
Foto: Shutterstock
Naklíčené rastlinky predstavujú výborný spôsob, ako našu stravu zlepšiť výživovo aj chuťovo. Klíčky a výhonky strukovín sú skvelým zdrojom ľahko stráviteľných bielkovín. Vo všetkých klíčkoch je veľa vlákniny, makroživín a je to aj super zdroj chlorofylu.
Navyše hrsť semien, obilnín či strukovín takmer nič nestojí a aby naklíčili, potrebujú len trochu vášho času a starostlivosti. Odvďačia sa vám skvelou chuťou v šalátoch aj hlavných jedlách.
Drobné fazuľky mungo majú najčastejšie olivovozelenú farbu, ale pestujú sa aj žlté a červenkasté odrody. V Indii a v Ázii je to jedna z najvyužívanejších strukovín.
Z ich múky sa vyrábajú ázijské sklenené rezance. Z mletej fazule sa zas pripravujú vyprážané placky. Lúpané žlté mungo sa v ajurvédskej kuchyni odporúča ako detoxikačná potravina. A fazuľové klíčky a výhonky nájdete takmer v každom ázijskom šaláte.
Ako si doma naklíčiť fazuľu mungo
Tu sú tri základné typy klíčenia: na svetle, v tme, na vate. Podstatné je to, či majú byť výsledkom klíčky, výhonky alebo drobné lístky. Pravidlá klíčenia sú jednoduché. Odmerané množstvo semien (strukovín alebo obilnín) nasypeme do nádoby, zalejeme studenou vodou a necháme namočené cez noc.Na druhý deň potom semienka prepláchneme čistou vodou a vložíme do nádoby na klíčenie. V tej ich opäť prepláchneme, aby bolo všetko navlhčené, nadbytočnú vodu necháme odtiecť. Dôležité je pravidelné preplachovanie dvakrát denne. Napríklad ráno pred odchodom do práce a večer, keď sa vrátime domov.
Už za jeden deň pri teplote 18 stupňov semienka vyženú klíčky a o pár dní vyrastú krehké výhonky. Spotrebovať by sme ich mali skôr, ako sa objavia drobné korienky.
Vypestujte si vlastné mungo klíčky a potom vyskúšajte tieto recepty:
Diskusia k článku