Rôzne

Zaváranie bez cukru

babkamt - fotkababkamt, 2. júna 2011

Aké máte skúsenosti so zaváraním bez cukru?Vlani som skúsila podľa Dr.Bukovského
zavariť pár fliaš broskýň len so štiplou soli,boli dobré.Tento rok som robila bez cukru
.čerešne.Chcela by som vyskúšať jahody,preto sa pýtam,či má niekto skúsenosti s
jahodami.

@zareaguj


Diskusia k téme

alena45
ešte som to ani nepočula, ale nemám rada sladké, tak ma to zaujíma. Keď si mám otvoriť kompót, tak ma vždy odradí to množstvo cukru čo som tam dala. Takže sem-tam na koláč, sem-tam na ryžový nákyp a potom mi tam stoja niekoľko rokov.
janaja
Alena závidím Ti nechuť na sladké, to ja moja slabosť a je mi na škodu, no čo už. Babkamt, moja teta zavárala vždy len bez cukru, lebo jej manžel bol silný diabetik. Nechápala som, naplnila pohár ovocím, zaliala vodou z vodovodu, zasterilizovala a kompóty sa jej vôbec nekazili. No ja som to neskúšala, lebo bez cukru by mi to nechutilo.
zzdravo
zavaranie bez cukru ma tiez zaujima, este som to neskusala, ale tento rok by som rada. ale jahody nezavaram, nemaju nikdy pekny tvar, preto ich mrazim a tak su vhodne aj pre diabetikov. mrazim ich tak, ze ich pekne porozkladam po tacke a dam na den do mrazaka, potom ich prelozim do sacika.
volakedy som zavarala so sladidlom pre octa, davala som vzdy 1 tabletku do pohara a bolo (sladke to nebolo). zavarala som takto uplne zo vsetkeho ovocia, teda okrem jahod. kazit sa to nekazilo, tak si myslim, ze to musi ist aj bez cukru.
ale aky efekt ma ta stipka soli?
babkamt
Dr.Bukovský v jednej relácii propagoval toto zaváranie bez cukru len so štipkou soli.Tá behom jedného mesiaca vytiahne z ovocia sladkosť.Tiež som tomu moc neverila,ale vlani som zavarila aj pár pohárov len so soľou,označila som si ich.Manžel si pochvaľoval,že sú dobré.
Zzdravo,aj ja mrazím jahody ako ty,no tento rok ich je dosť,tak som myslela,že pár pohárov aj zavarím.Mám veľký mrazák,no ešte tam mám z minulého roku maliny,zeleninu,čo som si naskrečkovala.Keď je toho veľa v mrazáku,musím sa v tom moc prehrabovať,čo sa mi nie vždy chce.
zzdravo
@babkamt no ved to, ze aj tam mam este dva balicky jahod z minuleho roka a aj vela minulorocnych ryb... ale ved sa to nepokazi, to sa minie.
nastastie mame dva mrazaky, jeden taky fest stary, zalozny pre pripad nudze, snazime sa ho vyuzivat len kratkodobo, zvacsa len v jeseni, zaciatkom zimy sa uz co to pomina, ale je to velka pomoc.
nuz ak ta sol ma iba sladkost vytiahnut, tak asi vyskusam zavarit bez nej, prirodzena sladkost mi nevadi.
Minuly rok som si robila jahodovo- jablkovu vyzivku a ta bola uplne bez cukru. nepokazila sa, ale ani dlho nevydrzala. tam ale zase vela jahod netreba, len tak trochu pre farbu a chut.
viera1
@zzdravo ,ak tam máš minuloročné ryby,tak ich môžeš vyhodiť.Ryby vydržia v mrazničke 3 mesiace,neriskuj.
sairaam
Ja mám dlhoročné skúsenosti so zaváraním strúhaných jabĺk
bez cukru. Keď sa to dobre zasterilizuje, tak vydržia aj viac
rokov. A nie je potrebné ich potom pri príprave koláčov, alebo žemlovky sladiť. Tak si myslím, že sa takto dá zavárať každé ovocie. Tiež sa to chystám vyskúšať s jahodami.
sovka62
Bez cukru zaváram vykôstkované slivky. Polovičky naukladám na tesno do pohárov, asi 1,5 cm od vrchu, navrch nalejem polievkovú lyžicu vody (jednu!), zavriem viečkom a vysterilizujem. Sú výborné na koláče, aj na gule, okolo sliviek sa vytvorí rôsol (trošku) a ten vždy vyjem, lebo do gulí ho netreba, nie?
babkamt
sovka62,vlani som slivky zavárala s cukrom a dala do mrazničky,ešte jeden balík mi tam zostal,kým budú tohtoročné musím z nich spraviť buď koláč,alebo slivkové gule.Tento rok vyskúšam podľa TEBA.
evanaaa
Ja zaváram len so sladidlom, keďže mám rada sladké, mala som tbl len na zaváranie, tak som ich používala, tiež sladím sladidlom aj nálev na uhorky, bez cukru, rsp. bez sladidiel by som to ani nechcela.
bobarka
Tak isto zaváram bez cukru aj vykôstkované čerešne natlačené v pohári bez vody. Používam ich na koláč alebo do štrúdle.
lumilka1
Ja som zavárala minulý rok na skúšku čučoriedky so soľou a boli dobré.Jahody dávam do sáčkov na tlačenku a tak ich zamrazím bez cukru.
anabelka
Zaváranie so štipkou soli má oprosti zaváraniu s umelým sladidlom svoje prednosti, nemáte tam žiadnu chémiu. Strúhané jablká, či slivky s lyžicou vody považujem a aj spotrebúvam ako polotovar, nie ako kompót. Ale mám odskúšané kompóty so štipkou soli a sú veľmi chutné, teda pre toho, kto nemusí extra sladké. Tiež som sa toho bála. Vyskúšala som marhule, broskyne, jablká, hrušky a najlepšie chutili miešané. Robila som do tradičných 3-decákov a otvorila na tretí deň - bola som veľmi zvedavá, lebo som si myslela, že ak sladkosť prejde z ovocia do vody, ovocie by malo zostať o to množstvo cukru ochudobnené, teda mdlé, čo by ma netešilo. Ale možem Vás potešiť. Ovocie si svoju sladkosť takrečeno ponechalo a nálev mal sladkosť normálne osladeného čaju. Týmto spôsobom sa vraj nemá zavárať ovocie kyslé, ale to som zatiaľ neskúšala. Jahody nezaváram, k tomu sa neviem vyjadriť. Ale jedne pohár treba odskúšať a na tretí deň otvoriť a výsledok sám napovie. Pekný deň.
babkamt
anabelka,zavarené ovocie so soľou sa má otvoriť až po mesiaci,toľko vraj trvá,kým soľ vytiahne z ovocia cukor.Neviem,či dovtedy budú ešte jahody,takže toľko času asi nemám,aby som to vyskúšala s jahodami.
darinocka
Vlani som odkladala so štipkou soli a vodou z vodovodu černice,boli perfektné.Takýto kompót treba otvoriť až po dvoch mesiacoch.Toľko času trvá,kým sa cukor "vytiahne" z ovocia,teda ovocie získa prirodzenú,pôvodnú chuť.Ak ho ochutnáte skôr,je kyslé,nechutné.
bebika
Dievčatá, zaujalo ma vaše zaváranie bez cukru a s použitím soli. Super, určite to tento rok vyskúšam. A chcem povedať Viera1, že ja mávam v mrazničke ryby tiež po celý rok. Ak ich máš v kvalitnom sáčku, ja dávam do mikrotilénu a potom ešte do jedného takého pevného, nie mikro tak vydržia aj viac ako 3 mesiace. Ja balím všetko takto do dvoch sáčkov, mám pultový mrazák, vlastne v tom druhom sáčku mám vždy viac kusov toho istého ale sa mi to nezlepí a len vytahujem, vyskúšaj
viera1
@bebika ,upresním,myslím tým ryby,ktoré sú nachytané a zmrazené.Nie je dôležité,ako ich zabalíš.Mám muža rybára a dlhoročné skúsenosti.Pre kúpené mrazené ryby platí záruka.
anabelka
Vraciam sa ešte k jahodam so soľou. V komentari som Vám uviedla, ako som to robila, kedy som to otvorila a ako to chutilo. Otvorila som to na tretí deň a chutilo to tak, ako píšem. Nepamätám sa už, no možno aj mňa tlačil čas, tak som to riskla. A keď sa podaril jeden, urobila som viac. No každý sa musí rozhodnúť sám. Aj vy možete skúsiť v malom a rozhodnúť sa podľa výsledku. Zvyčajne to tak pri nových receptoch robím. Niekedy treba riskovať, mne to vyšlo a robím to už dosť dlho. Najskôr kvôli maminej cukrovke a potom aj pre seba. Mne osobne v tých kompótoch tá sladká šťava vadí.
aroooo
@babkamt ,dostala som dnes od susedy menšiu ládičku čerešní a hľadám čo s tým.Zaujal ma recept na zaváranie bez cukru so soľou.Takže do 3 dcl pohára štipka soli,čerešne,zaliať vodou a sterilizovať???Ešte vyskúšam vykôstkované ako @sovka slivky a nejaký lekvár, ja musím cukor tiež obmedzovať pre cukrovku. Ak by to bolo ináč,prosím oprav ma tu v týchto komentoch,zajtra zaváram,dík
babkamt
aroooo,ja som zavárala čerešne vykôstkované so štipkou soli,zaliala som vodou z vodovodu a sterilizovala som ich.Prepáč,že som sa neozvala skôr.Teraz je čas zavárania.Ja už mám po čerešniach.Dnes som sa hrala s višňami.Chvíľu mi trvalo,kým som si obrala 2 košíky a vykôstkovala.Stihla som aj navariť obed a spraviť višňovú štrúdlu s makom,teraz odpočívam na Vareche.
mvrekova
Prosím o link, kde najdem postup koľko tej vody mám dať napr. do sliviek ak ich odkôstkujem natlačím a zasterilizujem, ako dlho ich sterilizovať a koľko tej vody mám dať.
Aj postup ako zavariť černice bez nálevu, iba tak so soľou. neviem postup, iba tak umyté ich dam do skla a štipku soli dam na vrch, či to mám dať do lyžičky vody?
ďakujem
Maja
marianne
idem akurát zavariť čučoriedky týmto spôsobom..po dvoch mesiacoch otvorim, minule boli výborne
marianne
len na ako dlho to dievcata prosim sterelizujete, lebo ja sterelizujem len v rure a tu mam pri kompotoch bez soli vzdy dilemu...davam tak 1/2 hodky na 80 stupnov a nie som si vzdy na cistom ci je to spravne..a vy?
danja301
@marianne ja mam medzi mojimi receptami zavarenie so stipkou soli a detailami a su tam priaznive ohlasy od zienok odkedy som ho uverejnila.ja zavaram len takto.ale odporucania od ostatnych v duskusii pod receptom su objektivnejsie
marianne
Dievcata, zavaram marhule v soli, a chcem sa spytat , ci nemate niektora skusenost s tym, ze cvrknut tam aj 1Pl rumu. Moja mama tak davala, ale s cukrovym nalevom, vzdy na koniec do pohara. Ale tuto v soli nechcem experimentovat, neskusali ste?
tacko
@Danja301 (24.7.2016 09:52)

Zdravim,prosim vas pekne kolko je to ta stipka soli konkretne?dakujem
nitrava
@Danja301 (24.7.2016 09:52)

Ahoj, chcem sa popýtať či nemáš skúsenosť . Zavarila som marhule bez cukru, dala som troška soli a šupla som to do umývačky. Už som tak robila uhorky a boli dobré. Problém je v tom, že mi nepustili šťavu, resp. len 1cm. Vyzerajú pekne, ale neviem čo to urobí bez šťavy????