Rôzne

Čo sa mi to urodilo?

evusik - fotkaevusik, 26. júla 2013

Mám malú záhradku na chalupe, sadíme len to čo nepotrebuje každodennú starostlivosť, okrem iného aj tekvice. Toho roku sme sadili cukety, patizóny, hokkaido, maslovú tekvicu a veľkú dyňu takú deťom pre radosť na strašiakov... no a okrem toho nám vyrástlo na záhrade aj toto - obrázok dám dole do komentárov lebo tu sa pridať nedá. Ako rozmýšľame, tak rozmýšľame nevieme čo sme to vlastne zasadili, že je to nejaký druh tekvice je celkom jasné, ale aký a na čo je to dobré a kde sa to u nás zobralo to neviem, lebo som presvedčená, že toto sme nesadili. Ale už sa mi raz stalo, že som kúpila sáčok z nejakými bylinkami, už neviem čo to bolo a vyrástla mi lobelka.
Tak prosím skúsené pestovateľky, alebo ak to niekto pozná, napíšte mi prosím ČO TO JE ?????

@zareaguj


Diskusia k téme

evusik
@mariamka mňa tiež napadli v prvom momente okrasné tekvičky aj keď som ich tohto roku nesadila... ale stále mám predstavu, že tieto okrasné tekvičky sú malé, aj doteraz čo som sadila okrasné boli vždy malé až celkom maličké a tieto sú veľké a po prekrojení vyzerajú ako maslové...
mariamka
nemam s tym osobnu skusenost, len som vyguglila,, to budu nejake "zmutovane" :)) az mi husia koza nabehla :)
evusik
veď ja som tiež gúglila :-) že by nejaký emzák na mojej záhrade???? už sa teším :-))) len mi by sme ho radi zožrali, teda zjedli veď nato to je, nie :-)
evusik
alebo si vyrobia z mojej zeleniny nejaké zariadenie a po večeroch budú vysielať " í-tý domú "
tetuska
či sú na jedenie alebo na okrasu sú nádherné... mne na balkóne samo od seba nevyrastie nič...
irenaw
no ja milujem tekvice, ale toto nie sú okrasné, skôr otrasné, chudery samá bradavica. ktovie, čo bolo v susedovej hriadke, možno sviňa bradavičnatá :-))) ale vážne, o tekviciach som čítala, že sa veľmi ľahko medzi sebou krížia, zrejme to bude ten dôvod, že si mala semiačka nejakých pokrížených tekvíc a prejavilo sa to naplno až v druhej generácii.
evusik
@tetuska no pekné sú, ale my by sme ich radšej zjedli, veď čo s nimi :-)
@irenaw no veď to, ale ja som mala originál semiačka z obchodu... ale je tiež pravda, že na jednej kope máme všetko, cukíny, tekvice, patizóny... ale žiadna z nemovaných nemá bradavice, len tieto a je ich požehnane :-)
evusik
@janger myslím, že tá cuketa Rugosa Friulana je určite bingo, na 100% je to to isté... aj faba aj veľkosť aj tvar sedí ...
lenže tam píšu, ak tomu dobre rozumiem, že je to jedna z najškaredších ale aj najlepšiích cukín, ale prakticky sa vyskytuje len v oblasti Benátok, tak ako sa dostala ku mne? ja som pregúglila všetky naše on-line semenárstva a nič podobné som nenašla...
baculata
Jednoducho to doplietli pri balení semienok, tohto roku je vela pestovatelov, ktorým nevyrástlo to, čo si kupili aj u rýchlenej zeleniny.
janger
Ano, ze ma jednu z najlepsich chuti....No, ale zahada, ako sa dostala k vam? Jedine, ze by pri plneni sacikov so semienkami vymenili semienka....Iste su dostat aj inde, nie len vo Friul, v Taliansku, lebo su dostat aj na tej holandskej stranke...Ja som dala do holandskeho gugla tekvica s bradavicami, tam som prisla na to, ze by to mohla byt cuketa (benatska). Hladala som aj cuketu s bradavicami a tak som to objavila :-)....
evusik
@janger ja som hľadala na anglických stránkach ale hľadala som to ako všetko možné len to s tými bradavicami ma nenapadlo :-) ale už som sa pustila hľadať recepty a všade píšu, že je to jedna z najlahodnejších cukiet... tak aj keď skutočne netuším ako sa k nám na záhradu dostala idem variť :-)
@baculata tiež si myslím, že to doplietli, ináč sa to nedá vysvetliť...
je síce pravda, že medzi zemiakmi nám vyrástla slnečnica, ale to majú určite na svedomí vtáčiky :-)
evusik
@irenaw hanbím sa, ale na gondolu som si ešte nenašetrila .... u nás po potoku len korytá plávajú...
irenaw
očividne aj pri cukete platí to s tým škaredým obalom a krásnym vnútrom :-)))
irenaw
to je jedno gondola čo koryto, hlavne nech do toho netečie, lebo sa ti rozmočia rožky ;-)
evusik
@janger ja to risknem... hádam nebudem do rána samá bradavica :-( to by som neprežila, za dva týždne máme svadbu tak nech som za peknú :-)
janger
:-)))))). A nezabudni pridat recept. Som zvedava, ci to chuti viac ako cuketa, alebo ako tekvica....Uz sa tesim, co z toho vykuzlis :-). A @irenaw (11:20), veru mas pravdu :-).
eraserhead
ponúkam ti jednoduchý recept na túto lahôdku:
2-3 cuketo tekvice (rugoso friulano)
4-5 malé rajčinky
1 šalotka (prípadne kúsok bielej cibule)
zväzok petržlenovej vňate
2-3 lístky čerstvej mäty
1 čj kurkumy
soľ, čierne korenie mleté, EVO

Na oleji urestuj šalotku, pridaj nakrájané rajčiny, ošúpanú cuketo tekvicu nakrájanú na malé kocky, prihoď natrhanú mätu a petržlen, popráš kurkumou osoľ, podlej pol pohárom vody a na miernom ohni pripravuj cca 20 minúti




mariamka
sledujem vas s usmevom :) tak sa zahada vyriesila, ziadny emzak skor navstevnik :)
sovka62
Dnes už semená predáva kde-kto, skoro všetky reťazce, aj drogérie. Všímam si to, sledujem producentov, ale vidím takých, o ktorých som v živote nepočula ani nečítala a to som v brandži tridsať rokov.
Tomu zodpovedajú aj ceny, neznámy=lacný, a ako vidieť, aj kvalita.
@evusik , pokojne to zjedzte, jesť sa dajú aj okrasné malé tekvičky (napr pečené Sweet dumplings sú považované za delikatesu), nie je v nich nič, čo by vám mohlo uškodiť. A nabudúce si odlož prázdne vrecko od semienok a účet, aby si mohla spraviť poriadok.
ebaka
som rada,že sa záhada vyriešila...aj mňa napadla verzia s mutantom,ale konečný verdikt diskutujúcich mňa potešil....ak je taká lahodná,tak @evusik odlož semienka a na Slovensku vyrastú benátske cukety -:)))pekný deň
irenaw
dozvieš sa, čo chceš vedieť, aj recept nový, aj sa pobavíš, to je to varechové čaro :-)
evusik
@sovka ďakujem, ty si na slovo vzatý oborník, tak si to vážim... ja som práveže nikdy nekupovala semienka v obchodných reťazcoch, chodím už roky do dvoch semenárstiev a kupujem len tam a práve obchodník u ktorého nakupujem už roky mi povedal to isté čo ty a že tiež kupuje len od osvedčených predajcov... tak neviem, jedine že "chybička se vloudila:
@ebaka benátske cukety je výborný názov :-)
evusik
@irenaw ja som si dnes naplánovala absolútne nič nerobenie, sedenie pri počítači, pitie studených čajov, poobede knižka a celé to poprekladané prechádzkami zo psom... no vyšla mi z toho prechádzka 2x, kávička, počítač, táto veselá a podnetná debata, ale okrom toho som už stihla aj upratovať, navariť a 2x naplniť práčku... je to naporazenie, že jedna ženská neobsedí a nedá si s tou robotou pokoj :-)
irenaw
však si podlož ďalší vankúš, očividne ťa tá stolička tlačí :-D ale keď to je tak, ako si sama zvolíš, tak je dobre, či sedíš, či lietaš...
evusik
@2010 tak to bude niečo celkom iné, lebo to moje čudo keď rozkrojím pozdĺžne tak je to krásna tekvica ešte aj vonia ako maslová tekvica...
irenaw
práve som na jednej stránke prečítala, že je to letná odroda, ktorá sa chuťou podobá na zimné druhy ;-)
viki1005
nepovažujem sa za skúsenú pestovateľku... ale po prečítaní, čo všetko si nasadila do záhradky (cukety, patizóny, hokkaido, maslovú tekvicu a veľkú dyňu) ma napadlo, že sa ti to muselo prekrížiť (prefajtiť)... nám sa napríklad stalo, že tekvica vyzerala úplne normálne, uvarili sme z nej prívarok a ten sa nedal zjesť... bol horký ako blen... tekvica sa nám srkrížila s okrasnou... na prvý pohľad bola ako normálna tekvica... ale chuťou bola ako okrasná... horká, nejedlá... skús z nich ochutnať... akej sú chuti... veď na obale v tomto prípade až tak nezáleži :-)
evusik
@viki1005 ja cukety a tekvice sadím tretí rok takže skúsenosti nemám skoro žiadne, ale to s tým krížením môže byť, ale na druhej strane hádam nie som jediná, čo má na záhrade aj tekvice, aj patizóny... to by potom na každej záhrade vyrastali rôzne čudá, ale ktoho vie, možné je všetko... tú moju som prekrojila aj ochutnala takú surovú a zdá sa mi dobrá, tak uvidím :-)
jerica
@evusik Téma nemá chybu, rad radom dobré rady :-) Z každého komentíku "roška troška", dokonca aj recept :-)
arasidka
Nuž, to je ten lepší prípad, ja som zasiala margarétky, pekne do nádobky dala rôzne semená od bazalky až po mätu, a nevyrástlo mi nič. Teda, takmer nič, ak nepočítam jeden koreň ružovo bielych kríčkových kvetiniek,/ ktorých názov už neviem/, hoci boli vysadené okolo celej našej Mariška-búdky. A ešte jednu plodinu som zasiala, bohato a na peknej dlhej a úzkej hriadke - kôpor. Sa čuduj svete, dva korene vyrástli. A toto sa deje rok čo rok, nehovoriac o slnečnici záhradnej, ktorá má dorásť iba do 7O - 75 cm, jej kvet má byť guľatý a "huňatý", bez jadierok v strede a vyrástli mi vyše dvojmetrové slnečnice obrie, čím v čase dozrievania prilákali pozornosť všetkého vtáctva v našom okrese a hlavného mesta.
evusik
@eraserhead ďakujem za výborný, pritom úplne jednoduchý recept, urobený, zjedený, dôkaz že chutilo bol môj muž ktorý všetko zjedol a keď zahlásil, že takéto môže skoro som odpadla lebo cuketu už nemôže ani cítiť.... a vrchol bol keď mi teraz večer povedal, že zajtra mu to mám uvariť znovu :-)


evusik
@arasidka tiež mám také skúsenosti, už sa mi stalo, že nevzišlo vôbec nič, alebo vzišlo niečo celkom iné ako som sadila a potom, že záhradníčenie je nudná práca, veď to je adrenalín jak šlak, zasadíš a čakáš čo vzíde... a ja mám teraz plnú záhradu veľmi zvláštnych ale chuťovo vynikajúcich cuketo tekvíc ako ich nazval @eraserhead
evusik
@jerica máš pravdu a recept ktorý som dostala je skvelý, jednoduchý, rýchlo hotový, skrátka letný :-)
hannah22
krásna diskúsia , poučná aj praktické rady nechýbajú... teším sa že dakde zoženiem semienka na túto dobrotu... :))
hubata
Snažím sa nekupovať semená, lebo sú drahé a v sáčku je 10 ks. Pýtam si kade-tade, ale s kukuricou som sa dostala: chcela som takú dobrú do ktorej sa dá zakúsnuť a vyrástlo mi 5 klasov s malými zrnkami .... Ja si pamätám, že mama nikdy nekupovala semienka, vždy nám ukázala paradajku alebo uhorku ktorú jej máme nechať na hriadke ("túto mi nezjedzte, to mám na semeno!") a to isté bolo s mrkvou, šalátom .....
Bola som zvedavá na komentár @sovka62 a potvrdila mi, že dnes je agronómom hocikto a potom to takto vyzerá. Je to len obyčajná tekvica, ale čo keď sa nám to stane v lekárni???
gubics
Zase som sa zoznámila na staré kolená so zeleninou, ktorú som doteraz nepoznala, dokonca ste tu uverejnili k tomu ešte aj recept. Ďakujem dievčatá, ste šikovnučké.
Baliarne semien sú pravdepodobne nie firmy, ktoré tie semená aj vyprodukujú, dokonca mne sa toho roku stalo, že som do črepníka zasiala semená a len polovica z nich vyklíčila, mám silné podozrenie ,že staré semená pomiešali s novými aby sa ich zbavili.A to nebol len jeden druh.
marca
Mne sa to podarilo tiež vypestovať pred dvoma rokmi. Posadila som žltú cukinu a narastlo to s bradavicami. Ale môžem povedať, že my sme to jedli a ta cukina mala lahodnú chuť, bola lepšia ako normalná cukina. Doporučujem ju jesť a upravovať na rôzne spôsoby ako cukinu. A keď zostarne, stvrdne jej šupa, tak poslúži ako pekná dekorácia.
bozulka
@evusik , to čo si dopestovala je skutočne výborná cukína.Ja som pár rokov pestovala medzi inými aj túto "škaredú".Zo začiatku som si myslela že je okrasná a že je to omyl,ale nebol.Je pravda,že to bolo v sáčku kde mali vyrásť žlté cukíny,dve hniezda boli OK,ale tretie bolo toto čudo.Nakoniec som ju urobila ako ti radil @eraserhead , len bez mäty,to ma nenapadlo,kurkuma tomu dala nádhernú farbu.Potom som ju mala ešte asi 4-5 rokov ,keď sme odišli na dovolenku...odišli aj cukíny...všetky.
Semiačka som si tiež dosť dopestovala sama.Mrkvu,petržlen,cibuľové semeno,uhorky,atď...Keď sa mi niečo páčilo tak som si označila väčšinou prvý plod a ten som nechala úplne dozrieť.Zahradu sme mali skoro 50 rokov,okrem toho čo som sa naučila ešte doma od svojho otca.Na obrázku vedľa som na jednej fotke mala aj toto "čudo".Možno to ešte nájdem.
evusik
@bozulka veru úroda na tvojom obrázku by mohla byť kľudne z mojej záhradky :-) presne také mám aj ja toho roku a tá zakrivená, hrčatá vpravo je presne ako tie moje čudá... ale chuťovo je výborná, sa mi ľúbi ešte viac ako obyčajná cukína....