Trendy:
Ako sa stravujú naše deti? (Video)

Sandra Támerová, 24. júna 2010     4 minúty čítania

V týchto dňoch prebieha celoslovenský prieskum, ktorého cieľom je zistiť stravovacie návyky slovenských detí v školskom veku. Projekt mapuje vzťah školákov k ovociu a zelenine a zároveň zisťuje nielen chuťové preferencie našich detí ale aj to, či jedia počas dňa ovocie a zeleninu.

Projekt má za úlohu informovať deti, školy, a širokú verejnosť o zdravej výžive. Ruku na srdce, môžete povedať, že viete, čo vaše deti cez deň jedia? A viete vôbec, koľko porcií ovocia a zeleniny by mali počas dňa skonzumovať, aby mal ich organizmus dostatočný prísun vitamínov? Priznám sa, že napriek tomu že sa snažím aby sa moje deti stravovali zdravo, úplne jasno v tom nemám. Preto som zašla za odborníčkou na zdravé stravovanie.

„Spotreba ovocia a zeleniny v našej populácii je mimoriadne nízka,“ varuje MUDr. Alžbeta Béderová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave. „Deti si myslia, že keď zjedia jedno jabĺčko denne, tak to stačí. Je to omyl. Ďalším problémom je, že naše deti sa nestravujú pravidelne, skrátka výživový režim nie je pravidelný. Nedostatočne a nesprávne raňajkujú, desiatu si zase vezmú veľmi sýtu, plnú údenín. Je tam deficit ovocia a zeleniny, čo treba považovať za negatívne.“
Pozri recepty na jedlá pre deti Doktorka takisto pripomína, že deti často sedávajú pred počítačmi, a surfujú po nete. Keď sa už takto zabávajú, môžu si otvoriť aj stránku www.zdrava5.sk. Dotazníkom môžu odpovedať, ako často počas dňa jedia, prípadne čo by si predstavovali na raňajky, alebo na desiatu. Po vyhodnotení všetkých dotazníkov sa dozvieme, ako sú na tom so zdravým stravovaním naše deti, a samozrejme tiež čo by sme mali zmeniť, aby bol ich jedálniček správne vyvážený.


„Samozrejme, že rodič je pre deti v otázkach stravovania príkladom,“ pripomína MUDr. Alžbeta Béderová a dodáva: „Naši dospelí, mamičky a oteckovia nie sú dobrým vzorom. Nejedia dostatočne ovocie a zeleninu, a pritom oboje je tak zdravé, a nízko-energetické, nepriberá sa z nich. Majú najväčší obsah biologicky aktívnych látok zo všetkých potravín, je v nich nestráviteľná hrubá vláknina, rôzne antioxidanty, biologicky aktívne enzýmy, a tiež strašne veľa ochranných živín, ktoré nás chránia pred civilizačnými ochoreniami.“


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

MUDr. Alžbeta Béderová radí, ako sa majú deti
správne stravovať.


Možností, aby deti nabehli na správny stravovací režim, je niekoľko. „Samozrejme je veľmi dôležité už od útleho detstva núkať deťom ovocie a zeleninu v rôznej forme,“ radí MUDr. Béderová, „najaktívnejšia je zelenina práve v surovej forme, ale treba to určite striedať aj s tepelne upravenou. Treba deti skrátka stále núkať a nabádať ku konzumácii ovocia aj zeleniny. Ku každej desiatej by bolo dobré pribaliť deťom nejaké to ovocie alebo kúsok zeleniny. A určite to treba striedať, dennodenne len dávať jabĺčko, to deti veľmi skoro omrzí, v pestrosti je práve to čaro.“

No a čo so stravou detí v letných mesiacoch? „Ak budú deti v starostlivosti starých rodičov, tí sa určite kvalitne postarajú, ale ak je dieťa samé doma, bolo by dobré mu pripraviť hoci aj jednoduché jedlo, aby si ho mohlo samé zohriať. Hlavne aby dieťa nebolo na studenej strave.“ Podľa doktorky je vhodné pripravovať rôzne prívarky, zapekané zeleniny, mäso stačí dva - tri krát do týždňa, strukoviny. Raz do týždňa je vhodné pripraviť ryby, a ostatné jedlá môžu byť na báze zeleniny, alebo cestovín.




Diskusia k článku

michsamant
Dobrovolne sa priznavam, ze ta pravidelnost u nas vobec nie je,ked su prazdniny. Pretoze sme vecer dlhsie hore, potom rano a ranajky prespime. Pocas skolskeho roka to je vporiadku. Mne sa zda, ze na Slovensku sa je malo strukovin. Alebo mozno len u nas doma sa varila len sosovicova polievka a fazulova omacka alebo hrasok do polievky. V Indii sa je velmi vela strukovin, zeleniny a cerstveho ovocia, hlavne banany, ktore su dostupne pocas celeho roka. Taktiez placky z roznych druhov muk. Ja som aj rada, ze som sa naucila robit miestne jedla, lebo si myslim, ze vacsinou su dost zdrave pre deti.
sjuz
miška, určite - súhlasím s tebou. Tie strukoviny - tak to máte výhodu. Ja si pamätám, keď bol syn malý, ako som dbala na jeho stravovanie, vlastne už na svoje, ešte keď bol v brušku...pribrala som 5 kg, a to som aj porodila:), syn bol OK, a zdravy. Snazila som sa ho iest k vegetarianstvu :), ale raz som ho našla s klobásou v ruke pri chladničke - a bolo po mojej predstave:)) Ale pri zelenine zostal - jedol mi vždy všetko, keď som čistila do polievky...akurát teraz, keď má už 16, je to s tou pravidelnosťou horšie...U nás práve cez prázdniny je to lepšie, ako cez školský rok, pretože keď je doma, má každý deň teplý obed, aj večeru. Raňajky prespí:))
honestka
Mnohe mamicky dnes si davaju vacsi pozor na vyber a pestrost jedal, tesi ma, ze vidim pokroky aj tu, lebo ked sme sa sem pristahovali dlhe roky ma strasila predstava, ze ak raz budeme mat vnucence co budu jedavat.
Nedavno sme sa prestahovali do oblasti, kde su zvacsa mlade rodiny, a tak v okoli je mnozstvo deti, (mamicky maju viacej deti kratko po sebe asi aj preto, ze zacinaju rodicovstvo neskor), ale ked vidim mnohe z nich cim krmia a napajaju deticky, tak mi je smutno. Naviac, ze oproti minulosti vyber tu je hlavne, ked sa clovek nespolahne iba na supermarket, ale zajde aj na trhovisko. A pretoze chemia je dnes obsiahnuta vo vsetkom ci sa nam to povie alebo nie, je dolezite vyberat co najpestrejsie zlozenie jedla a vracat sa k receptom z minulosti, ked sa maso jedlo zriedka a strava bola zalozena na luskaninach, zelenine a cestovine. Bohuzial aj tu plati, ze cim zdravsie tym drahsie a predsa len zajst tu na burger, ked ciha z kazdeho kuta je take pohodlne...
babav
@honestka , tebe asi nemusim hovorit co jedia deti tu ,hlavne v skolach.Trestuhodne!Pamatam sa ako sme obcas frflali na planu ,ale cerstvu ,kazdy den uvarenu stravu v skolskych jedalnach.Teraz vieme ,cim plansia(na mast,maslo,cukor, bielu muku,....) a bohatsia na strukoviny,biele maso ,tmavu muku , ....tym zdravsia ,dietnejsia.Nie je lahke presvedcit deti ,ze cista voda je zdravsia ako sladka malinovka a stovky dalsich drinkov ,ktore ich lakaju na reklamach v TV ,ci na policiach v supermarketoch.Nemaju to mlade mamicky lahke ,ale to uz je rodicovsky udel urobit pre svoje deti a vnucatka to najlepsie ,
aj za cenu straty popularity"ved kamaratova mama mu dovoli a ty mne preco nie"!!!??
ikaika
Moje vnucky do troch rokov nepoznali cokoladu a ziadne kupovane sladkosti. Domace kolaciky, to v malej miere ano. Pili iba maminkine mliecko a cistu vodu. Odkedy su v skolke, od 3 a 1/2 roka, je to zial horsie, ale aj tak to zalezi iba na nas, co im doma davame a k comu ich vedieme. Nie je to lahke samozrejme, lebo skoro kazda navsteva prinesie sladkosti, ale da sa. Dokonca mi vnucka nedavno povedala, a to este len bude mat 5 rokov!, ze ich najzdravsie nestravujem, ked som im na obed dala orechove rezance zapit vanilkovym, samozrejme sladkym, mliekom :-)
tinca
kedysi čo si pamätám sa jedlo veľa strukovín, lebo nebolo toľko peňazí, mamky boli doma, mäso len v nedeľu. Teraz, keď príde žena unaháňaná z práce, tak čo jej zostáva, to čo je najrýchlejšie, minútky z mäsa,česť výnimkám, to hovorím všeobecne..






 



TOPlist