Rôzne

Z Chile do sveta & ekumenické motlidby žien

jerica - fotkajerica, 8. marca 2011

Ekumenický svetový deň modlitieb sa konal v tomto roku v piatok, 4.marca 2011. U nás ho zorganizovali spoločne veriaci z rímsko-katolíckej farnosti, z evanjelického cirkevného zboru a z Bratskej jednoty baptistov. Tieto tri cirkevné spoločenstvá žijú v Dunajskej Lužnej a majú svoje „výhonky“ (fílie) aj v Miloslavove a v Alžbetinom dvore. Večer sa zišlo niekoľko desiatok starších i mladších, mužov i žien v r.- kat. kostole Božieho Milosrdenstva v Alžbetinom dvore, a program slova, nábožných piesní, epištolických i kázňových textov naplnil srdcia i mysle zúčastnených. Zaujímavé je, že v tomto roku iniciatíva, či posolstvo prichádzalo od žien z Chile. Bolo to v mnohom symbolické. Celý svet predsa sledoval v uplynulom roku zápas o život zasypaných čílskych baníkov. Viacerí starší si pamätáme správy o vojenskom prevrate v Chile v roku 1973, ktorý zvrhol demokratickú vládu a nastolil vojenskú diktatúru. A v súvislosti s touto ťažko skúšanou juhoamerickou krajinou je tu aj veľký problém integrácie pôvodného domorodého obyvateľstva, ktoré bolo v minulosti oberané o zdroje obživy i spôsob života – sociálne aj kultúrne vyprázdnenie sa ťažko nahrádza, či neprichádza prosba o odpustenie neskoro? Zvláštna zhoda okolností je i to, že výzvu k modlitbám vyslali ženy, ktoré sú často, kdekoľvek vo svete, zbavené ľudskej dôstojnosti – tak i tu, v tradične silne patriarchálnom, ba až mačistickom svete odriekané sú mnohých práv.

Akokoľvek však, je tu dobrá správa – prejav solidarity a schopnosti podeliť sa – koľko že máme chlebov? Ako sa Ježiš pýtal učeníkov – aj my sa musíme pýtať a pestovať v sebe ochotu k pomoci tým, ktorí našu pomoc potrebujú. Z piatkového stretnutia vzišla finančná zbierka na pomoc ženám v Chile, ale najmä duchovné pookriatie, správa o schopnosti myslieť na druhých, konať pre nich a stretávať sa s blízkymi i vzdialenými – pre spoločné dobro.

@zareaguj


Diskusia k téme

babav
Velmi pekne,zvlast ta spolupatricnost cirkvi,v dnesnom svete vyhrotenych nabozenskych konfliktov .
babi
Veľmi krásny príspevok, plný porozumenia a ochoty pomáhať. Mali by sme sa zamyslieť nad dnes tak preferovanými materialnými hodnotami, nad duchovnými. Mnohým tie duchovné chýbajú.....
kuchticka
@jerica dakujem. Tesima, ze sa takto roznasa do sveta nasilnosti a krveprelivania tiez nieco uzitocne. Potrebujeme roznasat svetlo, lasku, toleranciu, vzajomne porozumenie, pomoc materialnu i duchovnu. Kiez by sa tak dialo vo vatsej miere!!!.