Cukrársky klenot:
Poznáte frangipane? Túto lahodnú mandľovú náplň si zamilujete

Veronika Lucáková, dnes 06:00     6 minút čítania

Krémová zmes mandlí, masla, cukru a vajec dodá vašim koláčom, zákuskom aj pečivu bohatú a jemnú chuť.



Foto: Shutterstock

Názov "frangipane" je odvodený od mena talianskeho šľachtica zo 16. storočia, ktorý vytvoril parfum používaný na rukavice. Markíz Frangipani prišiel s vôňou po horkých mandliach a tá francúzskych cukrárov tak očarila, že stvorili jemný mandľový krém, ktorý začali používať v cukrárstve. Vo Francúzsku sa stal základom mnohých tradičných dezertov, najmä v spojení s krehkým cestom či ovocím.

Ako si pripraviť frangipane doma

Príprava tejto mandľovej plnky nie je náročná a zvládnete ju aj v domácej kuchyni. Tu je jednoduchý recept.

Potrebujete: 100 g mandľovej múky (jemne mletých mandlí), 100 g masla, 100 g práškového cukru, 2 vajcia, 1 PL hladkej múky (voliteľné, pre pevnejšiu konzistenciu), 1 ČL vanilkového extraktu alebo mandľového likéru

Postup: V miske vyšľahajte mäkké maslo s práškovým cukrom do svetlej, nadýchanej konzistencie. Pridajte jedno vajce po druhom a vždy dobre premiešajte, aby sa zmes spojila. Primiešajte mandľovú múku, prípadne aj hladkú múku. Nakoniec pridajte vanilkový extrakt alebo mandľový likér pre dodanie jemnej arómy. Výsledkom bude hladký, jemný krém pripravený na použitie.

Skladovanie: Ak si pripravíte frangipane vopred alebo vám zostala jeho nespotrebovaná časť, je dôležité ho správne skladovať. V chladničke vydrží až 5 dní. Pokiaľ chcete krém uchovať dlhšie, môžete ho zmraziť. V mrazničke vydrží frangipane až 3 mesiace. Pred použitím ho nechajte dôkladne rozmraziť a v prípade potreby ho zľahka premiešajte, aby získal pôvodnú konzistenciu.


Čo upiecť s krémom frangipane

Krém je mimoriadne univerzálny a môžete ho využiť v rôznych dezertoch:

Tart s ovocím: Tradičný francúzsky koláč, kde sa frangipane natiera na krehké cesto a prekryje sa čerstvým ovocím ako hrušky, jablká alebo marhule.



Foto: Shutterstock

Galette des Rois: Francúzska tradičná torta, ktorá sa pečie na oslavu Troch kráľov. Medzi vrstvami lístkového cesta nájdete práve tento lahodný mandľový krém.

Pečivo a croissanty: Frangipane môžete použiť ako náplň do pečiva, ktoré pečiete z lístkového alebo kysnutého cesta.



Foto: Shutterstock

Skúste ho aj z iných orechov

Áno, frangipane môžete pripraviť aj z iných orechov alebo semienok, a tak vytvoriť rôzne verzie tohto obľúbeného krému. Hoci klasický krém používa mandle, recept je flexibilný a môžete experimentovať s rôznymi druhmi orechov alebo semien, ktoré dodajú krému jedinečnú chuť a textúru.

Základný postup je rovnaký ako pri klasickom frangipane – rozmixujte orechy alebo semienka na jemnú múku a zmiešajte s maslom, cukrom, vajíčkami a prípadne vanilkovým extraktom. Všeobecne platí, že môžete nahradiť mandľovú múku v rovnakom množstve (napríklad 100 g mandľovej múky = 100 g orechovej múky).

Lieskové orechy dodajú frangipane výraznejšiu, jemne orieškovú chuť, ktorá sa skvele hodí k čokoláde alebo hruškám. Rozdrvte lieskové orechy na jemnú múku a použite ich namiesto mandľovej múky v rovnakom pomere.

Pistáciové frangipane má krásnu zelenú farbu a jemnú, sladkú chuť, ktorá je skvelá napríklad v kombinácii s citrusovým ovocím alebo čerešňami. Použite nesolené a nepražené pistácie.



Foto: Shutterstock

Vlašské orechy dodávajú krému bohatú a jemne horkastú chuť, tento druh frangipane je výborný do jablkových alebo škoricových koláčov. Vlašské orechy sú trochu mastnejšie, takže môžete pridať o niečo menej masla.

Orechy kešu krému dodajú hladkú konzistenciu a jemnú, maslovú chuť. Sú ideálne pre ľahké a menej výrazné dezerty. Kešu orechy rozdrvte na jemnú pastu alebo múku.

Semienka vhodné na prípravu frangipane

Pre verziu bez orechov môžete použiť mleté slnečnicové semienka. Tie dodajú krému mierne orieškovú chuť a sú skvelou alternatívou pre alergikov na orechy. Pre jemnejšiu chuť je vhodné slnečnicové semienka najprv opražiť a potom rozmixovať na múku.



Foto: Shutterstock

Tekvicové semienka dodávajú frangipane výraznú farbu a mierne horkastú chuť. Sú vynikajúce v jesenných dezertoch, napríklad v kombinácii s korením a jablkami. Rozmixujte opražené tekvicové semienka a použite ich namiesto mandľovej múky.

Aj keď má veľmi špecifickú chuť a textúru, aj mak môže byť použitý ako netradičná alternatíva. Vytvorí výraznú náplň, ktorá sa hodí do vrstvených dezertov a pečiva. Mletý mak zmiešajte so zvyšnými ingredienciami rovnako, ako by ste použili mandľovú múku.



ANKETA: Pripravovali ste už krémovú plnku z mandlí?

60,0%



40,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist