Bude sa rozplývať na jazyku:
Chystáte slávnostný obed? Tento kúsok mäsa je najjemnejší

Jarmila Horváthová, mesačník Varecha, 9. apríla 2023     3 minúty čítania

Šéfkuchárka vám poradí, z akého mäsa pripravíte ozajstnú delikatesu vhodnú aj na sviatočné príležitosti.



Foto: Shutterstock

Na slávnostný obed, ktorého súčasťou má byť aj mäso, odporúča šéfkuchárka Zuzana Sisáková z Víno & Tapas v Poprade jahňací alebo králičí chrbát. Ak máte prístup k divine, lahôdkou je aj srnčí chrbát.

Ich prednosťou je, že mäso v tejto časti zvieraťa je mimoriadne jemné a krehké. Okrem toho patrí medzi zdravšie mäsá, keďže má nízky obsah tuku a veľa bielkovín.

Postupujte ako profesionáli

Príprava nie je komplikovaná, dôležité je chrbát dobre očistiť od tuku a od blán. Potom ho nasoliť, okoreniť a zo všetkých strán opiecť na oleji alebo na masle. Mäso sa môže dochutiť čerstvými bylinkami, napríklad rozmarínom alebo tymianom.

Potom sa vloží do rúry vyhriatej na 180 °C a krátko upečie, tak, aby bolo mäso vnútri ešte ružové. Ak chcete variť ako šéfkuchárka, Zuzana Sisáková, používajte teplomer, ktorý dokáže vo vnútri mäsa odmerať jeho teplotu, mala by byť 45 °C. Ak teplomer nemáte, tak sa treba spoľahnúť na svoje skúsenosti.



Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Po vybratí z rúry necháme mäso pár minút oddychovať a môžeme naň ešte vytvoriť glazúru. V panvici roztopíme maslo, vložíme doň bylinky, prípadne cesnak, pridáme mäso a oblievame ho maslom s bylinkami. Až potom ho naporcujeme.

Tento postup platí pre jahňací a srnčí chrbát, ale rovnako možno pripraviť aj teľací alebo jelení chrbát. Keďže však ide v tomto prípade o väčšie kusy mäsa, môžu sa prekrojiť na polovicu.

Inak je to u králika, keďže jeho mäso je jemné a je v menšom kuse, netreba ho piecť v rúre, stačí ho dobre opiecť na panvici a nechať niekoľko minút odstáť.



Foto: Pravda - Robert Hüttner

Najlepšie prílohy

A čo servírovať k tomuto delikátnemu mäsu? Ideálnymi prílohami sú v podstate takmer všetky druhy zeleniny, ako napríklad mrkva, fazuľky, paradajky, cuketa alebo huby. Hodia sa k nemu však aj zemiaky či bulgur.



ANKETA: Je u vás súčasťou slávnostného obeda vždy aj mäso?

91,9%



8,1%







Diskusia k článku







 



TOPlist