Rôzne

Tekvice - jedlé a okrasné

hilda13 - bez fotkyhilda13, 13. júla 2023

Dobry vecer prajem, chcela by som sa informovat, ci nema niekto skúsenosť s pestovaním jedlych tekvíc vedla okrasných. Som zahradkar začiatočník a dozvedela som sa, ze tekvice sa mozu krížiť cez
seba, len teraz som si nie ista ci sa to prejavi uz na tejto “generácii” alebo len keby som z nich zasiala
zas o rok semiacka. V podstate chcem vediet ci naše tekvice mozeme jest alebo su skrížené s tymi
okrasnymi a je možné ze su nejedle. Je ich velmi vela bola by to skoda 😔
Dakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

dvorka
Pred pár rokmi som experimentovala a na na veľkom parenisku - kompostovisku som posadila 3 druhy tekvíc, 2 druhy patizónov a mamka tam zboku posadila takú okrasnú, ktorá rástla ako divá. Mala malé okrúhle tekvičky ktoré som na jeseň povyrezávala. Raz som skúsila či je tak dobrá ako ostatné tekvice jedlé a nie, bola strašne horká. Ostatným tekviciam ani patizónom neuškodilo spoločné "bývanie" na jednom mieste.
babidka
Ja na rozdiel od @dvorka mam skusenost, ze sa mi tekvice tak prekrizili/okrem cukin/ze ich nechceli jest ani sliepky.Mala som ich viac druhov a sadil ich manzel.Myslel si, ze moje pokyny ohladne rozdelenia su iba babske reci a posadil ich pekne riadok vedla riadka. Prve ,hned ked odkvitli ,boli dobre.Tie dalsie uz boli cudnejsie, mali uz inu chut.A v auguste uz rastli vsetky rovnake- pasikave,tucne a chut bola nedobra,taka divoka.Tie som uz davala iba hydine. Cukiny boli hned zkraja, tie plodili kratko ale intenzivne, takze este sme ich jedli.Maslove tekvice, zelene pasikave "kabacek",zlte,spagetove aj hokaido sa zmenili na taky cudny mix.Okrasnym sa nic nestalo, ale je pravda ze boli na zaciatku zahrady, asi 100m od ostatnych.Udajne sa navzajom prepelili, pokrizili.Neviem to urcite, nie som zahradkarka .Skor kucharka a konzumentka :-)