Trendy:
Chlieb náš každodenný

redakcia, 13. októbra 2011     9 minút čítania

Chlebu, upečenému doma, sa nič nevyrovná.


Foto: Pravda - Robert Hüttner

Niet nad čerstvý upečený chlieb.


Dennodenne sa o tom presviedčajú ľudia po celom svete, a nie je tomu inak ani u nás na Vareche. Pre niekoho je pečenie chleba nutnosťou, najmä ak býva v odľahlých, ťažšie dostupných miestach a obchody s potravinami sú príliš ďaleko. Upiecť vynikajúci, zvonku chrumkavý a zvnútra páperovo mäkučký chlieb je vysnenou métou nejednej gazdinky.

V obchodoch máme v dnešnej dobe veľký výber chlebov, nezriedka však obsahujú rôzne prímesi a stabilizačné a zlepšujúce prípravky, ktoré mnohých od jeho kúpy odrádzajú. Vedeli ste napríklad, že ak je chlieb tmavý, nemusí to byť známka použitia celozrnnej múky, ale pridania chemických farbív?

Stačí pozorne čítať etikety, aj preto je asi v dnešnej modernej dobe bezpečnejšie kupovať chleby balené, s uvedeným presným zložením výrobku. Nech aspoň vieme, na čom sme.


Pečenie chleba je alchýmia

O tom, že pečenie chleba môže byť skutočnou alchýmiou, sa presviedčame aj pri vašich receptoch, ktoré k nám na portál Varecha.sk pridávate. Upiecť túto chrumkavú dobrotu totiž vôbec nie je také jednoduché. Záleží na každej z ingrediencií, na ich správnej teplote a občas aj na dôkladnom vymiesení. Občas preto, že mnohým z nás je známa príprava chleba bez miesenia, ktorá sa momentálne teší veľkej obľube, nielen na našom portáli.


Foto: Shutterstock

Pri pečení chleba záleží
na každej surovine.


Pre gazdinku - začiatočníčku bude asi najlepšie, keď sa pri pečení chleba spoľahne na čo najjednoduchší recept. Najmä ak je nedočkavá. Nebolo by vhodné púšťať sa do pečenia chleba s prepracovaným kváskom a dlhou dobou kysnutia. Jedným z overených základných receptov pre začiatočníkov je napríklad tento:

Pripravíme si 550 g hladkej múky špeciál, 380 ml vlažnej vody, trochu oleja, ½ balíčka sušeného droždia, 1 kl medu, 1 kl soli, 2 kl drvenej rasce. Do múky si urobíme priehlbinku, nasypeme droždie a med, a trochu vody. Po chvíľke začneme premiešavať múku s týmito surovinami, postupne pridávame soľ, olej, rascu a zvyšnú vodu. Vypracujeme hladké, nelepivé cesto, môže to chvíľku trvať. Keď vás bude bolieť ruka od dlhého miesenia vedzte, že ste na správnej ceste. Cesto necháme pol hodinu kysnúť a opäť ho premiesime. Opäť necháme hodinu kysnúť.

Potom už len cesto vytvarujeme do požadovaného tvaru, preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme pol hodiny podkysnúť. Podkysnuté cesto pečieme prvých desať minút pri teplote asi 200 stupňov Celzia, potom teplotu znížime na 180 stupňov Celzia a pečieme do chrumkava. Nakoniec môžeme, ale nemusíme potrieť chlieb vlažnou osolenou vodou, kôrka však potom bude menej chrumkavá.

Pekárnička nie je pec, ale vynikajúci pomocník

Veľkým hitom dnešnej doby pri pečení chleba sú domáce pekárničky. V obchodoch je výber od výmyslu sveta, svoje miesto má v mnohých domácnostiach. A nielen pre svoju jednoduchú prípravu chleba, tohto kuchynského pomocníka môžete využívať aj na miesenie kysnutého alebo aj piškótového cesta na rôzne koláče.


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Arabský chlieb pita je veľká pochúťka.


Mnohé gazdinky si tento výdobytok modernej doby zaobstarali práve kvôli mieseniu cesta na chlieb, urobí totiž za ne tú najťažšiu robotu. Chlieb potom upečú v rúre a nie v pekárničke- Predsa len, pekárnička pečie len jeden tvar chleba. Ak ste pri jeho pečení zástancom tradičných tvarov a chrumkavej kôrky, stačí cesto vytvarovať do žiadanej podoby a následne upiecť v rúre.

Hotové zmesi na pečenie chleba dostanete kúpiť v každom obchode. Avšak pozor! Skúste si prečítať zloženie výrobku na zadnej strane obalu. Ak sa rozhodnete pre vami zvolenú vlastnú zmes múk a prídavných ingrediencií, neváhajte a vyhľadajte si svoj recept na našej stránke.

Ako sa to celé začalo?

Naše babičky a prababičky piekli chlieb zväčša doma, v plátennom obrúsku potom vydržal čerstvý aj niekoľko dní. Pece mali vtedajšie gazdinky priamo v dome alebo na dvore, takto upečený chlieb chutil naozaj výnimočne. Takisto sa zvyklo cesto doma zamiesiť. Zvyšnú robotu už urobil miestny pekár.


Foto: Shutterstock

Aj múka na chlieb musí byť kvalitná.


Cesta k vyrábaniu múky bola dlhá. Plodiny, z ktorých sa dala vyrobiť múka sa začali pestovať približne 7000 rokov pred Kristom v Egypte. Najprv slúžili najmä ako potrava pre dobytok, ktorým sa človek živil. Neskôr ľudia odhalili, že sa dá oddeliť obal od jadra a to sa dá ešte aj rozdrviť na prášok. Ten sa preosial cez sito a vznikla múka.

Spôsob, ako vyrobiť múku, sme mohli nedávno sledovať aj v televízii v zábavnej relácii o živote na farme. Bol to veľmi náročný a zdĺhavý spôsob drvenia zrna medzi dvomi kameňmi. Spočiatku primitívne spôsoby prípravy chlebov vyrobených z múky a vody na pahrebe alebo na horúcich kameňoch neskôr nahradilo pečenie v peciach. Vtedy išlo skôr o placky, ako o skutočný chlieb.

Takisto sa neskôr úplnou náhodou zistilo, že chlieb po určitom čase začal kvasiť a kúsok takejto zmesi použitý pri pečení ďalšieho chleba spôsobilo jeho kyprosť a vzdušnosť. Chvála všímavým šikovným ľuďom, vďaka nim a ich poznatkom dnes môžeme piecť úžasne lahodný a jemný chlebík, ktorý si dokážeme pripraviť doma úplne sami.

Chlieb vo svete

Chlieb sa pečie takmer na celom svete, aj keď nie všade vyzerá a chutí rovnako. V Indii si napríklad pochutnávajú na dobrote zvanej Naan, ktorý sa hodí napríklad k pikantným mäsám s hustou omáčkou (korma), ale aj k vegetariánskym jedlám, ktorých základom je hustejšia omáčka. Ďalej je výbornou prílohou ku grilovaným mäsám aj zelenine. Vďaka jednoduchému receptu si ho môžete pripraviť aj vy kedykoľvek doma. Na rozdiel od toho nášho v surovinách na prípravu nájdete napríklad aj prepustené maslo a jogurt. My Slováci si naň pokojne môžeme natrieť husaciu masť a posypať ju cibuľkou, ak práve nemáme čerstvo vyrobené indické korenené čatní.

Vynikajúcou pochúťkou je aj známy arabský chlieb. Skôr by sme ho mohli nazvať chlebovou plackou - pita. Na jej prípravu stačí múka, voda, olej, soľ, droždie a trocha cukru. Placka sa pri pečení v strede oddelí a krásne nafúkne. Ponúka tak naozaj široké spektrum využitia, môžete si ju naplniť grilovaným koreneným mäsom, alebo zeleninou. Absolútnou lahôdkou je spojenie pity s hummusom – nátierkou z cíceru a pasty tahini, pochádzajúcou z Blízkeho Východu.

Taliani zas majú chlebov neúrekom, sú nimi priam posadnutí. Ciabatta, focaccia, pugliese, stačí si vybrať. Napríklad ciabatta je veľmi obľúbená pre jej ľahkú stráviteľnosť. Príprava je zdĺhavá najmä kvôli dlhého kysnutiu, ktoré je však potrebné pre dosiahnutie konečného efektu jej typickej chuti. Variabilita ciabatty spočíva v množstve rôznych prísad, ktoré sa pridávajú do cesta podľa chuti. Môžu to byť napríklad sušené paradajky, orechy, olivy, alebo syry.

V Amerike chlieb, ako ho poznáme na Slovensku, nájdeme len málokde. Prisťahovalci síce recepty na veľké a nadýchané chleby priviezli zo sebou, zväčša však v obchodoch natrafíte najmä na tzv. toastový biely chlieb, z ktorého sa pripravujú obľúbené sendviče. Špecialitou je napríklad ich kukuričný chlieb, pripravený z kukuričnej múky, bielej múky, mlieka a vajec. Konzistenciou viac pripomína koláč, a v Amerike sa teší naozaj veľkej obľube. Vynikajúcou obmenou môže byť pridanie rôznych prísad, napríklad jalapeno papričiek, opraženej slaniny, či kúskov tvrdého syra.

Tiež patríte medzi šikovné gazdinky a chlieb si pečiete doma? Ktorý je váš najobľúbenejší?





Diskusia k článku

kuchticka
Zijem v USA a chlieb si zasadne pecieme doma. Nemame radi ten ich toustovy (hovorome mu bezzubI). Peciem zemlicky, rozky a rozne tvary chlebov z ktoreho si mozeme ukrojit taky krajic, ako sme boli zvyknuti v Ceskoslovensku. Chlieb peciem z celozrnnej muky s pridanim raznej, lanovej muky a roznych semienok.
slavka11
Ja si tiez peciem chlieb doma. Pekarnicku sme si kupili ale ked sme si porovnali aky velky chlieb z 1kg muky nam vyjde v pekarnicke a aky je velky ked ho peciem normalne v rure tak sme pekarnicku vratili do obchodu. Pekarnickovy chlieb by sme zjedli za dva dni a moj nam vydrzi cely tyzden. Nie je hutny ako pekarnickove chleby,ale nadychany, vonavy, chrumkavy a manzel iny ani nechce. A aj ostatni ktori chlebik chutnali vravia ze chuti ako kolac. Nie zeby bol sladky ale ze je taky jemny. Chce to sice viac casu ako nasypat zmes do pekarne potukat par gombikov a vylozit si nohy na stol, ale chut a kvalita tohto mojho chlebika stoja za to.
jandalog
Spomínam ako sme u nás piekli chlieb za mojích mladých rokov.Miesenie cesta bola moja robota.Mamka to nevládala.Miesto droždia sme si vždy s predošlého kvásku nechali kúsok cesta a použili na nové cesto.Pravidelne sme do cesta pridávali varené zemiaky,a chlebík bol vláčnejší a chutnejší.
tetrisss
Ja peciem chlieb doma pravidelne, odkedy som objavila recept na chlieb, kde vas nemusi boliet ruka, akurat musi dlhsie kysnut, ale nie je s nim ziadna praca a vysledok je nad ocakavanie chutny, pridala som ho aj sem ako domaci chlieb bez miesenia.
tomas
Ja mám pocit, že v obchode sú všetky chleby rovnaké... :(
babidka
Tomas - ved aj su :-) Velkopekarne chrlia chlieb "uniformovany" zo zmesi a len sem-tam nieco pridaju , zmenia tvar ...Kamaratka v takej pekarni robila a veruze si chlieb robievala radsej doma :-))) U nas je niekolko malych rodinnych pekarni a ich chlieb je naozaj dobry .Ale aj ja si pekavam chlieb svoj - a vzdy je iny.-))))
marianne69
najviac ma pobavia tie chlebiky a pecivo,ktore sa tvaria ako celozrne,ale s nimi nemaju nic spolocne,neviem cim to farbia.Tiez uprednostnujem doma peceny chlebik a pecivko,len u nas je spotreba chleba a peciva celkom slusna,muz ho je pomaly ku vsetkemu:-)takze musim aj dokupovat.Inak pekny clanok...
frezia68
Názov článku je výstižnýa pravdivý.Ani nespomeniem kupovanú kvalitu,hoci v Jednote sa objaví aj obľúbený a ten sa rýchle vypredá.A celozrnné?Stačí prečítať etiketu a nemám záujem.Aj dnes som si upiekla celozrnný a máme pár dní o chlebík postarané bez toho,aby splesnivel.A pridávam rôzne semienka,zemiak a na čo máme chuť.Pekárničku nemám a ani nie je potrebné ju vlastniť.Tu na Vareche je toľko rôznych a dobrých receptov,že kto chce a má čas,upečie si ten svoj obľúbený a zdravý bez éčiek.
zdenca
slavka11, nebolo by možné dať do receptov tvoj receptík na chlebík ?
jerica
@tetrisss vďaka tvojmu receptu mám teraz čerstvo upečený chlebík, je to už tuším jedenásty:-) Samozrejme obmieňam suroviny ale postup nemiesenia nemá chybu, určite si videla čo mám v mojich receptoch recept na chlebík.
danusik333
Ahojte ja dnes idem skúsiť 1x chlebík v pekárničke, som zvedavá, najprv vyskúšam ako to pôjde so zmesou z LIDLA :) potom uvidíme
vanilka111
ja mám pekárničku už asi 4 roky a poviem Vám,tie prvé chleby boli strašné. ťažké,tuhé- skôr sa to podobalo na stavebný materiál ako na požívatinu,ale nestrácala som nádej a naučila som sa odhadnúť správnu hustotu cesta,a trochu oklamať program pekárne a teraz v nej pečiem perfektné chlebíky a používam aj zmesi z lidla,najčastejšie sedliacku (bauernbrot). Pridávam k nej aj za lyžicu bieleho jogurtu,alebo kys. smotany,torchu oliv. oleja a trochu rasce,niekedy aj tekvicové alebo iné semienka. Je chrumkavy a vnutri hebky. :-)
zdezda
Krásny článok, veru, domáce je naj..., naj...chlebík, pečivo, knedľa, atď. Dokonca už aj lacnejšie a tá vôňa....:-)
ajuschka
ako mala som s rodicmi byvala v Cine, mama bola diplomatka. Tam bolo jedine dostupne pecivo francuzska bageta, alebo aj vyssie spominane bezzube toasty.
Ked nam to uz po pol roku zacalo liezt hore krkom, a vsetci sme snivali o hubovej prazenici, slanine, a cerstvom horucom vonavom chelbe s krasne chrumkavou korkou, tak sme sa pustili do pecenia. Ja som vtedy mala 9 rokov, a po prvom pokuse som zacala piect chlebik takmer kazdy den. Poviem vam, to bolo viac radosti, ako ked sme po dovolenke na Slovensku doniesli na ambasadu 2 kila korenoveho petrzlenu a vonavej udenej slaninky (ani petrzlen tam nebol dostat) s krajcom chleba sme aj spavali :)
mariaklara
Doma pečený je najlepší, súhlasím. Niekedy sa mi zdá, že tie v obchode sú len prifarbené.






 



TOPlist