Fedor Malík:
Divina s vínom

Fedor Malík, 5. decembra 2023     3 minúty čítania

Milujem prírodu a zver v nej mi nie je ľahostajná. Čo je veľa, to je však veľa. Je premnožená a znalci vravia, že i pažravá. Som vinohradník a vinár a tak musím s nimi súhlasiť.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Stáda jeleňov, srniek i divokých kancov sa špacírujú Malými Karpatmi vo dne v noci. Nuž a ochranárska legislatíva je benevolentná. Poľovníkom nedovoľuje v lese i na poli neobmedzene šantiť. Keď píšem "pole", myslím aj vinicu. Viničných plôch je u nás stále menej a menej.

Aj vďaka tým štvornohým krásavcom. Nuž a o škorcoch ani nehovoriac. Tohto roku nám zožrali dve vinice. Silvánu zo Starých hôr a Rudavy zo Šnáud sa budúci rok u nás nenapijete... Veľa vinohradníkov je v spolku Hubertovom.

Tí sa na zverinu predsa len pozerajú inými očami. Ich mrazáky majú slušnú zásobu horského červeného mäsa. To mäso je chutné, zdravé a ľahko stráviteľné. Staršie treba nechať odležať, tuhšie naložiť do pácu s bylinkami a červeným vínom.

Napríklad také srnčie. Bez slaniny, korenia, cibule, tymiánu, petržlenu, celeru a citrónovej kôry to nejde. Šťavu treba zahustiť múkou a dochutiť vyzretým červeným vínom. Takým cvajglom, trebárs. Jelenie stehno nezabudnite "namoriť" v trvaní 2 - 4 dní. Daniel je najchutnejší a hodí sa k nemu šípkovo-drienková omáčka a zemiakové krokety. To je, prosím, špecialita Milana Pavelku. Možno je to v jeho čarovnom červenom kabernete.

Diviaka však "nedokáže" hocikto. Radšej nech je mladší, viac namorený, viac prepečený. A zapíjajte ho dolno- či hornoorešanským portugalom...

A akosi sme zabudli na bažanta. Predvarte ho a získanú polievku podávajte s frkacúlmi. Mäso dopečte v rúre a podávajte s horčicovou vínnou omáčkou. Horčica dijonská, olej olivový, korenie biele, kôra z vlastných citrónových plodov. A víno? Najlepšie plné biskvitové, 2 - 3 ročné Rulandské biele. Vy už najlepšie viete kde ho zoženiete...





Diskusia k článku







 



TOPlist