Dobrý nápad:
Nechajte si doma naklíčiť fazuľu mungo. Je to celkom jednoduché a bude tak ešte zdravšia

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     5 minút čítania

Zaradiť do svojho jedálneho lístka fazuľu mungo je dobré rozhodnutie. A ešte lepšie je nechať ju naklíčiť. Keď vykukne z fazuliek klíček, zvýši sa totiž ich výživová hodnota a rozšíria sa aj možnosti, ako ich využiť do rôznych jedál.



Foto: Shutterstock

Naklíčené rastlinky predstavujú výborný spôsob, ako našu stravu zlepšiť výživovo aj chuťovo. Klíčky a výhonky strukovín sú skvelým zdrojom ľahko stráviteľných bielkovín. Vo všetkých klíčkoch je veľa vlákniny, makroživín a je to aj super zdroj chlorofylu.

Navyše hrsť semien, obilnín či strukovín takmer nič nestojí a aby naklíčili, potrebujú len trochu vášho času a starostlivosti. Odvďačia sa vám skvelou chuťou v šalátoch aj hlavných jedlách.

Drobné fazuľky mungo majú najčastejšie olivovozelenú farbu, ale pestujú sa aj žlté a červenkasté odrody. V Indii a v Ázii je to jedna z najvyužívanejších strukovín.

Z ich múky sa vyrábajú ázijské sklenené rezance. Z mletej fazule sa zas pripravujú vyprážané placky. Lúpané žlté mungo sa v ajurvédskej kuchyni odporúča ako detoxikačná potravina. A fazuľové klíčky a výhonky nájdete takmer v každom ázijskom šaláte.

Ako si doma naklíčiť fazuľu mungo

Tu sú tri základné typy klíčenia: na svetle, v tme, na vate. Podstatné je to, či majú byť výsledkom klíčky, výhonky alebo drobné lístky. Pravidlá klíčenia sú jednoduché. Odmerané množstvo semien (strukovín alebo obilnín) nasypeme do nádoby, zalejeme studenou vodou a necháme namočené cez noc.

Na druhý deň potom semienka prepláchneme čistou vodou a vložíme do nádoby na klíčenie. V tej ich opäť prepláchneme, aby bolo všetko navlhčené, nadbytočnú vodu necháme odtiecť. Dôležité je pravidelné preplachovanie dvakrát denne. Napríklad ráno pred odchodom do práce a večer, keď sa vrátime domov.

Už za jeden deň pri teplote 18 stupňov semienka vyženú klíčky a o pár dní vyrastú krehké výhonky. Spotrebovať by sme ich mali skôr, ako sa objavia drobné korienky.

Vypestujte si vlastné mungo klíčky a potom vyskúšajte tieto recepty:










ANKETA: Skúsili ste si už dopestovať vlastné klíčky strukovín alebo obilnín?

50,0%



50,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist