5 tipov, ako zvládnuť vianočné maškrtenie bez žalúdočných nepríjemností

P.R. Servis, 19. decembra 2022     7 minút čítania

INZERCIA - Veľmi dobre všetci poznáme, aké ťažké je odolať koláčom položeným na stole pred nami, aké náročné je nepridať si dupľu zemiakovému šalátu alebo kapra, a koľko sily stojí odolať vianočnému punču, ktorý rozvoniava celý dom. Mnohokrát sa tomu odolať nedá, práve naopak zjeme a vypijeme všetko, bez toho aby sme sa od stola vôbec postavili. S týmto maškrtením však prichádza aj tá nepríjemná stránka Vianoc – žalúdočné ťažkosti.



Foto: Pixabay

Je veľmi dôležité, aby sme si uvedomili, že ak sa prejedáme, tak trpí najmä naše telo. Vianoce sú ešte o to náchylnejšie na žalúdočné problémy, pretože nejeme len veľa, ale aj miešame sladké so slaným a to všetko zakončíme s pohárom alkoholického nápoja. Za tieto kombinácie nás žalúdok, pankreas, pečeň a ani žlčník nepochvália, práve naopak vedia pekne potrestať. Problémy, ktoré si môžeme privodiť prejedaním môžu byť aj nebezpečné z dlhodobého hľadiska, a bez lekára si sami neporadíme.

Čo nechcete, aby vás počas vianočnej večere postihlo...

Infekčné hnačkové ochorenie – Príčinami týchto hnačiek sú baktérie a vírusy, ktoré sa môžu nachádzať aj v jedle, ktoré konzumujeme. Obľúbený zemiakový šalát môže obsahovať majonézu, ktorá sa vyrába zo surových vajec. Pri tomto výrobku sa baktérie do jedného dňa rozmnožia v takom množstve, že dokážu vyvolať toto ochorenie. Môže sa s ním spájať aj horúčka, nevoľnosť, vracanie, bolesť kĺbov a v kritickej situácií môžete aj omdlieť.

Žlčníkový záchvat – Vzniká z dôvodu skonzumovania veľkého množstva mastného jedla. Žlč ľudské telo potrebuje na odbúravanie tukov z prijatej stravy a taktiež pomáha vstrebávať vitamíny z jedla. Ak zjete veľa mastného vyprážaného kapra, tak sa vytvorí veľa žlče, ktorú naše telo horšie spracováva. Pri žlčníkových záchvatoch môžete pocítiť náhlu a ostrú, tupú alebo intenzívnu bolesť, vyskytujúcu sa v pravej hornej časti alebo v strede brucha, ktorá sa pri pohybe nemení. Taktiež ho môže sprevádzať zvracanie a aj teplota. Pri žlčníkových záchvatov, ktoré pretrvávajú, je potrebná návšteva lekára.

Pálenie záhy – Ide o veľmi nepríjemný pocit v krku a na hrudníku sprevádzaný kyslou chuťou v ústach. Väčšinou pálenie záhy zaženie pohár mlieka alebo lyžička jedlej sódy, ktoré neutralizujú žalúdočné kyseliny.

Zápcha – Vianočný stres, väčšia konzumácia jedla a nedostatok pohybu môžu privolať zápchu. Plynatosť, nepravidelné, ba dokonca žiadne vyprázdňovanie a tvrdé brucho? Je to jasné – zápcha! Keď hovoríme o zápche, tak ide o poruchu črevného vyprázdňovania, ktorá môže trvať aj dlhšiu dobu.

Môžeme skonštatovať, že vianočné prejedanie pre naše telo vôbec nie je prospešné. Avšak ako sa poznáme, je viac ako možné, že k tomu dôjde. Tu je pár rád, ako si poradiť s niektorými žalúdočnými problémami, ktoré môžeme očakávať.

1. Pohyb – Po výdatnej večery, nie je na škodu sa ísť prejsť. Pohyb je najefektívnejším liekom pri prejedení sa. Avšak nie je pohyb ako pohyb. Mierna prechádzka je prijateľná a pomáha, na druhej strane stavať snehuliaka, robiť anjelov v snehu a ani sánkovať sa neodporúčame. Namáhavá aktivita vie skôr uškodiť ako pomôcť.

2. Čo špajza dá – Niekedy stačí otvoriť špajzu a nájsť tam práve to, čo náš žalúdok potrebuje. Pri hnačke pomáha jednoznačne banán. Jeho úlohou je udržiavať správnu rovnováhu tekutín v tele. Zaujímavosťou je omeleta, ktorá vie byť veľkým pomocníkom pri odľahčení žalúdka. Práve vajíčka obsahujú veľa bielkovín a aminokyselín, ktoré pomáhajú zbaviť sa toxínov v tele. Špenát je jednotka pri úľave nafúknutého brucha a naštartovaní trávenia. Naštartovať trávenie nám dokáže aj obyčajná žuvačka. Okrem spôsobovania pohybu v črevách, zlepšuje trávenie a je obrancom pred pálením záhy. Škorica, mätový alebo zázvorový čaj má upokojujúce účinky, prinášajú úľavu od bolesti a plynatosti.

3. Všetko s mierou – Skúsme cez vianočné sviatky pomedzi koláčiky a ťažké jedlá jesť aj veľa vlákniny, ovocia a zeleniny. Doprajme telu rovnováhu a vystavujme ho šokovým situáciám. Dôležitý je aj príjem tekutín, minimálne 1,5 - 2,5 litra denne, podľa váhy. Menej vypitých káv, ešte menej vypitých pohárikov s alkoholom a žiadne cigarety sú tiež šťastným krokom pri pokojných a spokojných Vianociach.

4. Žiaden stres – Každý nám praje krásne a pokojné Vianoce a nie nadarmo. Stres predstavuje ďalší faktor, ktorý je zásadný pri vytváraní žalúdočných problémov. Preto je naším odporúčaním zachovať pokoj, oddychovať, chodiť na pomalé prechádzky po čerstvom vzduchu a usmievať sa. Predsa sú to najkrajšie sviatky aké máme. Namiesto zbytočných hádok a nervov si užite pozeranie klasických vianočných rozprávok s celou rodinou.



Foto: archív Vitar.sk

5. Keď to nejde inak, spoľahni sa na Vyprošťovák – Po nadmernej konzumácii ťažko stráviteľného jedla, alkoholu alebo kávy môže dôjsť k zvýšenej produkcii žalúdočných kyselín. To sa často prejaví pocitom plnosti či tlaku v žalúdku. Niekedy nepomôžu ani pomocníci z vašej špajze. Preto odporúčame výživový doplnok Vyprošťovák, ktorý obsahuje zásaditú látku hydrogenuhličitan sodný, ktorá má schopnosť neutralizovať kyseliny a preto sa odporúča užívať ho práve pri spomenutých problémoch s trávením. Neobsahuje umelé farbivá, konzervačné látky, lepok a ani laktózu. Majte vždy jeden Vyprošťovák po ruke alebo rovno aj pod stromčekom. Viac informácií o výživovom doplnku Vyprošťovák nájdete na stránke www.vitar.sk.









 



TOPlist