Džadky fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 19. júla 2010
Džadky (fotorecept)
Foto: tatranka

Je to charakteristické spišské a goralské jedlo.Nie je náročný recept a niekedy naozaj vítaný.

6
porcií
25 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
250  g
150  g
1  káv lyžička
1  ks




Postup

  1. 1

    Zemiaky očistíme,pokrájame a dáme variť.Keď sú už mäkké,zlejeme časť vody a stíšime plameň.Ku zemiakom prisypávame múku a zemiaky spracúvame na kašu aj s múkou. Keď je všetká múka vpracovaná do zemiakov,pridáme ešte trochu soli a zemiaky za stáleho miešania ešte necháme pobublávať asi 5 minút,aby sa nám uvarila múka. Zemiakové cesto teplé prenesieme na pomastenú dosku.

    Džadky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Trochu cesto premiesime.Odkrajujeme z neho kúsky,z ktorých našúľame pásy..Z nich odkrajujeme asi 2 cm kúsky,z ktorých tvoríme džadky.Sú to vlastne šúľance. Tie vhadzujeme do pripravenej misy s rozškvarenou slaninkou a upraženou cibuľkou.

    Džadky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakoniec džadky v miske postriasame aby sa dobre premastili a nelepili.Najlepšie je podávať nejaké kyslé mlieko .My sme si zvykli na acidofilné.Vrch sa dá tiež poliať kyslou smotanou.No to už sú novodobé zmeny.Tiež zakysanka je veľmi chutná.2

    Džadky (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

elisticka
Martuška dnes sa prekonávaš:-)))tieto šúlance som ešte nerobila musím vyskúšať ked prídu vnuci lebo zbožnujú takéto papkanie a šúlance by robili každy deň:-))))krásne naservírované ako vždy!!!
zdezda
Jééééééj, to som už dávno nejedla, ďakujem za pripomenutie.
1288_1276494884 - profilový obrázok
oco
oco
tak to je pre mňa prekvapkanie,dnes som rozmýšľal nad slovenskými jedlami /súťaž na vareche/spomenul som si že som jedol džadky,ale nevedel som ako sa to varí.Dík
evusik
aj ja som už kdesi počula ten názov, ale prvý krát vidím. Vyzerá to veľmi dobre, asi by sa oplatilo vyskúšať, aj s tou zakysankou - tú ja milujem :-)
honestka
Martuska, toto je dalsie jedlo podla nazvu co nepoznam a tak sa tu dozvedam vzdy nove jednoduche jedla, na ktorych prezivali nasi predkovia. oplatilo by sa ich dat dokopy a vydat KK>, ved v dnesnej dobe, nie kazdy ma dostatok penazi na drahe bio jedla a tieto mali v svojej originalite vsetko potrebne . Dokonca sa zacina preltacat bravcova mast oproti vsetkym umelym tukom, pohanky a obilniny, ktore sme uplne vytlacili z nasho jedalnicka.
Naviac moj manzel miluje cestoviny prave taketo varene doma, nie vysypane zo sacku. dakujem.
evas13
Marti Kežmarčania boli vždy nápadití, aj švagrova mama uvarila vždy niečo dobré od Spiša. Krásny receptík a super príprava s celkovým stolovaním. :)
garanco
Naše džatky, tiež so Spiša, pripravujeme inak. Múku zasypeme na povrch uvarených, čiastočne scedených zemiakov, vytvorí sa akási čiapočka, a to všetko nechám 10-15 minút odstáť pod pokrievkou, potom zvyšnú vodu scedíme, zemiaky so zaparenou múkou dobre popučíme. Ešte horúcu hmotu vyberáme z hrnca, ušúľame šúľok a dlaňou formujeme guľky, ktoré podávame s roztopeným dobrým maslom a bohato posypeme kryštálovým cukrom. Toto jedlo ma naučila pripravovať moja svokra, a mali by ste vidieť, ako si na tejto sladkej pochúťke zamaškrtia nielen deti, ale aj chlapi.Zapíjame pohárom mlieka. Najlepšie bolo, keď babka ešte chovala kravu, ale to bolo dávno/ v tej strašnej totalite/.
1x malina
garanco
A keď sa jedlo zo spoločnej misy, najlepšie mal ten, čo jedol pomaly, lebo
na spodku misy bola akási šťava z masla a cukru, a to bolo naozaj fajnové.
papradka
Martuška, ja tie džadky vidím prvý krát také "holé".Skús ich posypať škoricovým cukrom a poliať rozpraženou slaninkou bez cibuľky/na sladko/, alebo sa môžu urobiť na slano, s bryndzou, alebo kyslou kapustou.Ja som ich robila len na sladko, lebo to deti najviac ľúbili.
tatranka
@papradka určite to bude chutiť aj na sladko,lebo na sladko to opisuje aj @garanco takže niekde je asi taký zvyk .Na sladko robievam šúľance ale zo zemiakového cesta,kde sa múka neprevára.poznám to len tak.No vyskúšať vaše dobré rady môžem.
coldbery
Džadky....to jedlo mi pripomína detstvo.....moja mamka nám ich robievala, len nedávala škvarky,ale iba poliala maslom...aj moje vnúčence to zbožňujú.... :-))
magdalen
Pridávam sa ku garanco, u nas sme tiež robili džadky na sladko, len ešte boli "pomakované" - posypané makom,...Tiež sa jedli zo spločnej misy, zapíjali mliekom,.... Fakt pochúťka
gocka
ja som z Prešova tu to volave kokošky ,podavame to na sladko s cukrom a struhankou, makom
jeka
Džatky-nemajú to byť potlačené zemiaky zahusrené hrubou múkou?
jeka
U nás sa toto jedlo volá šuľaky-môžu byť s tvarohom,makom,bryndzou.
helasu
Aj ja poznám tento recept ešte s detstva môj otec ho mal rád.Nerobili sme to ako šúľance na doske ale ako guľky priamo z hrnca sa to tvarovalo v rukách a ako deti sme mame pomaháli . Polievali sa zapraženou cibuĺkou a do tej masti sa namáčali.
tatranka
Odpovedám všetkým.Môžu byť na slano,sladko,majú rôzne tvary.Moja babička namáčala lyžicu do rozpustenej masti a ňou odkrajovala z cesta mesiačiky a tie potom ukladala do rozškvarenej slaninky a cibuľky.Zapíjali sme ich kyslým mliekom.
frezia68
@tatranka :pridávam sa,takto robila mamka-lyžicu do masti,odkrojiť,dať na tanier.Zasa lyžicu do masti...a na záver to všetko poliať upraženou cibuľkou a kyslé mlieko.Iné džatky ani som nepoznala...........až teraz Tvoje.
bozulka
Takto to nepoznám.V Čechách robievala kamarádka škubánky,tiež lyžicou s maslom.Ja som sa to nenaučila jesť,neviem prečo,ale vadila mi tam tá surová múka,viem,že je sparená.Milovala som varené,na rôzne spôsoby,ale najviac mi chutili so zásmažkou/ ja som im hovorila zásmažkové sekance/
peggi2
nikdy som o takomto jedle nepočula a ani som to nejedla....určite to vyskúšam čo najskôr......
cinkla
Jasne : aj u nas boli sulanky na sladko s makom alebo oprazenou struhankou alebo d z a t k y tak ,ako ich popisuje tatranka.
P.s. Hneva ma , ze nemözem pouzivat diakritiku - pisat po slovensky a o slovenskych jedlach bez mäkcenov a dlznov, to je vskutku hrozne. Dakujem za toleranciu.
jurka
Moja babina vzdy narobi sulancov do zasoby. Surove sulance este zlahka pomuci a na podnose alebo v krabici (aby bola cca iba 1 vrstva) supne tak na hodinku do mrazaku. Po hodine ich vytiahne, pooddeluje, aby neboli zlepene, presype do sacku (pre lahsiu pripravu jedla 1 sacok = 1 porcia) a vrati do mrazaku na definitivne uskladnenie. Pri vareni sa postupuje presne ako s cerstvymi. Rovno z mraznicky sa sypu priamo do vriacej vody (nerozmrazovat dopredu). Ked vyplavaju, pocka 5-6 minut (treba 1 vybrat a ochutnat, ci uz je hotovy) a potom scedi. Hotovo. Takto usetrite cas, robotu a mate ich vzdy po ruke, ked na vas pride mlsna alebo necakana navsteva vnucat :)
tatranka
Robím tak s pirohami.No s džadkami nie je toľko práce a robím ich tak dva krát do roka.Je to práca na hodinku.Veľa vecí si predmrazím ako polotovar.Vďaka za radu.
iboja
no super ďalšia domáca maškrta
cica2
už som ich jedla u mojej kamarátky, sú naozaj výborné, odporúčam!
maminkanelinka
jeeej, dobry den. Neviem ci si ma budete pamatat vy, ale ja si vas pamatam. Kedysi sme s vasim vnukom Dodesom tvorili par. Hladala som inspiraciu, co dnes tym mojim dvom chlapom navarim a toto jedlo mi prislo ako skvely tip. A potesila som sa aj ked som videla kucharku:-D. Vynikajuce a chutne recepty, ktore do buducna urcite vyskusam. Prajem Vam este vela vela zdravicka, aby ste nam tu takymito chutovkami nadalej robili radost a mastili bruska. S pozdravom Nela
tatranka
@maminkanelinka ,Nelka, pravdaže si ťa pamätám.Máš krásneho synčeka.Teším sa,že sme sa tu zišli.Myslím,že tu na Vareche si stále niečo chutné a dobre na varenie nájdeš.
maminkanelinka
Dakujem pekne, robi nam velku radost:-D. Tak vcera som sa do tohto receptiku pustila a musim sa Vam pochvalit, mal obrovsky uspech. Robila som ich na oba sposoby, na slano-so slaninkou a cibulkou, a na sladko-s roztopenym maslom a cukrom. No ledva sa mi par uslo, ostali mi prazdne a vylizane taniere:-D
tatranka
@maminkanelinka takže si šikovná kucháročka.Ja som na sladko z takýchto zemiačikov a tejto receptúry nerobila.Robievam zemiakové cesto a potom buď šúlance s makom,alebo inou posýpkou,alebo pirohy na sladko.No človek sa celý život učí.Asi treba aj to vyskúšať.
paploska
jéj, hľadala som džadky a sú u tatranky :-) strašne mi pripomínajú moju milovanú babku a už dávno som ich chcela spraviť. Ona tu už dlho nie je a recept som nemala, ale teraz ich môžem vyskúšať. Ďakujem :-)
tatranka
@paploska veľmi sa teším,že si sa takto ty potešila.Nech sa ti vydaria a tak pripomenú aj babičku.
likalu
Neviem, či robím dobre, ale mne sa do zemiakového cesta, aj kaše žiada hrubá múka. Aj šúľance robím tak. Ešte s hladkou múkou som neskúšala
tatranka
@Mijaita (9.12.2017 18:37)

Moja drahá,naozaj ti neviem poradiť.Túto skúsenosť nemám.Skús a uvidíš sama,ako sa tvoj organizmus zachová.
renia
Dobrý deň prajem, aj krásne Vianoce. Uložila som si niekoľko Vašich receptov, máte ich super, perfektne popísané a krásne nafotené. Ďakujem za inšpiráciu ❤️




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia