6 krokov k úspechu:
Jednoduchý manuál, ako si vypestovať vlastné klíčky

Jarmila Horváthová, 9. marca 2024     4 minúty čítania

Mladé klíčky v sebe skrývajú silu aj výživné látky. Aj keď niektoré dostať aj v supermarketoch, najlepšie je vypestovať si svoje. A nie je to žiadna veda, ako sa presvedčila aj naša kolegyňa Jarka Horváthová.



Foto: Shutterstock

Klíčky sa považujú za zdravé, pretože obsahujú množstvo zdraviu prospešných vitamínov, minerálov a látok, ktoré dokonca spomaľujú starnutie. Na ich vypestovanie v domácich podmienkach nepotrebujete veľa – vodu, svetlo, nádobu na klíčenie a klíčiace semená. A trochu trpezlivosti.

1. Čo potrebujete

Vodu a svetlo má doma každý a ďalšie dve veci – nádobu na klíčenie a semienka si môžete bez problémov kúpiť. A na takú žeruchu, ktorá je obľúbenou rastlinkou na naklíčenie, ani nijakú špeciálnu nádobu nepotrebujete, stačí navlhčený kuchynský papier alebo vata, ktoré dáme do nejakej plytkej nádoby. Potom už len čakať a sledovať, čo sa so semienkami deje – verte alebo nie, je to napínavá a zábavná činnosť.

2. Aké semienka sú vhodné

Naklíčiť môžete dať napríklad semienka reďkovky, brokolice, cibule, či ďateliny. Taktiež strukoviny, ako sú fazuľa mungo, cícer, hrášok, šošovica. Rovnako krásne klíčky vypestujete z obilnín, napríklad pšenice, ktorá obsahuje látku s názvom spermidín – tá má už aj vedecky dokázané účinky proti starnutiu.

3. Kde ich kúpiť

Pri nákupe semienok je dôležité, aby neboli nijako chemicky ošetrené. V špecializovaných obchodoch, záhradníctvach alebo na internete dostanete kúpiť to, čo chcete. Keď som sa rozhodla, že vyskúšam naklíčiť pšenicu, kúpila som pokusne obyčajnú biopšenicu a o niekoľko dní som mala klíčky. Alebo stačí zájsť do najbližšieho obchodu so zdravou výživou, kde majú aj obilniny, aj strukoviny vhodné aj na klíčenie.



Foto: Shutterstock

4. Nádoby na klíčenie

Ďalším krokom je zaobstaranie klíčiacej nádoby – buď v obchode s domácimi potrebami, alebo cez internet. Výhodou týchto nádob je, že majú priložený návod na klíčenie, takže aj keď to robíte prvýkrát ako ja, nie je čo pokaziť. Ja som použila klíčiaci pohár, čo je vlastne pohár na zaváranie s perforovaným viečkom a podstavcom, aby mohol byť položený šikmo.

Existujú aj klíčiace misky, tácky a dokonca aj niekoľkoposchodové misky, kde môžete mať na každom poschodí iné semienka. Záleží na vás, čo si vyberiete.

Klíčky sa v zásade môžu konzumovať surové. Fazuľu, hrach alebo cícer sa však odporúča konzumovať surové len vo veľmi malých množstvách – alebo ich predtým krátko spariť.

5. Voda a vlhkosť

Celé klíčenie je vlastne o tom, aby ste semienka udržiavali vlhké. Stačí sa pritom držať návodu. Do nádoby som dala podľa inštrukcií 2 lyžice pšenice, zaliala vodou a nechala namočené – pri pšenici to bolo 8 hodín. Potom som vodu vyliala cez vrchnák, ktorý mal podobu sitka, takže semienka zostali v pohári.

Dvakrát denne som semienka dôkladne preplachovala čerstvou vodou – opäť, voda vytiekla a semienka zostali v pohári. Pohár bol šikmo položený, aby prípadné zvyšky vody zostali na dne pohára. To umožňovalo klíčkom nasiaknuť vlhkosťou, ale zabraňovalo tvorbe veľkého množstva baktérií. A potom už stačilo len čakať. To, kedy vyklíčené semienka použijete, závisí od vás – môžete použiť menšie alebo si počkať aj na väčšie klíčky.

6. Čo je dôležité

Keďže pri klíčení pracujeme s vlhkým prostredím, ktoré je náchylné na tvorbu baktérií, je najvyššou prioritou čistota. Semienka vždy dôkladne preplachovať a keď klíčky použijete a idete nádobu použiť znova, treba ju dôkladne vyčistiť.



ANKETA: Konzumujete klíčky?

76,9%



23,1%







Diskusia k článku

darinocka
Na klíčenie postačí sklenený pohár na zavarovanie, gáza a gumička. Prepláchnuté semienka, vsypeme do skla, na vrch dáme gázu, ktorú uchytíme gumičkou. Takto jednoducho môžeme semienka viackrát denne preplachovať a vodu vždy zliať cez gázu. 👍






 



TOPlist