Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Vincenzo Miele, šéfkuchár z Talianska
Vincenzo tvrdí, že talianska kuchyňa je jednoduchá. Z troch či štyroch surovín sa dá vykúzliť veľké jedlo. „Naučiť sa variť v štýle talianskej kuchyne môže každý. Aj moja priateľka sa ju teraz učí variť, je to naozaj tá najľahšia kuchyňa aká existuje. A je to dobrá kuchyňa!“ dodáva.
Taliani sú hrdí na cestoviny, najmä na lasagne. „U nás pripravujeme lasagne hlavne cez víkend, je to také víkendové jedlo. Alebo tiež ravioli, je ťažké naučiť sa ich pripraviť dobre,“ vysvetľuje. Na otázku, koľko myšlienok denne venuje jedlu, sa usmial popod fúzy. „Nejakých tisíc? Kto je kuchár, myslí stále na jedlo!“
Videorecept na Vincenzovo Tiramisu
Vincenzo nám prezradil, že varešky sa začal chytať približne v šestnástich rokoch. Obšmietal sa okolo babičky a pozorne sledoval, ako pripravuje jedlá. Na Slovensku sa snaží dodržiavať zásady talianskej kuchyne pri príprave svojho denného jedálnička, napriek tomu rád ochutná aj niektoré slovenské jedlá. „Bryndzové halušky sú najlepšie. Mám ich veľmi rád. Raz som ich pripravoval s pesto omáčkou, a bolo to veľmi dobré!“ dušuje sa sympatický Talian. A bylinky? Tie sú asi dôležité v každej kuchyni, v tej talianskej však majú špeciálne miesto. Viete si napríklad predstaviť pesto bez bazalky? Alebo pizzu bez oregana? „Jasné, dá sa navariť aj bez byliniek, ale nie je to ono,“ vysvetľuje šéfkuchár.
Na Slovensku sú podľa Vincenza talianske reštaurácie na dobrej úrovni: „Vaši kuchári varia veľmi dobre, poznám tu niekoľko talianskych reštaurácií. Na začiatku si zavolali kuchára z Talianska, ten ich naučil čo treba, a funguje to. Kuchár nemusí byť priamo z Talianska, aby varil dobre taliansku kuchyňu.“ Dokonca aj pizzu vraj vieme piecť veľmi dobre. „Treba si uvedomiť aj jeden fakt, v roku 2000 bol majstrom sveta v príprave pizze práve Slovák. Aj u nás v reštaurácii pečú pizzu len Slováci.“
O Talianoch sa zvykne hovoriť, že víno pijú stále, aj namiesto vody, a tú používajú len na umývanie. „Nie je to úplne tak,“ smeje sa Vincenzo. „Jasné, že používame aj normálnu vodu, ale víno pijeme vždy k dobrému jedlu. Víno je dobré, aj zdravé, najmä to červené.“ Okrem jedla sú však Taliani aj povestní svojou láskou k futbalu a autám. Spýtala som sa teda, čo je pre Vincenza dôležitejšie. „ Futbal!“ odvetil so smiechom. „Mám rád futbal aj jedlo. Auto je na poslednom mieste, používam ho na prácu. Mám síce pekné auto, ale jedlo je moja robota, aj hobby, a futbal mám naozaj rád,“ dodáva.
Na záver nášho rozhovoru sa mi žiadalo tak trochu zafilozofovať, tak som sa Vincenza spýtala podľa vzoru mojich obľúbených britských humoristov Monty Pythons, čo dali Taliani svetu okrem: cestovín, paradajkových omáčok, pizze, parmezánu, parmskej šunky, tiramisu, mozarelly, risotta... A tu je jeho doslovná odpoveď: „Láska! To dali Taliani, láska! Velma láska, to te jeniga vec co dobre vie, su Taliani daju velmi velka laska!"
Recepty Talianov bez tych dobrych byliniek by vobec nechutili. Tie jedlu dodavaju tu jedinecnu chut.
Nemam ozvlast rada spageti, ale raz v Taliansku nam v jednej restauracii spravili ako predkrm: spagety poliate trochou tomato-omackou. To bola taka dobrota aku som nikdy nejedla!. Bez masa, len tak. Ja taku nikdy nespravim, lebo tie tajne figle nepoznam.
Citujem z clanku: "Kto je kuchár, myslí stále na jedlo!"
No tak ja som asi kuchar :)))