Dilema začiatočníkov:
Ako dlho sa varia zemiaky v šupke alebo na zemiakovú kašu?

Jana Klimanová, 28. februára 2024     4 minúty čítania

Skúsené gazdinky sa pravdepodobne takouto banalitou nezaoberajú, ale kuchárski nováčikovia si určite nie raz položia túto otázku.



Foto: Shutterstock

Rozhoduje aj hrniec

To, ako dlho sa zemiaky varia sa, samozrejme, odvíja od ich veľkosti, varného typu alebo toho, či ich varíme v šupke. To, ako dlho sa budú variť, ovplyvní tiež fakt, či ich varíme v obyčajnom alebo tlakovom hrnci. V oboch prípadoch treba zvoliť dostatočne veľký hrniec, aby boli zemiaky vo vode ponorené.

V obyčajnom hrnci pod pokrievkou sa prílohové zemiaky typu B varia približne 10 až 12 minút. Dĺžka varenia zemiakov v tlakovom hrnci je oproti klasickému hrncu približne o polovicu kratšia. Kým v obyčajnom hrnci si ľahko vieme pravidelne stav zemiakov kontrolovať, kuchtu by sme mali otvoriť po 5 až 6 minútach varenia a zemiaky vyskúšať.

Zemiaková kaša

Na kašu sa hodia zemiaky varného typu B alebo C. Zemiaky nakrájané na štvrtiny až osminy varte 15-20 minút v osolenej vode. Zemiakom na kašu neuškodí, ako ich povaríte dlhšie - nechajte v nich pred popučením aj trochu vody, v ktorej sa varili. Obsahuje výživné látky, najmä draslík.



Foto: Shutterstock

Zemiaky v šupke

Varenie zemiakov v šupke a v osolenej vode trvá približne 20 – 30 minút. Záleží to od ich veľkosti a veku. Ak z nich budete pripravovať šalát, siahnite po varnom type A.

To, či sú zemiaky uvarené, zistíte pomocou špajdle, špáradla alebo aj vidličky. Ak do zemiaku preniknú ľahko, sú uvarené. Ak zemiaky kladú odpor, potrebujú ešte trochu času.



Foto: Shutterstock

Na varenie zemiakov v šupke vyberajte približne rovnakú veľkosť, aby sa uvarili rovnomerne. Pred varením ich nezabudnite dobre poumývať a zbaviť prípadných klíčkov.

Pečené zemiaky

Na tento druh prípravy sú najvhodnejšie zemiaky typu A alebo B, pretože budú dobre držať tvar. Zemiaky môžete dať surové a očistené rovno piecť do rúry. V tom prípade budete potrebovať teplotu 180 - 200 °C a približne 50 minút, čo však, samozrejme, závisí od ich veľkosti. Treba sa riadiť aj ich farbou a otestovať, či sú nielen dozlatista upečené, ale aj mäkké vo vnútri.



Foto: Shutterstock

Ak chcete piecť celé zemiaky v šupke, môžete najprv krátko predvariť (asi 10 minút) v osolenej vode a dať zapiecť na 30 minút pri teplote 180 °C.

Zemiakové vychytávky

  • Ak máte v špajzi len veľké zemiaky a chcete ich uvariť napríklad na šalát, poprepichujte ich vidličkou, aby voda prenikla do stredu a vnútri neostali surové.
  • Po uvarení zemiakov v šupke ich schlaďte v studenej vode, aby sa lepšie šúpali.
  • Staršie zemiaky potrebujú viac vody. Môžete do nej pridať aj trochu cukru, aby boli chutnejšie.
  • Varenie zemiakov urýchli pridanie trochy masla do vody.
  • Aby staré zemiaky lepšie chutili, uvarte ich v tlakovom hrnci so zelerovou alebo petržlenovou vňaťou.
  • K starším zemiakom vareným v šupke pridajte trochu citrónovej šťavy a pár kvapiek oleja, aby nepopraskali.




  • ANKETA: Sú zemiaky vašou najobľúbenejšou prílohou?

    79,4%



    20,6%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist