Varenie

Zaváraná kápia pre varecháča @igipap.

tatranka - fotkatatranka, 13. septembra 2010

Až dnešný deň som si prezerala svoje recepty,či niekomu nie som dlžná odpoveď a pri recepte zaváraná čalamáda,som veru žiadosť našla
Varecháč @igipap prosí o recept na papriku v oleji.Predpokladám na kápiu.
Svoj recept ponúkam:
Na 1liter vody dáme: 2dcl oleja,2dcl octu,50 g cukru,20 g soli.
Nálev zvaríme a do neho dáme umytú a očistenú kapiu,pokrájanú na štvrťky.
Varíme 3 -4 minúty.
Uvarenú poukladáme do suchých pohárov a zalejeme horúcim nálevom.
/ NESTERILIZUJEME / !!!
Vareškárka, tatranka.



@zareaguj


Diskusia k téme

11 komentáre k článku
Tatranka, ja Ti tiež ďakujem za recept, páči sa mi :-)))
Ja roky zaváram kapie takto: 2l vody, 1/2l octu,8 dg cukru,1 bal Deko a 1/4l oleja. Kapiu variť 5 min. v náleve, vybrať do pohárov a zaliať horúcim nálevom. Nesterilizovať. Kápie dávam celé, alebo len zbavené jaderníka. Ak niekomu vadia koreniny z deka, treba nálev precediť. Ja to robím keď nakladám drobnejšiu zeleninu alebo čalamádu.
Ja som zavárala v nedeľu podvečer (skôr som nestíhala - jarmok) a to po dlhých rokoch. Takže som hľadala recepty. Jeden som si vybrala, ale ešte sme neochutnali, tak neviem. Ale na dva litre vody tam šiel liter octu, síce aj 400 g cukru, tak uvidíme. Škoda, Tatranka, že som tvoj recept neobjavila skôr.
2x garanco
Mrzí ma @sovka62 ,ale určite máš aj ty dobrý recept.Sem tam mi počítač štrajkuje,tak som to skôr nestihla.Ešte ho mám v záruke,budem ho musieť asi poslať na opravu.
tak ja som ju tiež nakladala, ale ja mám klasiku - návod podľa Deka okrem cukru, toho dávam 250g, kápiu obvarím vo vriacej vode, zalejem precedeným nálevom, do každého pohára (3dcl) dám 1 KL olivového oleja a sterilizujem. @tatranka ešte idem kápiu dokúpiť, tak skúsim Tvoj recept, dík :)
Dnes sa aj u nás zavárala kápija.Klasika.5kg kápia,3 l voda,6dcl ocot,2dcl olej,2dcl cukor,1 lyžica soľ,1dekonakladač.Prevariť,zalievať studeným,10minút sterilizovať.Váš recept odskúšam.Mám už v poradí tretí.Skúšam všetko nové,čo sa mi trocha pozdáva.
Já prispejem tiež receptom na nálev papriky v oleji.Je to recept na surovo a je vinikajúci .Nič nevaríme až na konci sterilizujeme.
Dávka je na jeden 7 dcl pohár.
2 polievkové lyžice octu
1/2 dcl octu
1 čajová lyžička deka
Zaliať vodou a na vrch pohára dáme 1 až 2 lyžice oleja.
Zavrieť pohár a sterilizovať 10 minút a necháme vychladnúť v deke.
Prepáčte v recepte má byť 2 polievkové lyžice cukru atď.
prepáčte
Vyskusajte si to i so zampionami nakrajanymi na stvrtinky, ktoré len dovediem do varu (ak mate radi,do nalevu pridajte bobkovy list a koriander) a ihned nalejem do poharov a uzavrem bez sterilizacie.
Kapiu máme všetci velmi radi atiež ju robím podobným spôsobom len oleja pridávam do pohára až na koniec do 7dcl. pohára dám 2 kav. lyž. Neviem si už predtaviť, že by som ju kupovala v obchode.