Foto: Shutterstock
V obchodoch dostať čerstvé pekárske droždie a sušené droždie. To prvé nájdete v chladiacom boxe a to druhé v regáloch s prísadami na pečenie. Rozdiel medzi nimi je však nielen v skladovaní, ale aj v spôsobe výroby a dávkovaní.
Oba druhy droždia majú spoločné to, že cesto sa s nimi musí dôkladne miesiť, aby sa doň dostal kyslík. Potom sa mu musí poskytnúť dostatok času na kvasenie na teplom mieste.
Foto: Shutterstock
Čerstvé droždie
Čerstvé droždie tvoria lisované kmene pivnej kvasinky. Malo by sa skladovať pri teplote 2 až 8 °C a zachováva si plnú „kysnúcu silu“ desať až dvanásť dní. Ak vám čerstvé droždie zostane a neplánujete v dohľadnom čase piecť, dobre ho zabaľte napríklad do potravinovej fólie a dajte ho do mrazničky. Neskôr, keď príde jeho chvíľa, ho môžete použiť ako čerstvé.Foto: Shutterstock
Pri príprave cesta by sa malo čerstvé droždie rozdrobiť do nádoby a zaliať trochou vlažnej tekutiny (mlieko, voda), kým sa všetko nerozpustí. Tak sa pridáva napríklad do múky pri pečení chleba. Pri niektorých druhoch koláčov sa najprv urobí kvások z tekutiny, droždia, trochy múky a trošky cukru. Len výnimočne sa droždie rozdrobí priamo do cesta.
Sušené droždie
Sušené droždie sa skladá z granúl so živými kvasinkovými bunkami uzavretými v hrubom plášti suchých, mŕtvych buniek s určitým množstvom rastového média. Môže sa skladovať až rok a malo by sa uchovávať pri izbovej teplote.Foto: Shutterstock
Dôležitý prepočet
Pri používaní droždia je veľmi osožné vedieť, ako nahradiť pri pečení jedno druhým. Napríklad v recepte máte uvedené čerstvé droždie, vy však máte doma len sušené. Alebo naopak. Koľko ktorého možno použiť?Základná vec, ktorú je dobré vedieť je, že jeden balíček sušeného droždia, ktorý má 7 gramov zodpovedá 1/2 kocky čerstvého droždia, alebo naopak 1 kocku čerstvého droždia môžete nahradiť 2 balíčkami sušeného droždia. Tiež je praktické vedieť, že jeden balíček sušeného droždia zodpovedá dvom čajovým lyžičkám.
A čo v prípade, keď sú v recepte uvedené gramy? Jednému gramu sušeného droždia zodpovedajú 3 gramy čerstvého. To znamená, že napríklad už spomínaných 7 g sušeného droždia (1 balíček) = 21 g čerstvého droždia (1/2 kocky). Takže ak máte v recepte 10 g suchého droždia a máte len čerstvé, znamená to, že potrebujete 30 g čerstvého droždia.
Pre jednoduchšie prepočítavanie množstiev sušeného a čerstvého droždia sme pre vás pripravili malý ťahák.
ŤAHÁK na prepočet suchého a čerstvého droždia:
1 balíček sušeného droždia (7 g) = 1/2 kocky čerstvého droždia (21 g)1 kocka čerstvého droždia (42 g) = 2 balíčky sušeného droždia (2x7 g)
1 g sušeného droždia = 3 g čerstvého droždia
Diskusia k článku