Bezlepkové sviatky – jednoducho a pestro s Novalimom

P. R., 6. decembra 2018     7 minút čítania

Čo by ste povedali na takýto návrh. Tieto vianočné sviatky sa nebudeme naháňať. Nebudeme sa stresovať, behať po obchodoch a zháňať darčeky na poslednú chvíľu. Nebudeme sa dopredu báť toho, čo ak nestihneme všetko pripraviť, napiecť, navariť. My, v Novalime, sme si povedali, že vám to tieto Vianoce uľahčíme aspoň s tým varením a pečením.



Foto: Novalim

Všetci, ktorí žijú bez lepku, to majú občas trochu ťažšie. Menší výber, menej možností ako variť a piecť, ale hlavu hore. Aj bezlepkové Vianoce môžu byť krásne, chutné, voňavé a zvládnete ich „ľavou zadnou“. Všetko, čo potrebujete, je premyslieť si, čo tento rok navaríte a napečiete a potom sa už len inšpirujte našimi radami a tipmi, ako na to.

Bezlepkové Vianoce začneme oblátkami s medom. Niekde dokonca aj s cesnakom. Možno poznáte obchodíky, kde dnes dostať kúpiť bezlepkové oblátky. Domáce je domáce a ak sa držíte aj vy tohto hesla, navštívte radšej väčšie diskusné fóra v sociálnych médiách. V predvianočnom období tam totižto nájdete veľa ponúk na poctivé domáce vianočné oblátky bez lepku. Mnohí výrobcovia domácich oblátok už roky pečú oblátky z našej bezgluténovej múky Promix PK špeciál, ktorá je bez alergénov, neobsahuje ani laktózu, ani sóju a samozrejme, ani pšenicu.

Bude u vás rozvoniavať kapustnica? Polievkové zvyky sú rôzne, vianočné polievky však majú niečo spoločné. Bývajú husté a bohaté, aby zahriali a zasýtili. Ak ich zajedáte chlebíkom, nezabudnite, že chutný bezlepkový chlieb (svetlý, tmavý alebo ľanový) máme pre vás aj my. Pre tých zdatnejších ponúkame recept, ako si upiecť bezlepkový chlieb bez miesenia. Možno práve Vianoce sú tým obdobím, kedy si doprajeme niečo špeciálne. Ako napríklad domáci chlebík bez lepku s nezameniteľnou vôňou a chrumkavou kôrkou:



Foto: Novalim

Bezlepkový chlieb bez miesenia

Potrebujeme:

500 g Novalim Promix Beta zmesi
2 ČL soli
2 ČL celej rasce
1 balenie suchého droždia
500 – 600 ml vody

Odložíme si bokom dve PL zmesi Beta a potom premiešame suché prísady. Postupne prilievame vodu tak, aby sme dostali lepkavú, mäkšiu ale nie tekutú konzistenciu. Ak treba, pridáme ešte vodu. Premiešame varechou a prikryté necháme kysnúť cez noc, resp.8–12 hodín. Vykysnutú zmes dáme na pracovnú dosku posypanú 2 PL Beta zmesi, trochu ručne premiesime. Rúru rozohrejeme na 230 stupňov a v nej rozohrievame aj ohňovzdornú nádobu s vekou (napr. misu z jenského skla). Do rozohriatej misy prenesieme nakysnuté cesto (bude neforemné, ale to je v poriadku), zavrieme vekom a pečiem asi 35 minút. Potom veko odokryjeme a pokračujeme v pečení ďalších 15–20 minút. A výsledok? Presvedčte sa sami. Privstaňte si ráno a upečte si čerstvé raňajky.

Asi najviac slovenských rodín večeria na Vianoce vysmážaného kapra. Raz darmo, sme národ, ktorý má rád vysmážané jedlá. Rezne, kapor, filé… Ak aj vy plánujete na Vianoce smažiť kapra, nezabudnite na strúhanku. A doprajte si tú najlepšiu. Bezgluténová strúhanka Novalim je poctivá pečivová strúhanka, žiadne rozomleté kukuričné lupienky. V každej domácnosti, ktorá žije bez lepku, sa zíde. Či už na spomínané vysmážanie, ale aj na pečenie alebo varenie.

www.novalim.net/struhanka



Foto: Novalim

Raz sme kdesi čítali, že Vianoce sú obdobím, kedy pečú aj tí, ktorí inak cez rok rúru ani nezapnú. Bez ohľadu na to, či pečiete málo alebo veľa, či máte s pečením bezlepkových koláčov a zákuskov skúsenosti alebo nie, máme pre vás dobrú správu. Tieto Vianoce si napečie s Novalimom každý. Vďaka horúcej produktovej novinke, ktorá vám uľahčí vianočné pečenie bez toho, aby ste robili kompromisy v kvalite. Len nedávno sme na trh uviedli hotové chladené cestá na pečenie. Môžete si vybrať medzi medovým cestom s perníkovým korením alebo krehkým lineckým cestom. Alebo si radšej nevyberajte a zadovážte si rovno obe. Využijete ich totižto na veľa spôsobov. Z medového cesta napečiete za menej ako pol hodinu skvelé voňavé medovníky – cesto stačí len rozmiesiť, vykrojiť a medovníčky sa môžu piecť. Ak máte radšej krémové zákusky, z medového cesta upečiete tenké medové pláty na medové rezy alebo domáce orechovo medové koláče. Z lineckého cesta upečeiete rovnako jednoducho klasické linecké koláčiky, ktoré naplníte lekvárom a posypete cukrom. Krehké cesto sa skvelo hodí na prípravu jablkového pité, na tarty a tartaletky či na plnené košíčky. Chýbajú vám tu vanilkové rožteky? Premieste linecké cesto s mletými vlašskými orechami a máte hotové cesto na vanilkové rožteky.

www.novalim.net/cesta



Foto: Novalim

Zachrumkali ste si už na najnovších bezlepkových keksoch Mariela? Vďaka anízu, fenyklu a amarantu výborne chutia a navyše sú ešte obohatené o komplex minerálov z morských rias. Zídu sa vám po celý rok, do kabelky, na desiatu, proste na zahnanie rýchleho hladu. Na Vianoce sme z nich napiekli výborný gaštanový cheescake alebo tradičné kokosové guľky.

www.novalim.net/cajove-keksy



Foto: Novalim

Ak hľadáte viac inšpirácie na bezlepkové vianočné pečenie, navštívte našu stránku www.novalim.net a v sekcii receptov nájdete napríklad náš najnovší vianočný receptár bezlepkových receptov. Vlastnoručne sme ich napiekli a otestovali, máte sa na čo tešiť. Naše virtuálne vianočné prípravy ukončíme ešte šikovným tipom na hotové parené knedle, ktoré sa už druhú sezónu tešia vašej priazni. K vianočnej husi a kapuste nesmie chýbať nadýchaná parená knedľa, ktorú stačí len dobre napariť a servírovať.

Všetkým Vám prajeme krásne, pokojné a chutné sviatky. Strávte ich v kruhu svojich najmilších, užite si chvíle ničnerobenia. Vychutnajte si tradičné jedlá a koláčiky a potešte sa z toho, že ste to tento rok tak dobre zvládli.

Všetkých, ktorí žijú bez lepku, zdraví tím Novalim.



Foto: Novalim








 



TOPlist