Abeceda ázijskej kuchyne:
Odhaľte, čo sa skrýva za neznámymi názvami

Jarmila Horváthová, 19. novembra 2022     20 minút čítania

Ázijská kuchyňa používa mnoho pre nás nepoznaných surovín, korenín a jedál. Zasvätíme vás do ich názvov, aby vás pri varení v receptoch už nič nezaskočilo.

P - Ponzu



Foto: Shutterstock

Citrusová omáčka používaná v japonskej kuchyni. Ponzu sa tradične podáva k tataki (krátko opečenému mäsu alebo rybám, ktoré sú vnútri ešte surové) či sashimi, ako omáčka na namáčanie. Omáčka sa vyrába zo šťavy citrusových plodov, mirinu (ryžového vína) a daši, rybieho vývaru.



R - Ramen



Foto: Shutterstock

Japonská rezancová polievka. Toto jedlo má korene v Číne, ale v 19. storočí ho prevzala, prispôsobila a ďalej rozvinula japonská kuchyňa. V Japonsku sa ramen podáva v špeciálnych reštauráciách a krčmách, ktoré sa špecializujú na predaj týchto polievok. Používajú sa do nej štyri druhy rezancov a rôzne druhy vývarov. Obohacuje sa širokou škálou mäsa a rýb, zeleniny či vyprážanými vajcami.

Rybacia omáčka

Omáčka nevábnej vône je charakteristická najmä pre vietnamskú kuchyňu. Nedajte sa však odradiť jej zápachom. Po zmiešaní omáčky s cukrom, cesnakom, čili papričkami alebo limetkovou šťavou vznikne výborný aromatický dip.

Ryžový ocot

Ocot, ktorý je o niečo jemnejší a sladší ako biely vínny ocot. Niekedy sa predáva aj ako „suši ocot“ a potom zvyčajne obsahuje ďalšie zložky, ako napríklad soľ. V Japonsku výrazne prispieva k sviežej chuti suši. Používa sa aj na prípravu tsukemono – nakladanej zeleniny.







Diskusia k článku







 



TOPlist