Foto: Shutterstock
Ak vás tento rok záhradka obdarila bohatou úrodou, sušenie je skvelý spôsob, ako paradajky uchovať až do zimy. Sušené paradajky sa hodia do cestovín, omáčok, šalátov, polievok, ale aj slaných koláčov, všade tam odvedú chutnú prácu. Ak záhradku nemáte, teraz je ten najvhodnejší čas poohliadnuť sa po nich na blízkom trhu a urobiť si túto delikatesu do zásoby.
Foto: Shutterstock
Na sušenie sa hodia dužinaté odrody paradajok, ktoré sú dostatočne pevné. Nemali by byť prezreté - také sa skôr uplatnia v paradajkovej omáčke alebo do leča.
Umyté a osušené paradajky najskôr nakrájajte - cherry na polovicu, menšie na štvrtiny a väčšie na plátky s hrúbkou približne pol centimetra. V jednej dávke je lepšie sušiť rovnaké druhy paradajok, aby ste dosiahli rovnomerné vysušenie. Nakrájané paradajky osoľte a nechajte postáť 10 minút. Počas tohto času sa zbavia časti vody.
Extra tip: Ak chcete sušenie urýchliť, vnútro s jadierkami odstráňte. Použite ho do polievky či omáčky na cestoviny. Paradajky môžete pred solením posypať práškovým cukrom, ktorý z nich takisto vytiahne značnú časť vody.
Sušenie v rúre
Ak budete sušiť paradajky v rúre, rozložte ich šupkou nadol na plech vystlaný papierom na pečenie. Sušte ich pri teplote maximálne 90 °C, 4 až 10 hodín. Paradajky pravidelne kontrolujte a podľa potreby otáčajte.Foto: Shutterstock
Sušenie v sušičke
Paradajky rozložte na rošty sušičky šupkou nadol. Sušte ich pri teplote 40 °C približne 4 až 10 hodín. Nezabudnite priebežne premiestňovať rošty.Foto: Shutterstock
Test ako spoznať či sú paradajky správne vysušené
Usušené paradajky by mali byť vláčne, ale nie krehké. Vezmite paradajku medzi prsty a stlačte - ak vyteká šťava, potrebuje ešte dosušiť. Naopak, ak paradajky pod prstami šuštia a praskajú, už sú presušené.
Usušené paradajky by mali byť vláčne, ale nie krehké. Vezmite paradajku medzi prsty a stlačte - ak vyteká šťava, potrebuje ešte dosušiť. Naopak, ak paradajky pod prstami šuštia a praskajú, už sú presušené.
Usušené paradajky nechajte dobre vychladnúť. Skladujte ich v uzatvárateľných nádobách bez prístupu vzduchu a vlhkosti, vydržia približne osem mesiacov. Ak by ste chceli ich trvanlivosť predĺžiť, môžete ich vložiť v uzatvárateľných plastových vreckách do mrazničky.
Sušené paradajky v oleji - ešte lahodnejšia delikatesa
Foto: Shutterstock
Potrebujeme:
1. Sušené paradajky okoreňte čerstvo pomletým čiernym korením a ak treba, dosoľte. Do sklenenej nádoby striedavo vrstvite sušené paradajky, plátky cesnaku a sušené bylinky.
2. Všetko dobre utlačte, aby bolo v nádobe čo najmenej vzduchu a zalejte olivový olejom zohriatym na 50 °C. Sklenenú nádobu dobre uzatvorte (dbajte na to, aby závit nebol mastný). Nádobou pootáčajte tak, aby sa olej dostal všade.
3. Skladujte na chladnom a tmavom mieste. Sušené paradajky v oleji vydržia až šesť mesiacov.
Diskusia k článku