Fedor Malík:
Chrenová omáčka

Fedor Malík, 10. februára 2010     2 minúty čítania

Som rusofil a aspoň čohosi, čo má ruský pôvod, sa musím zastať.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Z juhovýchodného Ruska pochádza napríklad chren, trvácna rastlina z čeľade kapustovitých (Brassicaceae), latinsky nazývaný Armoracia rusticana. K nám sa dostala ešte v stredoveku a od tých čias si ju Slovač obľúbila.

Aromatický koreň chrenu (Radix armoraciae) využívali ľudoví liečitelia i chudobné gazdinky. Po stáročia bol nápomocný pri liečení chrípky, reumatizmu i dny. Dnešná veda poukazuje dokonca i na jeho karcinostatické účinky. Pozri recepty na Čarovné omáčky a prívarky I v mojej kuchyni ju hojne využívam. Je potrebné ho napred očistiť a nastrúhať. Vtedy je to to pravé „chrenové". Chren páli, dráždi, rozvoniava...

Pri strúhaní chrenu dochádza k enzymatickému rozkladu prítomných sírnych glykozidov a vzniku izotiokyanátovej živice. Práve tá je nositeľom príťažlivých chrenových aróm. Nastrúhaný chren nemusíte kombinovať len s klobásou či údeným mäsom. Skvelá je i chrenová omáčka.

Vo väčšom kastróliku si pripravte bešamel, zalejte ho vodou, mliekom a rozšľahanou kyslou smotanou. Stále miešajte a pri malom plameni pridajte nastrúhaný chren, štipku cukru a na záver trochu žltučkého masla. Omáčka vonia a dráždi vaše zmysly.

Podávajte ju s varenou knedľou a cesnakovým údeným stehnom. Aby sa to všetko „nebilo", pri nalievaní
vína buďte rozvážni. Nemalo by to byť nič aromatické a sladké. Navrhujem vyzretý, troj– až štvorročný, už tak trochu „petrolejový" Rizling rýnsky.



Diskusia k článku

nyja
No ku chrenovej omáčke s knedľou a mäsom ide oveľa lepšie pivo ako víno :-)
sjuz
Ja tiež patrím k milovníkom ruskej kultúry -ľudia mi tam prirástli k srdcu, keď som tam niekoľko rokov žila - sú to veľmi srdeční ľudia, a ich kuchyňu tiež milujem. Bliny, boršč, pelmene, nakladaná zelenina, atď...
A chrenová omáčka - MŇAM :)! Nyja - tiež by som si k tomuto jedlu otvorila pivko:) - ale pán Malík mi dal tip - tak vyskúšam!
jegor
Chren je vynikajúci najmä z varenou hovädzinou.ale pasuje aj do kvasenej kapusti.
alena45
Pridávam sa k rusofilom, na Veľkú noc sa tam chystám už piatykrát.
A chrenovú omáčku som sam ešte nikdy nerobila, hoci v záhrade chren mám, ale v našej jedálni si ju dám vždy.
sjuz
No - dnes som si už kúpila čerstvý chren - chcela som variť na večeru, ale odtiahli mi auto, tak som prišla neskoro domov....a zmohla som sa len na tú skvelú nátierku z hermelínu Obatzu ....ale zajtra sa chystám na vašu chrenovú, pán Malík :), manžel sa už nevie dočkať!
bozulka
Chrenovú omáčku som od detstva neznášala lebo bývala často hosťom v našej kuchyni,ale asi pred 20 rokmi som bola na svadbe a tam jeden z chodov po slepačej polievke bola práve chrenová omáčka s knedlou a varené mäso zo sliepky.Tak mi to vtedy zachutilo,že od tých čias patrí do nášho jedálnička ,ale vždy s vareným hovädzím alebo s vareným slepačím mäsom.
sjuz
Tak dnes večer som zvolila práve túto chrenovú omáčku - je naozaj vynikajúca - krémová, ostrá a voňavá ... :)
Ešte uvidím, ako zhodnotí manžel :))
babav
Bez chrenu sa neobisla ziadna "domaca zabijacka "na zapadnom Slovensku.Cerstvo nastruhanym sa prichutovala zabijackova polievka . Chren nalozeny s cviklou sa jedaval ako priloha k uvarenemu,alebo upecenemu bravcovemu masu a jaternickam .
mstepo
kedysi som jej nemohol prísť na chuť ale dnes sa jej neviem dojesť - dupľa je vždy a všade :D ja chren pridávam ku koncu varenia aby nestratil pikantnosť.






 



TOPlist