Abeceda ázijskej kuchyne:
Odhaľte, čo sa skrýva za neznámymi názvami

Jarmila Horváthová, 19. novembra 2022     20 minút čítania

Ázijská kuchyňa používa mnoho pre nás nepoznaných surovín, korenín a jedál. Zasvätíme vás do ich názvov, aby vás pri varení v receptoch už nič nezaskočilo.

N - Nigiri



Foto: Shutterstock

Nigiri suši je valček ryže jemne potretý pastou wasabi a ozdobený kúskom ryby. V Japonsku sa konzumuje ešte vo väčšom množstve ako maki suši. Druhy rýb na nigiri suši sa zvyčajne vyberajú podľa regiónu a sú buď surové, grilované, marinované, alebo varené. Do nigiri suši sa zvyčajne nepoužíva žiadna zelenina, ale okrem rýb sa môže použiť aj vaječná omeleta.

Nori riasy

Jedlé morské riasy, ktorými sa bežne obaľuje suši. Často sa tiež používajú ako obloha či korenie do rezancov a polievok, kde sa dávajú po uvarení. Sú preslávené výbornou chuťou. Pri šalátoch ich stačí nasypať navrch. Rozdrvením rias získate exotické korenie.



O - Okonomiyaki placka



Foto: Shutterstock

Druh kapustovej placky, ktorá je jedným z tradičných jedál japonskej kuchyne. Niekedy sa nazýva aj japonská palacinka alebo japonská pizza. Existujú dva varianty, jeden z mesta Osaka a druhý z mesta Hirošima. Medzi základné ingrediencie okonomiyaki patrí biela kapusta, vajcia a múka. Po usmažení sa placka ozdobí omáčkou okonomi alebo tonkatsu, jarnou cibuľkou a rybími vločkami.







Diskusia k článku







 



TOPlist