![](/uploady/velky-shutterstock_2548404061.jpg)
Foto: Shutterstock
Pizza má svoje korene už v staroveku, Egypťania, Rimania a Gréci jedli ploché chlebové placky s rôznymi oblohami. Čo však asi nikoho neprekvapí, moderná pizza, ako ju poznáme dnes, sa zrodila v Taliansku, konkrétne v Neapole. Na prelome 18. a 19. storočia sa pizza stala jedlom chudobných, pretože kombinácia cesta, paradajok, syra a bazalky bola lacná, ale sýta.
Hovorí sa, že prvá pizza Margherita bola v roku 1889 pripravená na počesť kráľovnej Margaréty Savojskej, ktorá s talianskym kráľom Umbertom I. navštívila Neapol. Farby pizze – červená (paradajky), biela (mozzarella) a zelená (bazalka) – mali symbolizovať taliansku vlajku. Odvtedy sa tento pokrm stal fenoménom, ktorý si podmanil celý svet. A Margherita je stále považovaná za najtradičnejší variant tohto ikonického jedla.
![](/uploady/velky-0f4a3709.jpg)
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Svoj druhý domov si našla pizza v USA, kam ju priniesli talianski emigranti. Rozšírila sa do fastfoodov, avšak tento slaný koláč z hrubého cesta nemal so svojím originálom už takmer nič spoločné…
Domáca má svoje pravidlá
Aj keď dnes si mnohí z nás objednávajú pizzu na donášku, alebo si na ňu zájdu do reštaurácie, jej príprava doma má svoje čaro. Každý, kto si pečie domácu pizzu, má svoje zvyklosti. No nad niektorými z nich by Taliani určite dvíhali obočie - vaľkanie cesta, studený plech, kečup či cesnakové okraje... Ktoré z našich ďalších obľúbených postupov by v talianskej kuchyni určite neprešli?Chcete si upiecť pizzu ako od Taliana? V týchto radách priamo od šéfkuchára a majiteľa talianskej reštaurácie Andrea Enu, ktorý už dvadsať rokov žije na Slovensku, sa dozviete všetko dôležité o príprave domácej pizze.
Čo ste o nej možno nevedeli
Najväčšia: V roku 2017 bola v talianskom meste Agropoli upečená pizza o veľkosti 1 262 metrov štvorcových. Na jej príprave pracovalo viac ako 250 kuchárov a použilo sa 2000 kg múky, 1600 kg paradajok, 2000 kg mozzarelly a 200 litrov olivového oleja.Najdrahšia: Ak máte chuť na luxus, na pizzu Louis XIII s priemerom 20 cm si pripravte 12 000 eur. Táto gurmánska špecialita, ktorej autorom je Renato Viola zo Salerna, obsahuje kaviár, krevety, homára, bizónie mäso a vzácny ružový soľný kvet.
![](/uploady/velky-img_4082-1.jpg)
Pizza majster Renato Viola, je autorom najdrahšej pizze na svete.
Foto: YouTube
Najobľúbenejšia: Podľa rebríčka tasteatlas.sk sa v prvej päťke najobľúbenejších umiestnila pizza Napolitana, Margherita, pizza alla diavola, pizza bufalina a nakoniec caprese. Kontroverzná pizza Hawai s ananásom, ktorá má svojich fanúšikov aj na Slovensku, obsadila nie veľmi lichotivé 65. miesto.
Najďalej: V roku 2001 bola pizza po prvý raz doručená na Medzinárodnú vesmírnu stanicu. Išlo o malú pizzu s priemerom 15 cm, aby sa zmestila do kompaktnej rúry. Spoločnosť Pizza Hut zaplatila milión dolárov, aby zabezpečila, že astronauti si mohli vychutnať svoje obľúbené jedlo aj vo vesmíre. Dnes už je pizza bežnou súčasťou stravy astronautov, ktorí si ju dokonca pečú so svojimi obľúbenými prísadami.
Zostalo vám zo včera pár kúskov nezjedenej pizze, ale na druhý deň to už nie je ono? Poradíme vám, ako z nej zase urobiť krehkú pochúťku.
Národny pizza deñ majú v USA =
National Pizza Day" negli USA si celebra il 9 febbraio