Dobré rady:
Ako pripravovať pečeň, aby bola jemná a lahodná

Jarmila Horváthová, 9. júna 2024     4 minúty čítania

Dozviete sa aj, ktorá pečeň je najchutnejšia, prečo je dobré ju namočiť do mlieka a čo robiť, aby nebola tvrdá.



Foto: Shutterstock

Pečeň sa kedysi považovala za jedlo pre chudobných, dnes je to pochúťka. Niektorí ľudia majú z jej konzumácie obavy, lebo pečeň je v organizme filtrom, cez ktorý prechádzajú všetky škodliviny.

Podľa prieskumov pečeň neobsahuje viac alebo menej škodlivých látok ako ostatné mäso zvieraťa. Navyše pečeň obsahuje veľa vitamínu A, vitamínu B12, železa, draslíka a dokonca aj vitamínu C. Pečeň teda môžete jesť bez obáv.

Ktorá je najchutnejšia

Najchutnejšia je pečeň z mladých a z malých zvierat, teda z tých s krátkym životným cyklom. Takže napríklad teľacia či hydinová a delikatesou je králičia pečeň, k tej sa ale človek, ak nemá prístup k domácim králikom, väčšinou nedostane.

Avšak aj z hovädzej alebo bravčovej pečene sa dá pripraviť chutné jedlo.

Ako spoznáte čerstvú pečeň?

Čerstvá pečeň má mať lesklý povrch a neutrálny zápach. Dôležité je, ju aj čerstvú spracovať – v chladničke sa môže skladovať maximálne dva dni a mala by sa pripraviť čo najskôr.

Ak by ste ju chceli skladovať dlhšie, treba ju predvariť a nasoliť, vtedy vydrží približne štyri dni. Stratí však časť tekutiny a aj chuť.

Pečeň nie je najvhodnejšia ani do mrazničky, resp. odporúča sa zmraziť ju len na krátky čas. V mrazničke by sa nemala skladovať dlhšie ako jeden mesiac.



Foto: Shutterstock

Dôkladne očistiť a namočiť

Pred tepelnou úpravou treba pečeň dôkladne očistiť – najprv pečeň umyte pod tečúcou vodou, potom by ste mali odstrániť šľachy, rúrky a prebytočný tuk. Z hovädzej pečene odstráňte aj tenkú blanu.

Aby mala pečeň jemnejšiu chuť, namočte ju pred prípravou minimálne na hodinu alebo dlhšie do mlieka a potom osušte.

Soľ je tabu

Pečeň sa nikdy nesolí surová – to vie hádam každý. Prečo je to tak? Soľ totiž absorbuje vodu a pečeň sa tak stáva tvrdou. Preto ju treba dochutiť až počas prípravy, resp. ku koncu.

Spôsoby prípravy

Pečeň je chutná dusená, restovaná aj fritovaná či vyprážaná. Na vyprážanie je najlepšia hydinová pečeň. Po tom, ako bola namočená v mlieku, ju stačí obaliť v múke alebo v trojobale a vypražiť vo veľkom množstve oleja s trochou masla alebo bravčovej masti, kým nie je zlatistá. Potom treba teplotu znížiť, osoliť ju a smažiť niekoľko minút, optimálne 10, na miernom ohni.

Ak chcete pečeň len opiecť na panvici, robí sa to krátko, pretože rýchlo stuhne. Najlepšie je to urobiť v ťažkej panvici so speneným maslom a trochou korenia.

Pečeň sa dá aj konfitovať v tuku a tiež z nej po tepelnej úprave pripraviť nátierku. Alebo ju surovú pomlieť a pridať do zmesi na knedličky.



Foto: Shutterstock

Kedy je hotová

Ak pripravujete pečeň vcelku, treba ju robiť dovtedy, kým z nej po pichnutí vidličkou už nebude vytekať krv, ale keď na ňu zatlačíte, stále z nej vyteká tekutina. Keď ju totiž robíte dlho, bude suchá.

Vhodná príloha ju ešte povýši

K vyprážanej pečeni je vynikajúci napríklad poľníčkový šalát s balzamikovým dresingom a brusnicovým džemom alebo s brusnicovým želé.

Opekaná je zase výborná s ružičkovým kelom, vyprážanými cibuľovými krúžkami a dusenými jablkami.

K dusenej pečeni sa skvele hodia zemiaky – napríklad zemiaková kaša či pyré zo sladkých zemiakov alebo zemiakové krokety ale aj ryža.



ANKETA: Máte radi vyprážanú pečeň v trojobale?

80,3%



19,7%







Diskusia k článku

chemik
Ještě bych doplnil čínskou metodu na zaručené změknutí naporcované pečeně 30 minutovým marinováním s půl lžičkou jedlé sody bikarbony v PE sáčku a poté dokonalý oplach vodou a osušení. Metoda nemá na výslednou chuť žádný negativní vliv.






 



TOPlist