Osobnosti:
Čo dali Taliani svetu okrem jedla? Lásku!

Sandra Támerová, 29. apríla 2010     4 minúty čítania

So šéfkuchárom Vincenzom Mielem nielen o talianskej kuchyni (aj o futbale, víne, bryndzových haluškách...)


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Vincenzo Miele, šéfkuchár z Talianska


Každý mesiac naša redakcia navštívi jednu reštauráciu, kde pre vás nakrúcame videorecepty, ktoré potom uverejníme na Vareche. Tento krát nás maškrtné jazýčky zaviedli do bratislavskej reštaurácie Pizzeria Rotunda, kde je šéfkuchárom Vincenzo Miele, ktorého môžete poznať aj z televíznej obrazovky. A pri tej príležitosti sme sympatického Taliana aj vyspovedali.

Vincenzo tvrdí, že talianska kuchyňa je jednoduchá. Z troch či štyroch surovín sa dá vykúzliť veľké jedlo. „Naučiť sa variť v štýle talianskej kuchyne môže každý. Aj moja priateľka sa ju teraz učí variť, je to naozaj tá najľahšia kuchyňa aká existuje. A je to dobrá kuchyňa!“ dodáva.

Taliani sú hrdí na cestoviny, najmä na lasagne. „U nás pripravujeme lasagne hlavne cez víkend, je to také víkendové jedlo. Alebo tiež ravioli, je ťažké naučiť sa ich pripraviť dobre,“ vysvetľuje. Na otázku, koľko myšlienok denne venuje jedlu, sa usmial popod fúzy. „Nejakých tisíc? Kto je kuchár, myslí stále na jedlo!“

Videorecept na Vincenzovo Tiramisu

Vincenzo nám prezradil, že varešky sa začal chytať približne v šestnástich rokoch. Obšmietal sa okolo babičky a pozorne sledoval, ako pripravuje jedlá. Na Slovensku sa snaží dodržiavať zásady talianskej kuchyne pri príprave svojho denného jedálnička, napriek tomu rád ochutná aj niektoré slovenské jedlá. „Bryndzové halušky sú najlepšie. Mám ich veľmi rád. Raz som ich pripravoval s pesto omáčkou, a bolo to veľmi dobré!“ dušuje sa sympatický Talian. A bylinky? Tie sú asi dôležité v každej kuchyni, v tej talianskej však majú špeciálne miesto. Viete si napríklad predstaviť pesto bez bazalky? Alebo pizzu bez oregana? „Jasné, dá sa navariť aj bez byliniek, ale nie je to ono,“ vysvetľuje šéfkuchár.

Na Slovensku sú podľa Vincenza talianske reštaurácie na dobrej úrovni: „Vaši kuchári varia veľmi dobre, poznám tu niekoľko talianskych reštaurácií. Na začiatku si zavolali kuchára z Talianska, ten ich naučil čo treba, a funguje to. Kuchár nemusí byť priamo z Talianska, aby varil dobre taliansku kuchyňu.“ Dokonca aj pizzu vraj vieme piecť veľmi dobre. „Treba si uvedomiť aj jeden fakt, v roku 2000 bol majstrom sveta v príprave pizze práve Slovák. Aj u nás v reštaurácii pečú pizzu len Slováci.“

O Talianoch sa zvykne hovoriť, že víno pijú stále, aj namiesto vody, a tú používajú len na umývanie. „Nie je to úplne tak,“ smeje sa Vincenzo. „Jasné, že používame aj normálnu vodu, ale víno pijeme vždy k dobrému jedlu. Víno je dobré, aj zdravé, najmä to červené.“ Okrem jedla sú však Taliani aj povestní svojou láskou k futbalu a autám. Spýtala som sa teda, čo je pre Vincenza dôležitejšie. „ Futbal!“ odvetil so smiechom. „Mám rád futbal aj jedlo. Auto je na poslednom mieste, používam ho na prácu. Mám síce pekné auto, ale jedlo je moja robota, aj hobby, a futbal mám naozaj rád,“ dodáva.

Na záver nášho rozhovoru sa mi žiadalo tak trochu zafilozofovať, tak som sa Vincenza spýtala podľa vzoru mojich obľúbených britských humoristov Monty Pythons, čo dali Taliani svetu okrem: cestovín, paradajkových omáčok, pizze, parmezánu, parmskej šunky, tiramisu, mozarelly, risotta... A tu je jeho doslovná odpoveď: „Láska! To dali Taliani, láska! Velma láska, to te jeniga vec co dobre vie, su Taliani daju velmi velka laska!"



Diskusia k článku

kuchticka
Ano, lasku a vasen maju Taliani v svojej krvi a tiez tu zhovorcivost.
Recepty Talianov bez tych dobrych byliniek by vobec nechutili. Tie jedlu dodavaju tu jedinecnu chut.
Nemam ozvlast rada spageti, ale raz v Taliansku nam v jednej restauracii spravili ako predkrm: spagety poliate trochou tomato-omackou. To bola taka dobrota aku som nikdy nejedla!. Bez masa, len tak. Ja taku nikdy nespravim, lebo tie tajne figle nepoznam.
samanka
mojou najobľúbenejšou krajinou je práve Taliansko a talianske jedlá. Bola som tam na 14 dní na dovolenke, vôbec sa mi odtiaľ nechcelo ísť domov. Milujem talianske jedlá, ktorým dáva chuť bazalka, tymián, šalvia a iné bylinky , ale neopakovateľná je aj zmrzlina, cestoviny a skrátka-nenašla som tam nič, čo by mi nechutilo. Ľudia príjemní, srdeční, usmiati. Taliansko je jednoducho moja srdcovka.
monzet
Taliansko môžem aj ja...Ich história,kultúra,more,hory,jedlá,vášeň s akou sa vedia pre všetko zapáliť....Hmmmmm.Manžel tam už roky pracuje,takže som tam veľmi,veľmi často a môžem povedať,že čím som tam častejšie,tým viac to tam mám rada...Jednoznačne-moja srdcovka.Všetkým...
evusik
Vincenza poznám z televízie a je veľmi zlatý, jeho bezprostrednosť a humor a samozrejme jeho kulinárske umenie. Pre talianske jedlo platí že v jednoduchosti je krása, preto tak rada varím cestoviny a tiež preto že sa nemusím držať žiadnych receptov ale môžem improvizovať.
michsamant
Aj ja si Vincenza pamatam z nejakeho programu o vareni. Talianku kuchynu mam velmi rada.
Citujem z clanku: "Kto je kuchár, myslí stále na jedlo!"
No tak ja som asi kuchar :)))
sjuz
Áno, pamätám si ho aj ja, varil s Andrejom Bičanom. Bola to sranda. Tiež milujem Taliansku kuchyňu - je ľahká, zdravá a veľmi chutná:)
sjuz
miška - tak to je pravda - ja tiež stále myslím na jedlo - čo uvarím zajtra, čo na víkend, čo nakúpim, a tak... :)) už si občas pripadám ako vadná....:)
tinca
Aj ja sa pridávam, že talianska kuchyňa je super, ja som bola na Sicílii a jedli sme skutočne výborne jedlá. Až po čase, bola som tam 14 dní mi začali vadiť cestoviny, ktoré boli na obed a večeru vždy ako predjedlo. Tie ja často nemusím.
cistinka
Ja mám rada aj taliansku kuchyňu, aj talianskych kuchárov :-) Pár ich poznám osobne a všetko čo Vincenzo hovorí je svätá pravda...
akis
Vinzenza poznam nielen z televiznej obrazovky, ale aj jeho super restauraciu, lebo tam varia najlepsie talianske jedla, ake som doteraz jedla. mnaaaam. Taliansku kuchynu milujem,... hned po slovenskej, samozrejme.:)))
58vlasta
Nenadarmo sa hovorí, že ,,Neexistuje úprimnejšia láska, ako láska k jedlu". Povedal to už G.B.Shaw... ;-)
minkovaiva
stotožňujem sa s názorom na taliansku kuchyňu...už mi tečú slinky, sú to majstri kuchári.....ľudkovia mali by ste skúsiť nasledovné....veľká bageta potretá trochou tatarky, na to mozarella, pesto, paradajky...je to super naozaj.






 



TOPlist