Foto: Shutterstock
Celiatické výrobky spoznáte podľa znaku,
na ktorom je prečiarknutý klas.
Je pravda, že ak predtým do svojho jedálnička zaraďovali viac polotovarov, nastal u nich problém, čo vlastne môžu jesť. Lepok sa totiž nachádza v mnohých výrobkoch, či už v sladkostiach – keksoch, piškótach, zákuskoch, sójovej omáčke, zmrzline, ale aj v pochutinách, ako sú kečup, horčica, či rôzne nátierky, nájde sa dokonca aj v údeninách, kde nahrádzajú vyšší podiel mäsa. Aj preto dnes mnoho zdravých ľudí nakupuje celiatické údeniny vo viere, že budú obsahovať väčšie množstvo mäsa.
Celiatici to majú s jedlom ťažké, no u nás na Vareche aj vďaka našim šikovným používateľom vieme, že aj bez lepku sa dá variť a piecť veľmi chutne, nápadito a pestro.
Čo je to celiakia?
Pre tých, čo ochorenie celiakia nepoznajú: ide o trvalú neznášanlivosť imunitného systému lepkavej proteínovej látky – lepku, alebo gluténu, ktorý sa nachádza v obilninách a vo všetkých potravinách z nich vyrobených. Konzumovať sa preto nemôžu potraviny vyrobené s použitím obilnín ako pšenica, jačmeň, raž, ovos, špalda, kamut, triticale a všetky výrobky z nich vyrobené. Pri nedodržiavaní prísnej diéty môže v tenkom čreve nastať chronický zápal, ktorý spôsobuje malabsorbciu dôležitých živín, následkom čoho je podvýživa a dekompenzácia.
Foto: Shutterstock
Pšenica a výrobky z nej sú pri celiakii zakázané.
Mnoho ľudí bez príznakov sa však o tom, že majú toto ochorenie, nemusia dozvedieť nikdy, čo však môže mať fatálne následky. Aj preto lekári naznačujú, že existuje dôvod si myslieť, že jedna osoba zo sto trpí týmto ochorením.
Ak máte podozrenie, celiakia sa na začiatku diagnostikuje zo vzorky krvi, kde sa zisťuje prítomnosť protilátok. Konečná diagnóza sa pri pozitívnom náleze v krvi zisťuje biopsiou tenkého čreva. Nuž a diagnóza sa potvrdí vtedy, ak pacient začne dodržiavať bezlepkovú diétu a jeho ťažkosti sa potom znížia.
Jedinou liečbou celiakie je dnes diéta. Človek si môže povedať, že je to snáď aj to najlepšie, čo sa mu mohlo stať. Používať celý život jedlo ako liek a nemusieť do seba pchať chemické preparáty je pre pacientov tá lepšia alternatíva.
Ako sa teda bezlepkovo stravovať a variť?
Treba začať pozorne čítať etikety v obchodoch. Čo sa týka sladkostí, oddelenie s dobrotami, ktoré ste navštevovali doteraz, je lepšie obchádzať. Každý väčší obchod má svoj vlastný kútik s celiatickými výrobkami , ako sú cestoviny, rôzne druhy alternatívnych múk, napríklad kukuričná a ryžová, nájdete tam keksíky, piškóty, ale aj polotovary na prípravu palaciniek, bábovky, či halušiek.
Foto: Shutterstock
Chutné macaroons z mandľovej múčky
sú vhodné aj pre celiatikov.
V omáčkach môžete nahradiť pšeničnú múku na zahustenie náhradou z kukuričných, pohánkových a ryžových múčnych zmesí. Takéto zmesi sa používajú aj na pečenie koláčov a zákuskov, či obaľovanie surovín na vyprážanie. U nás na Vareche patrí medzi priekopníčky v pečení sladkostí naša Varecháčka elisticka, ktorá nám postupne dokázala, že z celiatických zmesí sa dajú piecť vynikajúce torty, ale aj všetky koláče a zákusky, na ktoré sme v slovenskej tradičnej kuchyni zvyknutí.
A že sa dá „celiaticky“ variť a piecť aj na vysokej gastronomickej úrovni, sme sa všetci presvedčili pri receptoch nášho Varecháča žijúceho v zahraničí, ktorý je na Vareche pod prezývkou ethanel. Napríklad preslávené francúzske koláčiky macaroons sa pripravujú z mandľovej múčky a sú preto vhodnou alternatívou pre celiatikov.
Prvý Dr. Schär bezlepkový deň na Slovensku
Firma Schär je na trhu bezlepkových výrobkov už 30 rokov, a mnoho celiatkov konzumuje ich výrobky takmer každý deň. Minulý týždeň usporiadali Prvý bezlepkový deň na Slovensku. Cieľom podujatia bolo získať väčšiu pozornosť verejnosti, zdravotníkov, médií, a postihnutých týmto ochorením, a šíriť tak osvetu a posilniť súdržnosť ľudí s celiakiou.
Na toto podujatie bola pozvaná aj redakcia Varechy, a keďže máme v redakcii s týmto ochorením vlastné skúsenosti, radi sme pozvanie prijali. Organizátori sa tešili vysokej účasti, zaregistrovalo sa približne 1200 ľudí! Väčšinou prišli celé rodiny postihnuté týmto ochorením.
Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová
Hostia sa vďaka kuchárskej šou
mohli priučiť vareniu pre celiatikov.
V najväčšej sále hotela, kde sa konalo podujatie, sa varilo. Profesionálny kuchár predviedol prítomným hosťom, ako si uvariť, či upiecť chutné pokrmy, a tiež odpovedal na množstvo zvedavých otázok od pacientov, ktorí sa do tajov prípravy celiatických pokrmov zaúčajú. Podujatie sa stretlo u pozvaných hostí s pozitívnou odozvou, na otázku, či prídu aj na budúci rok svorne všetci odpovedali kladne.
Celiakia nie je strašiak
Ochorieť na celiakiu nie je príjemné. Dokonca sa medzi pacientmi s týmto ochorením zvykne vravieť, že je mimoriadne nespoločenské. Ak sa totiž vyberú niekam na návštevu, alebo na večierok, musia rátať s tým, že hostiteľ len málokedy myslí na to, že medzi pozvanými hosťami sú aj ľudia, ktorí nemôžu jesť to, čo im ponúkajú.
Ešte ťažšie je potom vysvetľovať, keď všetci svorne konzumujú, prečo práve on nič nekonzumuje a že to nie je tým, že by ponúkaný pokrm vyzeral, alebo chutil zle.
Osvetu pri šírení dôležitých informácií pomáha šíriť aj Občianske združenie celiatikov pod vedením predsedu združenia Ing. Mikuláša Hajtáša. Aj vďaka jemu už dnes funguje stránka www.celiakia.sk , kde pacienti nájdu vzácne rady, recepty, a diskusie, navzájom si radia, a na spoločnú tému diskutujú aj s výživovými poradcami a odbornými lekármi.
Prvý celiatický deň na Slovensku si dal za úlohu šíriť osvetu nielen medzi chorými, ale aj tými zdravými. Spoluúčasť s vašimi priateľmi, či známymi môžete preukázať napríklad aj tým, že keď ich k sebe pozvete, nezabudnete pripraviť niečo dobré aj pre nich. Nie je to ozaj nič zložité, chce to len trochu ochoty, šikovnosti a kreativity. Inšpirácie nájdete u nás na Vareche habadej, veď sa o tom sami presvedčte!
ZDROJ: Ing. Jarmila Kabátová
Diskusia k článku