstva cesta bude nižšia a tak bude na upečenie stačiť menej času než sa píše v recepte. V prípade menšej formy bude naopak vrstva cesta vyššia, a tak na prepečenie bude potrebovať viac času.7. Nestihli ste predhriať rúru
Prevažná väčšina receptov na pečenie si vyžaduje vložiť koláč do vopred predhriatej rúry. Pri príprave je preto dôležité isté plánovanie, lebo pri niektorých cestách nie je dobré, ak musia po zamiešaní stáť, pretože vaša rúra ešte nie je rozohriata.8. Otvárali ste dvierka rúry počas pečenia
Pri niektorých koláčoch je v receptoch výslovne napísané, že rúra sa počas pečenia nesmie otvárať – napríklad pri odpaľovanom alebo pľundrovom ceste. Rozhodne to treba dodržiavať.Ale všeobecne platí, že počas prvých dvoch tretín pečenia by sa rúra otvárať nemala, koláče nemajú radi zmeny teploty.
Foto: Shutterstock
9. Nenechali ste upečený koláč dostatočne vychladnúť
Drvivú väčšinu koláčov treba pred krájaním nechať dobre odstáť, alebo aspoň poriadne vychladnúť. Ak s nimi manipulujeme skôr, môžeme ich poškodiť.Horúce sušienky sa môžu polámať, cheesecake sa po otvorení formy môže rozpadnúť. Horúce koláče sa vám nepodarí pekne nakrájať a ak nenecháte dobre vychladiť hotové zákusky, krém či náplň nestuhne a na pekné rezy môžete rovno zabudnúť.
Foto: Shutterstock
Diskusia k článku