Foto: Shutterstock
1. Základ pre všetky šaláty
Základný dresing je jednoduchý – tvorí ho 1 diel octu, 2 diely oleja, sladidlo, soľ a korenie. Ocot môžete použiť klasický liehový, ale aj jablčný, vínny či balzamikový, záleží na vašej chuti, ale možno ho nahradiť aj citrusovou šťavou.Sladidlom môže byť nielen cukor, ale aj med, alebo rôzne náhrady klasického cukru, ako xylitol, javorový, agávový sirup a podobne.
Čo sa týka oleja, najbežnejšie sa do základného dresingu pridáva klasický olivový olej, ale použiť môžete hocijaký iný olej, ktorý máte doma.
Foto: Shutterstock
Tento základný dresing môžete dopĺňať ďalšími ingredienciemi či ochucovadlami, ako sú rôzne druhy byliniek, horčica, kyslá alebo sladká smotana, biely jogurt, majonéza, či rozotreté ančovičky, najemno nastrúhaný parmezán alebo lahôdkové droždie. Váš šalát tak bude chutiť zakaždým inak.
2. Olej dajte nakoniec
Pri príprave dresingu je potrebné dodržiavať poradie surovín. Najprv vyšľahajte ocot, soľ, korenie, sladidlo, prípadne vodu. Až potom zašľahajte olej a celú zmes ešte vyšľahajte. Všetky prísady sa tak spoja a emulgujú, nestane sa, že by sa olej oddelil do samostatnej vrsrvy.Foto: Shutterstock
3. Aký dresing na aký šalát
Na šaláty zo surovín, ktoré nemajú výraznú chuť, sa hodia chuťovo výrazné, teda kyslejšie dresingy. Ak je samotná surovina chuťovo výrazná, ako napríklad rukola alebo čakanka, tam sú vhodné sladšie (napríklad pomarančový) alebo smotanové dresingy, ktoré zmiernia horkosť zeleniny.4. Šaláty obohatí kombinovanie
Šaláty môžete robiť z čerstvej zeleniny, ale ak im chcete dať iný šmrnc, skúste kombinovať surovú a tepelne upravenú alebo nakladanú zeleninu. Môžete ju napríklad upiecť alebo ugrilovať. Na grilovanie sa hodia v podstate všetky druhy zeleniny, a to aj také ako kel či čakanka.Foto: Shutterstock
Exotický šmrnc dodajú šalátu opekané datle, ktoré krásne skaramelizujú. Druhou možnosťou je pridať nakladanú zeleninu. Má inú konzistenciu, je zdravá a jej intenzívna sladko–kyslo–slaná chuť dodá šalátom iný rozmer.
5. Krutóny či oriešky
Trendom v gastronómii je kombinovanie rôznych textúr, to znamená napríklad mäkké a chrumkavé. Chrumkavosť šalátom dodajú opečené krutóny z chleba alebo pečiva. Ak vám záleží aj na zdravotných benefitoch, môžete ich nahradiť opečenými orechmi. Dajú sa, samozrejme, použiť aj surové, opečené majú však výraznejšiu chuť.Foto: Shutterstock
Na 100 g orechov potrebujeme 2 PL oleja, 1/2 ČL soli a rúru vyhriatu na 160 stupňov. Vlašské orechy a pistácie pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie približne 9 minút, kešu orechy 15 minút a lieskové oriešky 17 minút, ale pozor, aby nezhoreli, smerodajné je sfarbenie orechov, mali by byť krásne zlatisté a nie hnedé.
Ak chcete ušetriť čas a energiu, môžete namiesto rúry použiť sporák a panvicu a opiecť orechy nasucho, treba však dávať pozor, priebežne ich miešať, aby neprihoreli.
V tomto videu vám ukážeme, ako si urobiť jemný kyslastý dresing vinaigrette
Diskusia k článku