Rôzne

Typické Slovenské Jedlá

camembert - fotkacamembert, 14. mája 2014

Zdravím, zostavujem zoznam typických slovenských jedál. A tak Vás prosím o pomoc napíšte mi aké slovenské jedlá poznáte. Mám záujem prevažne o jedlá ktoré sa varia (takmer) výlučne na Slovensku alebo pochádzajú zo Slovenska, napr:
Demikát, Lokše, Bryndzové halušky...

@zareaguj


Diskusia k téme

radost
fazuľové polievky..perky lekvárové zo zemiakového cesta s makom posypané..kuľaša..grenadír..
janikbj
kysnuté záviny napríklad - makovník, orechovník atď. slivkové knedle, strukovinové kaše a polievky, zemiakové lokše.
mňa pri slovenských jedlách vždy prvé napadajú také "lokálne" špeciality ako mačanka, bobaľky, holúbky, toť za náš krásny východ, čo ma prvé napadlo :)
sovka62
Džatky, lámance, párance, hladovica, papcún, šmirkas, obarec....
babkamt
zemiaková, fazuľová, hrachová kaša ,zemiakové šúľance s makom, tvarohom, lokše. Momentálne ma iné nenapadá.
anina6
aj pridávam niečo z nášho krásneho východu: veľkonočná hrudka, biely pletený koláč inak aj pérový koláč, pirohy pečené plnené kyslou kapustou, placky zemiakové - nalešniky.
smejkad
fucka, strapkac ,osuchy ,opekance ,v rure pecene zemiaky s kapustou, mliecna polievka s mrvenicou, kapustnica, fazula, pagace smotanove na sporaku pecene, sisky, zaviny, chrapne, zemiakova baba, placky a podlesniky, dreveni chlapci, kysla zemiakova s hubami, zemiaky s kyslym mliekom, sulance, rezance s makom ci tvarohom, halusky s bryndzou plavajuce v smotane a s opecenou slaninkou...
ajajaaaaaaaaaaaaaaaaaj, to su spomienky :-)
1x kiso59
gubics
Gemerské alebo Revúcke guľky, šúľance...
Na vareche sú recepty rozdelené podľa krajín odkiaľ pochádzajú, aj odtiaľ možno čerpať nápady.
marcy
beľuše sú famózne,mali sme ich s medvedím cesnakom a bryndzou
babidka
Pirohy z pohankovej muky so zemiakovou , tvarohovou , bryndzovou,kapustovou alebo lekvarovou plnkou .Pirohy zo struhanych zemiakov, z varenych , z kysnuteho cesta - varene , pecene , vyprazane .
Macanka alebo omacka z juchy z kyslej kapusty zaprazena , so smotanou , s hribami -podava s k zemiakom , ku pirohom , loksiam .
eraserhead
@camembert ak máš záujem o jedlá ktoré sa varia (takmer) výlučne na Slovensku pozri si v pravej časti top recepty, poväčšine samé sladkosti sem tam nejaké kurie oko
........ čiže zistíš že nič z toho čo je tu vymenované nado mnou sa tam nenachádza, kedy to tí ľudia varia, v prestupnom roku?
fiby
Bryndzová polievka podobná demikátu.
Šúľance s makom.

fiby
Je toho veľa. Napadla ma ešte fučka zo zemiakov. Veľa sa predo mnou pospomínalo.
jeka
Strasanka,halušky(cestovina) s kyslou a sladkou kapustou,rezance(cestovina) s tvarohom,makom,orechami(strúhankou),gombovce(gule zo zemiakového cesta s lekvárom,alebo slivkou,čerešňou v strede) so strúhankou,polievka tzv."ciberej",polievka tzv"rôsoll (jucha z kyslej kapusty) s haluškami(cestovina)lokša z kysnutého cesta-plnená,zemiaky na paprike s cmarom,
babidka
@eraserhead , ak to mala byt vtipna poznamka - tak to beriem :-) Ale ak to ma byt konstatovanie , ze u nas sa varievaju iba zakusky : to ma az neuveritelne rozosmialo ...
aroooo
plnená paprika v rajčinovej omáčke, buchty na pare, lokše,francúzske zemiaky, zemiakové halušky s kyslou kapustou
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
To aj mňa potešilo že môžem čítať toľko názvov Slovenské jedlá,
redakcia by chcela môcť vyhlásiť súťaž Slovenské jedlá ,ako pripísal@kimlo málo tu také na Varecha.sk a to škoda, ked môžem vždy jedavam ale aj Vaše reštaurácie chýbajú typické slovenske jedlá
huck
A co tak Šajtlava, Hladovica, Kapusta s fazulouTrešenica, Uhrabky -jedla z kapustou.Potom zemiakove Golky, Fliačky s bryndzou, Bobalky, Strapačky , Šumajster, Gerhen, Oškvarkove kotuče, Šulance, Granadirsky pochod, alebo Granadir marš, Slepy gulaš, Rascova polievka so stratenym vajcom, Obarova polievka, Stratene kura, Pampušiky,Trdelniky, Dolky, Dumbirnaky...
1x kiso59
huck
a este som zabudla zeleninove Šajtky, Tvarohove trhance, Kukuričianku, kelovo kapustovu Luštu,
eraserhead
@babidka ja som na to nazeral cez prizmu slovenského národného jedla bryndzové halušky, že prečo sú vlastne považované za národné jedlo keď sú tak málo obľúbené (usudzujem z toho že nie sú bežnou súčasťou menu v slovenskej reštaurácii) oproti skutočnému slovenskému národnému jedlu "vyprážaný syr s hranolkami a tatarkou"(takmer každá slovenská ľudová reštika to má v ponuke)

Čiže aj to čo tu bolo popísané vyššie ako typické slovenské jedlá, neviem kde sa tu varia, vo Vlkolínci alebo v múzeu slovenskej dediny?
pretože napríklad podľa tohto tu (keď berieme tento web ako reprezentatívnu vzorku skutočnej slovenskej domácej kuchyne)
 varecha.pravda.sk/magazin/top-15-najlepsie-recepty-mesiac...

si ľudia uložiliy do kuchárskej knihy, s jedinou vínimkou, samé sladkosti čiže minimálne majú zámysel tieto veci pripraviť

ja mám napríklad jedného suseda (rodinu) ktorí so železnou pravidelnosťou každú sobotu a nedeľu doobeda do niečoho tlčú, asi robia tie bryndzáky ........ neják zo sekerou alebo čo



methi
La pardon, ty tusim pozeras ten isty program ako moja mladsia dcera :D
eraserhead
jedna z mojich obľúbených kde vystupuje postava Draka Goriniče .....

na slovensku vysielaná ako Svätohor v podaní fenomenálneho Dušana Jamricha
safran
Zlatyfond uvolnil pred časom na stiahnutie kuchárku od Terézie Vansovej: Recepty prastarých materí... možno tak by sa tiež našla inšpirácia nielen pre @camembert.
kiso59
To že by boli bryndzove halušky typickým slovenským jedlom sa mi nezdá pretože väčšina slovenských domácností ich má tak dva tri krát do roka. Skôr by som povedal že taká kapustnica alebo fazulovica je typickejšia tak isto guláš alebo makové či tvarohové slíže

radox1
no,ako kde,ja ich tocim od jari do jesene plus ine jedla s bryndzou.
janealli
Musím sa zastať bryndzových halušiek, u nás sa už teraz varia len vtedy, keď sa doma zídeme všetci v počte 10, ale to množstvo halušiek, ktoré sme schopní zlikvidovať na posedenie je ohromné. Naposledy sme ich mali v nedeľu po Vianociach, keď už mäso, ani nič sladké nikomu nechutilo.