Foto: Pravda
Fedor Malík
Aromatický koreň chrenu (Radix armoraciae) využívali ľudoví liečitelia i chudobné gazdinky. Po stáročia bol nápomocný pri liečení chrípky, reumatizmu i dny. Dnešná veda poukazuje dokonca i na jeho karcinostatické účinky. Pozri recepty na Čarovné omáčky a prívarky I v mojej kuchyni ju hojne využívam. Je potrebné ho napred očistiť a nastrúhať. Vtedy je to to pravé „chrenové". Chren páli, dráždi, rozvoniava...
Pri strúhaní chrenu dochádza k enzymatickému rozkladu prítomných sírnych glykozidov a vzniku izotiokyanátovej živice. Práve tá je nositeľom príťažlivých chrenových aróm. Nastrúhaný chren nemusíte kombinovať len s klobásou či údeným mäsom. Skvelá je i chrenová omáčka.
Vo väčšom kastróliku si pripravte bešamel, zalejte ho vodou, mliekom a rozšľahanou kyslou smotanou. Stále miešajte a pri malom plameni pridajte nastrúhaný chren, štipku cukru a na záver trochu žltučkého masla. Omáčka vonia a dráždi vaše zmysly.
Podávajte ju s varenou knedľou a cesnakovým údeným stehnom. Aby sa to všetko „nebilo", pri nalievaní
vína buďte rozvážni. Nemalo by to byť nič aromatické a sladké. Navrhujem vyzretý, troj– až štvorročný, už tak trochu „petrolejový" Rizling rýnsky.
A chrenová omáčka - MŇAM :)! Nyja - tiež by som si k tomuto jedlu otvorila pivko:) - ale pán Malík mi dal tip - tak vyskúšam!
A chrenovú omáčku som sam ešte nikdy nerobila, hoci v záhrade chren mám, ale v našej jedálni si ju dám vždy.
Ešte uvidím, ako zhodnotí manžel :))