Čarujeme s gaštanmi – 4 jednoduché recepty na zahriatie

P.R. Servis, 20. novembra 2022     8 minút čítania

INZERCIA - Kým začne advent, zohrejte sa dobrotami z gaštanov. Skvelé recepty pre vás pripravila značka TESCOMA, ktorá v novembri oslavuje 30. výročie.

Dnes už ikonická česká značka vznikla v roku 1992 v Zlíne, v prenajatej garáži. Z malého biznisu, ktorý odštartoval tzv. perlátor, teda šetrič vody – prvý výrobok Tescomy – sa postupne vybudovala na svetovú značku. Takmer v každej slovenskej kuchyni nájdete niektorý z jej výrobkov, ktorých spoločným menovateľom je skvelý dizajn, štýlový vzhľad a perfektná funkčnosť.

Tradičná česká značka s nápadmi je jednoducho UŽ 30 ROKOV VŠADE DOMA!

Polievka z jedlých gaštanov



Foto: Tescoma

Ingrediencie:
• 150 g jedlých tepelne spracovaných gaštanov • 450 g petržlenu • 50 ml olivového oleja • 2 cibule • 1 jablko • 1 zemiak • 1 liter kuracieho alebo zeleninového vývaru • 1 lyžica čerstvého tymianu • 0,5 dl portského bieleho vína • 2 dl smotany • 1 lyžica sezamového oleja

Postup:
1. Na oleji orestujte na kocky nakrájaný petržlen, cibuľu, zemiak, jablko a tymian. Pridajte uvarené gaštany (my sme vyskúšali kúpené predvarené aj predpečené vákuované gaštany). Zalejte vývarom a portským vínom. Varte približne 20 minút.
2. Uvarenú polievku rozmixujte dohladka, podľa potreby prilejte vývar, zjemnite smotanou a na záver preceďte cez jemné sitko. Podávajte pokvapkané sezamovým olejom, smotanou a posypané drvenými gaštanmi. Ak použijete doma upečené gaštany, môžete potrebovať viac vývaru.

Náš tip: Horúcu polievku servírujte do hlbokého taniera z línie SIENA značky TESCOMA. Ručná výroba štýlového keramického riadu dáva každému výrobku punc originality a jedinečnosti. Vďaka unikátnej povahe glazúrovaného povrchu sa farebné odtiene jednotlivých tanierov môžu mierne líšiť. Riad SIENA je ako stvorený pre každodenné stolovanie, je vhodný do mikrovlnnej rúry, aj do umývačky. Pre dlhodobé udržanie unikátneho vzhľadu glazúry sa odporúča umývanie riadu hneď po použití. Okrem hlbokých tanierov sú dostupné aj plytké a dezertné. Môžete si zadovážiť jednotlivé kúsky zvlášť, alebo celú súpravu. Nájdete v predajniach Tescoma alebo na www.eshop.tescoma.sk.

Gaštanové latte



Foto: Tescoma

Ingrediencie:
Na latte:
• šálka silného horúceho espressa • 1/2 šálky mandľového, ryžového alebo iného rastlinného mlieka • 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu • 3 pečené alebo varené jedlé gaštany • 3 opražené pekanové orechy
Na ozdobenie:
• 1/2 čajovej lyžičky kokosového alebo trstinového cukru, zmiešaného so štipkou škorice • niekoľko rozdrvených pekanových orechov

Postup:
Horúce espresso, ohriate mlieko a vanilkový extrakt nalejte do mixovacej nádoby. Pridajte 3 varené alebo pečené gaštany a 3 pekanové orechy. Rozmixujte do hladka a nalejte do dvojstenného pohára, ktorý nápoj udrží dlho teplý. Penu ozdobte cukrom so škoricou. Nakoniec posypte zvyšnými rozdrvenými pekanovými orechmi. Latte bude sladšie a chutnejšie, keď použijete karamelizované pekanové orechy.

Náš tip: Vychutnávajte z dvojstenného pohára myDRINK značky Tescoma. Sú vynikajúce na podávanie horúcich alebo chladených nápojov, ktoré si vďaka žiaruvzdornému borosilikátovému sklu dlhšie udržia požadovanú teplotu. V línii myDRINK dostupné poháre v troch veľkostiach (70, 250 a 330ml). Hľadajte v predajniach Tescoma alebo na www.eshop.tescoma.sk.

Gaštanový pie



Foto: Tescoma

Ingrediencie:
Na korpus:
• 520 g hladkej múky • 300 g chladeného masla • 2 žĺtky • 15 ml ľadovej vody • štipka soli
Na náplň:
• 80 g masla • 500 g póru nakrájaného na kolieska • 300 g húb • 300 ml kuracieho vývaru • 200 g nasekaných varených gaštanov • 100 ml bieleho portského vína • 50 g hladkej múky • 4 strúčiky cesnaku • 1 lyžica dijonskej horčice • nasekaný čerstvý tymian • soľ, mleté korenie • vajce na potretie

Postup:
1. Korpus: Zmiešajte múku, maslo a ľadovú vodu so štipkou soli. Pridajte žĺtky a vypracujte cesto, zabaľte ho do fólie a dajte odpočinúť do chladničky.
2. Náplň: Na masle restujte pór cca 3 minúty, pridajte nakrájané huby, prelisovaný cesnak, tymian, korenie a soľ a restujte ďalšie 3 minúty. Vsypte múku, posmažte, primiešajte horčicu a portské víno. Vlejte vývar, priveďte do varu a varte za stáleho miešania do momentu zhustnutia. Primiešajte gaštany a dajte bokom.
3. Rúru predhrejte na 190 °C. Cesto rozdeľte na dve nerovnako veľké polovice. Väčší diel cesta rozvaľkajte a použite na vyplnenie formy. Naplňte pripravenou vychladnutou náplňou. Rozvaľkajte druhú časť cesta a použite ho na uzavretie ako poklop. Okraje spojte a dôkladne uzavrite. V ceste utvorte 3 otvory pomocou špičky noža, aby mohla unikať para a cesto potrite rozšľahaným vajcom. Pečte do zozlatnutia cesta, približne 45 minút.

Náš tip: Neodolateľný koláč na jesenné víkendové popoludnia upečte v kvalitnej keramickej forme GUSTO s vlnitým okrajom. Elegantnú masívnu formu z odolného materiálu v kuchyni všestranne využijete na pečenie sladkých i slaných dobrôt. Forma GUSTO s vlnitým okrajom je vhodná na pečenie, zapekanie, servírovanie a skladovanie pokrmov. Je vyrobená z prvotriedneho porcelánu, odolná voči teplotám od -18 do +240 °C a vhodná do všetkých typov kuchynských rúr, do mrazničky aj do umývačky riadu. Mnohé gazdinky sa zhodnú, že koláč je po upečení v porcelánovej forme krehkejší ako v teflonovej a nehrozí pripálenie. Okrúhlu formu GUSTO značky TESCOMA s priemerom 26 cm nájdete v predajniach Tescoma alebo na www.eshop.tescoma.sk.

Bezlepková gaštanová torta



Foto: Tescoma

Ingrediencie:
Na korpus:
• 11 vajec • 200 g práškového cukru • 100 g varených gaštanov, jemne nasekaných • 80 g mandľovej múky alebo mandlí • 1 lyžička ryžovej múky • maslo na vymastenie a kukuričná múka na vysypanie formy
Na krém:
• 250 g plnotučného tvarohu • 100 g varených gaštanov • 100 g práškového cukru

Postup:
1. Korpus: Žĺtky oddeľte od bielkov. Zo žĺtkov a cukru vyšľahajte jemnú penu. Mandle nastrúhajte najemno alebo použite múku. Zo 4 bielkov vyšľahajte hustý sneh. Všetky suroviny zľahka premiešajte. Pripravte tortovú formu, vymažte ju maslom a vysypte múkou. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C po dobu približne 35–40 minút.
2. Krém: Cukor a tvaroh vyšľahajte. Krémom ozdobte vrchnú časť koláča a posypte nasekanými gaštanmi. Koláč môžete ozdobiť čokoládovými hoblinami. Pri rozkrojení korpusu napoly vodorovným rezom a na natretie krému v dvoch vrstvách budete potrebovať dvojnásobné množstvo tvarohu a nasekané gaštany rozdeľte napoly.


Náš tip: Tortu upečte a rovno servírujte v tortovej forme DELÍCIA so skleneným dnom. Rozkladacia forma s masívnym dnom zo žiaruvzdorného skla disponuje prvotriednym antiadhéznym povrchom na stenách proti pripaľovaniu. Sklenené dno so žiaruvzdornými silikónovými nožičkami je vhodné aj na porciovanie a servírovanie tort a koláčov. Dostupná v troch veľkostiach, s priemerom 20, 24 alebo 28 cm. Zoženiete v predajniach Tescoma alebo na www.eshop.tescoma.sk.






Zaujímavé video z archívu TV Varecha






TOPlist