Fedor Malík:
Lenčova koložvárska kapusta

Fedor Malík, dnes 04:00     3 minúty čítania

Liptovská rodina Lenčovcov sa prisťahovala do Modry v dvadsiatych rokoch minulého storočia.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

V centre mesta si kúpili menší dom s dobrou pivnicou. Otec rodiny navyše v hone Grefty zakúpil aj starú vinicu zničenú fyloxérou. Vyklčoval ju, zreguloval a vysadil tou najoriginálnejšou modranskou odrodou.

Leánka po troch rokoch začala prinášať úrodu. Gazda Lenčo bol usilovaný a pracovitý človek. V Modre sa uchytil a zapadol tam ako panák hlavy vinárskeho preša. U debnára Bakoša si dal urobiť pár dvojhektových sudov z gaštanového dreva a postupne sa predral medzi modranskú vinársku elitu. Jeho zlatistá a ohnivá leánka patrila v Modre medzi tie najlepšie moky. Pochlipkávala sa „len tak“ alebo sa párovala s jedlom na stole.

U Lenčovcov od jesene do jari dominovala kapusta. V čerstvom, dusenom, varenom, predovšetkým však vo fermentovanom stave. Rodina mala každý rok k dispozícii dva – tri škopky kapusty. A tá nemala v kráľovskej Modre páru. Kvasila sa s chrenom, čiernym aj novým korením, bobkovým listom a žltými dulami.

Polovica kapusty sa chosnovala doma a druhá bola pripravená do reštaurácie Gina, ktorej šéfovala grófka Megyesiová, kuchárka nad kuchárky. Taký Székelský guláš (nie segedínsky!) neokoštoval ani slávny Sándor Petӧfi (napísal o ňom báseň v roku 1846) a takú koložvársku kapustu podnes neponúkajú ani v rumunskom Koloszvári (Cluj, Kluž).

Ondrej Lenčo sa pri grófke veľa naučil. Bývalý okresný náčelník v Modre pán Vanček vravieval, že Lenčova koložvárska kapusta si zaslúži tri hviezdičky… Hviezdičky, nehviezdičky, ideme si ju pripraviť.

Kvasenú kapustu prepláchneme vodou, opražíme ju na cibuľke, dolejem „hádveó“, pridáme soľ. Ochutíme paprikou a čiernym korením. Rascu vynecháme. Zároveň uvaríme ryžu a v druhom kastrólku podusíme mleté bravčové pliecko.

Keramický kutchan vymastíme, na dno dáme vrstvu kapusty, vrstvu ryže, vrstvu mäsa. Pokryjeme to plátkami suchej šunky. A opäť vrstva kapusty, potom téglik kyslej smotany. Koložvársku dobrotu pečieme 40 minút pri 190°C. Podávame ju ešte horúcu. V pletenom košíku nesmie chýbať chrumkavý ražný chlieb a v pohári akurátne „koložvárske“ víno. Bledočervená maďarská Kadarka, ktorá vraj pochádza z prastarých srbských viníc...



Diskusia k článku







 



TOPlist