Cestovinové plátky:
3 veci, ktoré rozhodnú o tom, že vaše lazane budú tip-top

Jarmila Horváthová, 23. októbra 2023     4 minúty čítania

Na čo si pri príprave domácich lazaní dať pozor, aby vás na konci čakala dokonalá pochúťka ako z Talianska?



Foto: Shutterstock

Lazane patria medzi základné jedlá talianskej kuchyne a obľúbené sú aj u nás. Ak sa ich rozhodnete urobiť doma, o úspechu rozhoduje aj to, ako uvaríte pláty cesta, ako ich navrstvíte a zapečiete.

V závislosti od receptu môžu byť lazane pripravené z rôznych ingrediencií. Klasická talianska verzia si však vystačí s mäsovým ragú alebo bolonskou zmesou (zmesou na špagety bolognese), bešamelovou omáčkou a syrom.

1. Správne varenie

Väčšina ľudí, ktorí pripravujú lazane doma, ich pripravujú z kúpených plátov cesta. Tie, ako aj ostatné druhy cestovín, môžu byť buď čerstvé alebo sušené. Niektoré sa pred použitím a teda samotným vrstvením predvárajú, iné nie.

Je dobré sa pri príprave lazaní držať odporúčaní výrobcu, ale aj na našej Vareche nájdete recepty, v ktorých sa sušené cestovinové plátky používajú aj bez predvárania. Tenké pláty cesta sa v podstate uvaria počas pečenia v rúre vďaka tekutine, ktorú uvoľní mäsové ragú.

V prípade, že sa sušené plátky cesta rozhodnete predvárať, na varenie treba použiť dostatok tekutiny, vložiť ich do vriacej vody a variť len 2-3 minúty, pretože pláty sa budú ešte piecť.

Ak máte pláty z čerstvého cesta, tie sa vložia do vriacej vody len na 20 sekúnd. Po vytiahnutí z vriacej vody sa odporúča prepláchnuť pláty studenou vodou, ktorá okamžite zastaví proces varenia.



Foto: Shutterstock

2. Správne vrstvenie

Ohňovzdornú misu alebo nádobu, v ktorej budete lazane pripravovať, vymažte tukom a môžete začať vrstviť nachystané ingrediencie. Ako prvý sa dáva plátok cesta, naň ide ragú a potom bešamelová omáčka. Na ragú a bešamelovú omáčku dajte ďalšiu vrstvu cesta. Na ňu opäť ragú a bešamel. Pokračujte ďalším plátom cesta, ragú a bešamelom.



Pri ukladaní plátov cesta dávajte pozor, aby sa neprekrývalo. Medzi vrstvy môžete dať aj syr, ale nemusíte – môžete ho dať až nakoniec navrch.

Vrstvenie sa končí vždy plátmi cesta. Vrch bohato zasypte nastrúhaným syrom. Klasika je parmezán, ale namiesto neho môžete použiť aj mozzarellu, ktorá sa pekne roztečie.

Koľko vrstiev dáte, závisí od množstva surovín, ktoré máte a aj od veľkosti zapekacej misy, v ktorej lazane pripravujete. Platí, že čím viac vrstiev, tým lepšie, bežné je použiť minimálne päť vrstiev cesta.



Foto: Shutterstock

3. Správne pečenie

Pri pečení lazaní platí, radšej menej ako viac. Všetky suroviny sú vlastne predpripravené, takže stačí zapečenie – hotové sú, keď je syr na povrchu roztopený a opečený do zlatista.

Lazane by sa mali piecť pri 200 stupňoch, dĺžka pečenia závisí od výšky, teda počtu vrstiev. Ak chcete chrumkavé okraje, zdvihnite pláty vrchnej vrstvy cestovín pri okrajoch tak, aby sa opierali o steny nádoby na pečenie.





ANKETA: Predvárate pláty cesta pri príprave lazaní?

16,1%



83,9%







Diskusia k článku

chorvatka
Tip na rychle lazane : platy nepredvaram, ale na spodok pekaca davam velmi riedky besamel, na to platy cesta, orestované a okorenené mleté mâso a rajcinovu omacku. prykryjem dalsou vrstvou cestovin, na ktoru opat nalejem redsi besamel, vrstvu masa, atd; na poslednu vrstvu besamelu nasypem syr (parmezan alebo iny) a hop do rury 20 minut na 180 °C.






 



TOPlist