Foto: Kecemis Rijksmuseum.
Ale poporiadku. Keď som sa konečne rozhodol navštíviť Benátky severu, ako býva Amsterdam tiež nazývaný, vrátil som sa k výbornému článku od Janger: Svetové kuchyne – Holandsko. Znova som si ho pozorne prečítal. Keďže moja návšteva Amsterdamu bola obmedzená v podstate na necelé tri dni, musel som si zadeliť svoj čas naozaj veľmi starostlivo. Len minimálne som vedel, čo chcem vidieť.
A zrazu mi napadla hriešna myšlienka. Oslovil som Janger s prosbou o pomoc, čo by sa všetko dalo vidieť, alebo lepšie povedané stihnúť v Amsterdame. Janka mi obratom odpovedala a po krátkej výmene e-mailov to zrazu prišlo. Janka zapojila takmer celú rodinu, len aby mi vyšla v ústrety. Dostal som veľmi cenné rady, ktoré mi pomohli stihnúť všetko, čo som chcel a mnoho ďalších vecí, s ktorými som ani nerátal.
Foto: Kecemis Časť z vyše sto kilometrovej siete kanálov v Amsterdame.
Keďže Janka vo svojom článku opísala holandskú kuchyňu, skôr by som sa zameral na iné zaujímavosti, ktoré som vďaka Janke stihol vidieť a navštíviť.
Foto: Kecemis
Vzhľadom k tomu, že moja návšteva bola časovo obmedzená, moje stravovanie som musel k tomu prispôsobiť. Samozrejme nabitý vedomosťami od Janky, vedel som, čo chcem vyskúšať. Nechcel som sa zdržiavať reštauráciami, tak som sa rozhodol pre street food (pouličné občerstvenie), ktoré je v Amsterdame takmer všade. Musel som samozrejme vyskúšať hranolčeky (patat, friet), o ktorých sa hovorí, že sú najlepšie na svete. A toto tvrdenie nie je ďaleko od pravdy. Základom boli vlastne nakrájané zemiaky fritované dvakrát, ktoré môžu byť na záver zľahka posypané strúhankou. K tomu sa ponúkajú rôzne sauces (omáčky), ktorých základ je majonéza. Na výber je približne 10 až 16 druhov. Od čistej majonézy, cez tatársku omáčku, majonézu s kečupom, alebo ochutenú bylinkami, až po samurai sauce (majonéza + harissa - štipľavá pasta z čili papričiek). Ja som samozrejme musel vyskúšať tú samurai. Bola výborná a štípala dva krát. O hranolčeky je tu veľký záujem a napr. cez obed musíte na mnohých miestach čakať aj 20 - 30 minút v rade hranolčekov chtivých hladošov.
Foto: Kecemis Prvá plávajúca reštaurácia v Európe Sea Palace. Obľúbená a často vyhľadávaná hviezdami strieborného plátna.
Navštívil som tiež trhy. Je to pre mňa veľmi obľúbené miesto, kde sa dá nájsť mnoho zaujímavých vecí, nielen čo sa týka potravín. No a tam som musel vyskúšať haringov, ako boli spomenuté v Jankinom článku. Aj keď už bolo po sezóne najlepších haringov, aj tak to stálo za to. Predavač v stánku priamo predo mnou vyčistil haringa. Potom už len posypať cibuľou, zloziť haringa na polovicu, zakloniť hlavu a zvrchu si púšťať haringa do úst. Pochúťka.
Ďalšiu špecialitu, ktorú som musel vyskúšať a tiež sa spomínala v Jankinom článku, bolo jedlo z múru (uit de muur). Za par drobných je možné si kúpiť teplú stravu, nie je to domáca strava, ale oceníte ju, keď vás tlačí čas. Výber je pomerne bohatý. Dá sa vybrať medzi sladkým a slaným jedlom. K typickým a najviac vyberaným jedlám z múru, teda okrem sladkých, je frikandel, mleté mäso upravené ako hot-dog, alebo väčší párok. Potom je to kaassouffle. Jedlo, ktoré sa prispôsobilo pomerom a ktorého pôvod je niekde na Blízkom východe. Je to vlastne taštička z tenkého chlebového cesta v tvare polmesiaca, so základnou plnkou – syrom, ku ktorej sa môže pridať šunka, špenát atď. Taštička je upečená a nakoniec fritovaná.
Foto: Kecemis Rijksmuseum.
Rijksmuseum patrí k najstarším múzeám v Európe. Je to štátne múzeum, ktoré bolo založené pred viac než dvesto rokmi. Je v ňom okrem iného kolekcia holandského a svetového umenia. Najznámejší obraz je Rembrandtova Nočná hliadka (The Night Watch). Úžasný obraz, pri ktorom ako jeden z prvých použil techniku postupného dopĺňania osôb. To, že politici boli už aj v tej dobe arogantný, svedčí osud tohto obrazu. Keď si obraz chceli umiestniť na stene v radnici, tak sa im nezmestil. Takže ho jednoducho skrátili približne o 60 cm. Okrem Rembrandta sú v tomto múzeu obrazy takých majstrov ako napr. Van Dyck, Jan Steen alebo Vermeer.
Najväčšia kolekcia najslávnejšieho holandského majstra van Gogha je umiestnená v jeho múzeu. Múzeum bolo založené po jeho smrti van Goghovým bratom a jeho manželkou. Kolekcie sú organizované do 5 období. Každé reprezentuje rozdielne obdobie jeho života a tvorby. Zobrazujú jeho vývoj, vývoj techniky, ktorú používal. Je veľmi poučné a dozvedel som sa mnoho nepoznaného. Toto múzeum navštívi ročne asi 1,6 milióna návštevníkov.
Foto: Kecemis Ďalšou zastávkou bola pre mňa zaujímavá kolekcia Námorného múzea.
Námorné múzeum, veď Holandsko patrilo k námorným veľmociam, je umiestnené v bývalom sklade munície, patriaci ministerstvu obrany, ktorý bol prerobený. Nachádza sa v ňom približne 1100 modelov a makiet holandských lodí. Okrem toho je tu možné obdivovať krásnu kolekciu vojnových lodí zo 17. storočia, nástenné maľby a mapy.
Foto: Kecemis Pre milovníkov piva je tu múzeum Heineken. Približuje výrobu piva od začiatkov až k modernej výrobe, a samozrejme nemôže chýbať ani ochutnávka piva.
Foto: Kecemis Mňa osobne lákal systém kanálov, budovanie a fungovanie.
Amsterdam má vyše 100 km kanálov, ponad ktoré sa týči 1753 mostov, mnohé z nich sú zdvíhacie kvôli lodiam. Podľa rozprávania domácich je týchto mostov údajne viac než 2200. Na kanáloch je ukotvených približne 2500 hausbótov, od najmenších až po celkom veľké. Systém kanálov ústí do mora.
Foto: Kecemis
Pretože more sa pravidelne dvíha a ustupuje (príliv a odliv), dômyselný systém kanálov je zabezpečený 16 bránami, ktoré sa v pravidelných časoch, podľa prílivu a odlivu otvárajú a zatvárajú. Toto zároveň slúži aj na obmieňanie vody v kanáloch, čím sa predchádza napr. aj šíreniu smradu zo stojacej vody.
Amsterdam má približne 800 000 obyvateľov, zatiaľ čo bicyklov by ste tu našli približne 600 000. Skutočne sú všade. Je si ich možné aj požičať, čo mnoho turistov aj využíva.
Bicykle sú prispôsobené na bežný život aj pre rodičov. Takýto bicykel má “vaničku” so skladacou lavičkou. Tam si usadíte deti a môžete ísť. Ak potrebujete niečo odviesť, lavičku jednoducho zložíte alebo vyberiete a je hotový nákladný vozík.
Foto: Kecemis
A ak je málo miesta na parkovanie. No problem. Dá sa aj takto mimo “cesty”.
Foto: Kecemis
Potrebujete taxy?
Foto: Kecemis
Byť v Amsterdame a nenavštíviť kvetinové trhy by bol asi hriech. Je tu množstvo stánkov ponúkajúcich na výber mnoho čerstvých kvetov. Samozrejme dominujú tulipány, ako inak. Ale je možné kúpiť aj rôzne cibule tulipánov.
Foto: Kecemis
Voľný čas sa dá tráviť aj týmto spôsobom, hraním šachu na ulici.
Foto: Kecemis
Ďakujem Janger - Janka, bez teba, tvojich rád, by som určite nemal šancu toľko vidieť. Ďakujem aj Vareche, že začala uverejňovať články v seriáli o svetových kuchyniach. Verím, že môžu pomôcť aj iným, tak ako pomohli mne.
o Janke :-).
dakujem ti za úžasný sprostredkovaný zážitok :-)