Rôzne

Zavárané mäso

weronikakm - bez fotkyweronikakm, 28. mája 2014

Ahojte :-)

Potrebovala by som poradiť...chystáme sa do Chorvátska (partia 15 ľudí)-bez stravy. K dispozícií v apartmánoch budu dvojplatničky, takže variť na tom pre 15 ľudí by bolo tak povediac...za trest :-) Tak vznikla myšlienka mäso si zavariť a zobrať zo sebou. Doma som to už skúšala, otvorila po dvoch týždňoch a bolo mňam :-) Teraz ten problém.... na skúšku som robila bravčové na kocky, soľ korenie voda, 20min povariť, šup do pohárov a sterilizovať 1x hodinku a po 24 hodinách hodinku. Konečne sa dostávam k problému.... máte niekto overený a vyskúšaný recept na zavarenie mletého mäsa, ktoré by sme potom len dochutili a bolo by na špagety? Alebo môžem rovno urobiť už hotovú omáčku?? Ďakujem za rady :-)

@zareaguj


Diskusia k téme

babidka
My sme zasa chodili na individualne/t.j.neorganizovane cestovkou/ dovolenky aj v casoch ked v obchodoch takmer nic nebolo a restauracii bolo velmi poskromne , takze nam neostavalonic ine ako chodit so zasobami .Bolo to este v 80. rokoch a velmi sme si vyberat nemohli....Mne osobne to vobec nevadilo :-)
Podla mna staci urobit to maso s koreninami a solou a zasterilizovat . paradajky potom pridaj cerstve pripadne ber osobitne aj pretlak a doplnis ho pri ohrievani masa . Je to praktickejsie , pretoze to mlete maso mozes zmiesat napr. so zeleninou alebo s konzervovanou fazulou a nielen s pretlakom .
@denyany nic v zlom - ale kazdy ma snad narok absolvovat dovolenku podla vlastnych predstav, nie ? Ak chcu varit , tak budu varit a nemusia sa za to hanbit :-)
denyany
Ale jasné, nech si užívajú dovolenku po svojom, prečo by sa mali hanbiť? My chodievame na dovolenky samostatne, nie s cestovkami, ale radšej by som nešla, ako by som mala na dovolenke variť. To je môj názor a moja predstava dovolenky.:-)
monika456
ked sa mi podarí a spravím viac boloňskej omáčky na špagety ako potrebujem, tak si ju odložím do flašky, na chvíľu dám sterilizovať a schovám do chladničky a keď na rýchlo neviem čo by som varila, tak ju len vyberiem a ohrejem a je ako čerstvá.....
abdul
@weronikakm : Držím palce, aby vyšlo. Podľa chuti nech si každý varí a popri tom aj oddychuje.
Mal som kempovú Aviu, v Rimini moja starká piekla štrúdlu, Francúzi jedli s nami, Maďar vo Florencii varil babguľáš, Nemci kontrovali nejakým párkom, čo som v živote nevidel, to sú veci, na ktoré sa nezabúda. Halušky s bryndzou jesť v Padove, polootrávený Talian z nášho kvasného 8 % octu, čo budem písať. Aj to patrí k dovolenkovému rytmu.
tiginko
nechápem prečo niekto nechápe, že si ľudia berú jedlo na cesty a dokonca si varia na dovolenkách. My sme tak voľakedy chodievali tiež na dovolenky, predsa sú ľudia, ktorí nemajú peňazí nazvyš a sú radi, keď si môžu dopriať dovolenku napr. pri mori aj za cenu, že si tam budú sami variť, aby ušetrili. Mne to nikdy nerobilo problém, nepovažovala som to až za také zaťažujúce, počas najsilnejšieho slniečka zbehnúť do kuchyne a za pol hodinku vyčarovať jednoduchý obed pre celú rodinu, alebo s priateľmi navariť guláš, ugrilovať čerstvé ryby, popíjať pri tom pivko a zabávať sa. Samozrejme, jedlá museli byť jednoduché, povedzme aj z doma pripravených polotovarov, pri ktorých nebolo treba príliš dlho postávať. Mladí ľudia ako @weronikakm a jej kamaráti sú radi, keď sa môžu za pár EUR vybrať na dovolenku a šetria kde sa dá. A keď si pripravia doma nejaké polotovary, majú menej práce na mieste. @denyany asi patríš k tým šťastnejším, ktorí mali a majú dosť peňazí na to, aby si mohli zaplatiť all inclusive, ja si myslím že aj tí ostatní majú nárok vidieť kus sveta a odpočinúť si s nohami vo vode a hlavou na slnku
denyany
Nie nepatrím k tým, čo chodia na all inclusive dovolenky. A nemám ani kopec peňazí. Na dovolenky chodievame individualne, nie s cestovkou a vtedy, keď si na ne našetríme popri splácaní hypoteky, dvoch dcérach v pubertálnom veku a bežných výdavkoch na živobytie. Aj preto ideme toto leto na dovolenku po troch rokoch. Ale užijem si ju a určite variť nebudem.
marianne
Ja sa priznam,ze to tiez nepraktizujem. Nejde ani o to, kolko ma kto penazi, aj all inclusive sa da v last minute kupit za vybornu cenu,niekedy az smiesnu. Ja osobne all inclusive nemam rada a to som pri zdroji..Nas to obmedzuje.Vacsinou,dame ranajky,vypadneme z hotela alebo ubytka a vratime sa az vecer.Koli tomu sa nepojdem naspat do hotela,aby som sa najedla.Radsej zobnem nieco na ulici.Na plazi vydrzim maximalne 2-3 hodiny.Skor stale niekde trajdlujeme.Takze z tohoto dovodu uprednostnujeme nebyt fixovani na sluzby.A varit uz vobec nie a to aj ked bola dcera mala.Ani v apartmanoch.Nieco vzdy kupim tam na ranajky a veceru alebo dam polpenziu.Je to o tom,kto aky druh dovolenky uprednostnuje.Ci aktivny alebo pasivny sposob.Niekto sa rad slni pri hoteli,uziva si hotelove sluzby so vsetkym co k tomu patri a niekto rano vypadne a vecer sa vrati,len prespat.Ja dom ten druhy pripad.Ale varit a plienky prat na dovolenke sa mi nechcelo,to je pravda...:-))
1x pacik
2010
Tak som rozmyslal keby som isiel dakde kde by som musel varit co spravim, zoberem do kufra do auta taky americky vymysel.
Rano nakrajam nahadzem to hrnca pustim na 6 hodin idem na plaz, pridem a vsetko je uvarene ( a co hlavne budeto len slovenske pre tych co maju averziu na kvazi exotiku jadranu -:)
Ja robim, ze to nahadzem v piatok vecer a na weekend je navarene a cim lacnejsie skarede maso tym lepsi je vysledok.
PS: Len teoreticka uvaha, na dovolenke cez cestovku som v zivote nebol



marianne
a mozno nie zly napad,strcim muzovi do kufra,ja mam hodne handier:-))
hubata
Ja si myslím že iné je ísť na dovolenku autobusom a tam skladovať potraviny, ako tu nedávno bolo v diskusii zadané a iné ísť na dovolenku vlastným autom a odviezť si nejaké domáce potraviny ktoré výjdu lacnejšie ako v Chorvátsku na pobreží v hyperbordeli. Ale mám skúsenosť že sme nakupovali v malých dedinkách mimo diaľnice lacnejšie ako pri mori, čo však predražuje benzín. O nás Slovákoch sa traduje že radi varíme a tak domáci už s týmto aj počítajú a lacno predajú aj svoje paradajky, papriku, ovocie, alebo domáci vyjde zrána na more a chytí nejakú potvoru. 15 ľudí voľačo zje, vypije ale aj musí zaplatiť. Takže žiaden problém a počas najväčšieho slnka som jednoduché jedlá mala uvarené raz-dva a ešte sme si s domácou aj zaspomínali na Juhosláviu a vymieňali recepty. Naučila ma zavárať figy na kyslo tak ako naše uhorky, predali nám lacnú zeleninu, ovocie a ryby, doporučili susedom ktorí mali kozy (to som ešte nevidela tak schované kozy pred zrakmi dovolenkárov) a mali sme aj mlieko a syr. A aj tak sme si večer vyšli pár krát na večeru. Ak máš záujem, pošlem e-mail na súkromné ubytovanie vo Vodiciach ak nemáte už svoje zabezpečené. Sú radi ak majú istých dovolenkárov už skôr - a ich aj poznajú.
2010
@marianne , precitaj si zaciatok idu 15 do Chorvatska, pokial viem Ryanair tam nelieta a keby mali na 15 leteniek tak si mozu zobrat aj cele prasa so sebou tolko vahy maju. A ked ides auto ci zoberes 10 kilov masa v konzervach alebo jeden hrniec co ma 4 kila ( potom ho predas) a na trhu kupis cerstve kazdy den a mozes sa ist aj kupat okrem toho ze stojis za dvojplatnickou. Neviem ale varila si uz v pomalom hrnci?
Opakujem len teoreticka uvaha, nikdy by som tak na dovolenku nesiel radsej si kupim miestnu sim kartu aby som vedel co pisu blogery kde sa da lacno najest . Cheers

kukulienka71
@marianne , dnes 7.48, ja som sa tiež dobre zasmiala na tej myšlienke :-))) inak, super nápad @2010 , zlepšovák by bol, keby aspoň v kuchynkách v letoviskách to bolo ako výbava, tak ako varná konvica, mikrovlnka... Myslím si, že je to veľmi rozdielne, kto ako vníma dovolenku. Niekto nechce o varení ani počuť, lebo toho má dosť cez rok, inému to nevadí. O svojich peniazoch a o spôsobe strávenia času na dovolenke rozhoduje každý podľa vlastných priorít... Ja osobne nemám problém navariť rýchlo, chutne, hlavne z čerstvých surovín, nemám rada konzervovanie jedla, ale často ušetrí veľa času a hlavne, ked je domáce, tak vieme, čo jeme. Ak niekam cestujem, nerada vylihujem pri mori, chcem čo najviac nasať kultúru, atmosféru, zvyklosti krajiny, vidieť, spoznať a aj ochutnať, to tiež veľa pre mňa znamená. A dá sa aj lacno, hocikam sa človek dostane.
weronikakm
Hlavne sa nehádajme...aby som to upresnila, bude to takpovediac sústredenie a nie každý z nás by si mohol dovoliť stravovať sa každý deň vonku... 15 ľudí rôzneho zamestnania, tak nás ako najvhodnejšia alternatíva napadlo toto. Iba som sa pýtala, kľud nechcem robiť rozbroje :-) Ďakujem za tipy a idem sa radiť do ktorého z receptov sa v sobotu veselo pustím :-) ĎAKUJEM :-*
marianne
@2010 pomaly hrniec,ma urcite nesporne vyhody:-)),nevarila som v nom,lebo vacsinou som sama a ked pride banda tak zase vo velkych hrncoch...ale ja si aspon tak myslin,ze kazdy nech si tu dovolenku usije na mieru.Ked chcu nosit teda jedlo z domu,ze usetria,tak nech..ale neusetria..,lebo ked si dam tu namahu a uz teda chcem silou-mocou varit,alebo aj musim,podla okolnosti,tak si v ramci vyletu,urobim prieskum,kde chodia domaci,na aky trh,vacsinou vzdy dobre poradia,nakupim si tam zeleniny,ovocia,v samoske najlacnejsie spagety a v pohode sa prestravujem bez toho,aby som minula majetok.Takto som to naposledy poriesila v apartmane v Grecku.Ale ludia sa boja,ze v sirom svete umru od hladu.@veronikakm nikto sa nechce hadat,to treba ist do inej diskusie:-)) chcem Ti len napisat skusenost,ze vo vnutrozemi,alebo tam,kde chodia domaci,su diametralne odlisne ceny ako v turistickych strediskach.Aj ja sem tam v apartmane nieco pripravim,ale netaham pol kufra z domu...ale z cerstvych surovin...Idete do Chorvatska,autom ci autobusom?napis mi do TS kde tam a ja Ti nieco posondujem,mam to v naplni prace:-)
1x ladin
marianne
a sak jej dali kocky hore recepty,ten od @cistinka co @methi pridala,by mohol byt dobry...:-)) ale dobre ho zavar,nieze sa s nim potom @weronika priotravite,lebo zavarane maso je haklive..ved jej nechceme zle:-D
gman
zavarit moze tak ist aj pecene kura, kuraci perklet alebo kludne aj pecenu krkovicku. viac-menej asi cokolvek. hoci aj plnenu papriku. a urco je lepsie len ohriat hotove ako sa zatazovat nakupom a varenim
tiginko
s mojou skvelou akčnou českou mamou som vyrastala na prázdninových polotovaroch (nielen) pod stanom a pod hviezdami, bez priotrávenia a s fantastickými zážitkami, o akých by sa mohlo mnohým dnešným deťom len snívať... raz by som chcela presne takto tráviť prázdniny/dovolenky s mojimi vnúčatami... mimo hotelových komplexov, all inclusivov a zájazdových autobusov, a povedzme s domácimi polotovarmi. Iste, teraz ako staršia zbožňujem ochutnávať cudzie kuchyne a užívať si pohodlný život, keď už (takmer) nič nemusím, ale všeličo môžem. Ale tie začiatky mali svoje čaro. A VŽDY to je o peniazoch, aj keď budete tvrdiť niečo iné
mramar
Roky sme s deťmi chodievali do Chorvátska stanovať a vždy sme si zavárali rôzne druhy mäsa - bravčové plátky, hovädzie dusené, kuracie pečené stehná ... základná podmienka je, že sa to musí sterilizovať dvakrát po jednu hodinu. Dnes už chodievame na iné dovolenky - bez detí, ale keď ideme v zime lyžovať, bývame v apartmánoch a vždy tradične robíme lasagne - zo zaváraného mletého mäsa. Jednoducho mleté mäso podusím na troche oleja, dochutím bylinkami (oregano, bazalka)a soľou - cca 30 minút. Potom zasterilizujem tak, ako som spomínala vyššie. Do mäsa nedávam žiadnu zeleninu, aby sa nepokazilo. Tú pridávam, až keď mäso pripravujem na hotovo. Napr. pri tých lasagnach tam dám zasterilizované lúpané paradajky (ja mám svoje, ale ľahko a lacno sa dajú kúpiť v každom hypermarkete alebo menších reťazcoch, ktoré sú už dnes v každom meste).
enge149
velmi jednoduchý recp.na maso,nie je mleté,ale je vyskušané aj na dovolenk do Chorvátska aj ešte dalej do Bosny..ved kazdý podla svojej situácie cestuje aj sa stravuje..Vyskušaj,maso bravcové alebo telacie upiecť,lepší je bočik aj pliecko,obsahuje viac tuku,nie je vysušené,dat do pohárov ,natlačiť a zaliať výpekom/mastou/uzavriet vičká,ale pozor,nové este nepouzité,aby neboli iné pachy..sterilizovať pomaly 2 hodiny,uložit do deky,vychladnuť a je to super pochutka"nič sa nikdy ani v teple po ceste nepokazilo,maso sa dá použit na vela sposobov,a chutí aj studené po ceste s chlebom,zeleninou alebo chrenom,horčicou...a po ceste v autobuse sme nič nevyhodili..taká vona bola vsade,že susedia za nami si na spiatočnej ceste z Alp pýtali aspon pohár s tým výpekom,čo zostal,natreli si na chlieb a najedlo sa pol autobusu...budeš určite spokojná...štastnú cestu..."sretan put"