Varenie

Tekuté vajcia

martinis - fotkamartinis, 30. marca 2013

Dobrý večer priatelia, rád by som sa s vami podelil o zaujímavú
informáciu :) Práve som objavil článok, ktorý hovorí, že na náš trh
by sa mohli čoskoro dostať tekuté vajcia :

 ekonomika.sme.sk/c/6751357/na-nas-trh-mieria-tekute-...

vajcia-v-elopaku.html

Aký je váš názor na takýto výrobok ? Osobne nemám nič proti
polotvarom typu sterilizovaná fazuľa, šošovica, hrášok a podobne,
no myslím, že toto je ďalším krokom k totálnej deštrukcii tradičnej
kuchyne a navyše - dosť nezmyselným. Obhajovať tekuté vajcia v
elopaku argumentom, že to šetrí čas a uľahčí prácu, je absurdné. Sú
ľudia naozaj takí leniví, alebo ich takými chcú niektorí ziskuchtiví
potravinári spraviť ?

@zareaguj


Diskusia k téme

bozulka
Možno som staromódna,ale ja by som to nekúpila.Pamätám si na sušené vajcia.Možno v potravinárstve...ale v domácnosti rozhodne nie!!!
daniella9
Akože vajíčka pre lenivých, či? To sú už niekde ľudia takí neschopní, že nevedia rozbiť vajíčko? Každopádne ja zostávam verná vajíčkam od pipule:-) Ktovie čo všetko budú tie vajíčka v tetrapaku obsahovať;-)
luss44
tak toto by ma ani vo sne nenapadlo... a argument aby ľudia nemali problémy so škrupinkami... to už je len výmysel ! určite také sterilizované vajíčka už nemajú takú výživovú hodnotu ako čerstvé.
zuzik01
tvoj link som si ani nepozrela, pretoze mam viacero skusenosti s takymito ako ich my volame "plastic" eggs.. pouzivaju sa skoro v kazdom hoteli na ranajky... robi sa z nich prazenica a vies si asi predstavit ako to vyzera.. ja by som to do ust nedala uz len z principu.. zakladna otazka - naco???
leomax
Tak už viem, prečo v niektorých hoteloch vyzerajú tie praženice take "žltošede". Mám rád tekute vajcia, ale len v pôvodnom obale.
daniella9
@leomax
môj brat je na tom podobne, vždy sa čudoval, prečo sú vajíčka v reštaurácii, ked si ich tam niekedy dal, také zvláštne...
honestka
raz som bola takymito "vajickami" ponuknuta.
Osobitne pripravene len bielka, len zltka v podobe omeliet, ako cele vajicka to bolo prevedene v nejakej divnej smazenici apekne dakujem, v zivote to nechcem viacej zopakovat.
dorisa
klasika je klasika..zas tam budu vseliake e- čka
evaann
ked sa to nebude kupovat,budu to musiet z predaja stiahnut...
garanco
Ja som tiež za klasiku, určite by som ich ani zo zvedavosti nekúpila! Veď dievčatká- aj niektorí chlapčekovia sa už ako malí snažia rozbiť vajíčko do praženičky a nerobia z toho problém.
Ale určite sa nájdu niektorí ... , ktorí už len preto, že to je novinka a reklamujú to, tak to budú kupovať...
hubata
Vajcia samé osebe aj v prirodzenom obale v škrupine sú pri zlom skladovaní nositeľmi nebezpečnej salmonely, nie to ešte zavreté v tetrapaku boh vie koľko mesiacov .......To ako keby sme porovnávali paradajku odtrhnutú v záhrade a paradajkový pretlak plný konzervantov.

My gazdinky máme predsa ohromnú moc: nekupujme to čo nám trh nanúti, ale to čo je pre naše deti zdravé a žiadajme čerstvé, doma vyrobené potraviny! Zabezpečíme si tak nielen zdravie ale aj robotu na SK.
denyany
mám dobrý zdroj na čerstvé domáce vajcia od sliepok, čo sa môžu do sýtosti poprechádzať vonku, pohrabkať si, pozobkať, čo im príde pod zobák... tie veru nevymením za žiadny mix v krabici. aj v najväčšej núdzi, keby sa sliepkam nechcelo znášať, si vajcia radšej kúpim v obchode v škrupinke. to je naozaj dobrá blbosť, že pomoc pre lenivých, veď aký už len je to kumšt a námaha rozbiť vacia do praženice? :-D
wevewe
V zahranici sa pouzivaju uz peknych par rokov, v restauraciach a v hoteloch sa z nich pripravuju ranajky-omelety a prazenice. Samozrejme, ze vzdy je moznost poziadat o omeletu z normalnych vajec, ale kto sa neozve dostane automaticky z "egg beaters" ako volaju tie tekute..
No a obchod funguje jednoducho: kde je dopyt, tam je aj ponuka. Ak to ludia nebudu kupovat, velmi rychlo zmizne takyto tovar z obchodov. Ina vec ne, ze mozno sa uz davno tekute vajcia pouzivaju aj v nasich restauraciach a hoteloch, len o tom nevieme....slovenski prevadzkari nebyvaju taki poctivci, aby na to zakaznikov upozornili.... :-(
rulik
už len tam musí byť konzervantov....
jamarlen
hm, mňa už teraz začína trápiť budúca cena a dostupnosť normálnych vajec...tie náreky nad drahou dopravou, neskladnosťou, trvanlivosťou, hygienou a zdravotnými rizikami, zastrašovanie a vymývanie mozgov spotrebiteľov... tak sa to začalo aj s mliekom, bryndzou..už vidím, ako moja dcéra ohŕňa nos nad vajíčkom v škrupine
a vnúčatá sa prekvapene dozvedajú, že čokoládové, kinder, aj kaliméro sú odvodení od tých slepačích.....
vanilka111
no teda! čo už ľudia nevymyslia..nie dosť že si mládež vyvaľuje zadky pri pc a keď majú niečo robiť tak sa im nechce.. vieme..všetci, čo máme doma puberťákov, sa s týmto denne potýkame, ešte aj toto ich bude podporovať v lenivosti.. no čo sa mňa týka, toto nekúpim aj keď čerstvých vajec nebude..
evanaaa
A ešte - ak bude v tetrapaku 10 vajec a ja by som potrebovala tri, tak čo? Vždy sa musí minúť naraz všetko. Ani koláče by sa robiť nedali, nevedela by som odhadnúť potrebné množstvo vajec. Ozaj vhodné len na tú praženicu do veľkej domácnosti.A cena, Dosť na to, že je to len na jedno použitie. Týmto nechcem povedať, že ja by om niečo také kúpiola, len konštatujem.....a napokon, ja neminiem niekedy 10 vajec ani za dva mesiace, míňam ich ozaj málo.
sovka62
V sobotu som čítala v českom Blesku test práve o tekutých vajciach- vaječnej melanži- to je presný názov. Melanž poznám viac ako tridsať rokov, robievala sa v hydinárskych závodoch v čase, keď bol prebytok čerstvých vajec. Balila sa po 10 kg, ak bolo vajec veľa, mrazila sa. Bola určená na priemyselnú výrobu napr. cestovín, sušienok a podobne, kde by to, podľa mňa, nemuselo byť na závadu, tam to naozaj mohlo šetriť čas.
Ale naspäť k testu. Melanž v Čechách je v balení "5vajec" a "10 vajec". Test skúmal, či sa množstvo zhoduje s množstvom vaječnej hmoty z piatich (desiatich) vajec. Zhodoval sa s vajcami veľkosti "M", teda menších. Ďalej porovnávali hustotu, vôňu a chuť po spracovaní. Nebude zdržiavať, na celej čiare vyhrali čerstvé vajcia v škrupine. A to už ani nepíšem o tom, že dosť často potrebujeme oddeliť bielky a žĺtky, takže aj popri melanži by sme doma museli mať čerstvé vajcia. Takže načo tie tekuté. Myslím si, že sa na trhu neudržia, škoda bolo nákladov napr. na obaly, na výrobné linky a pod.
zuzik01
bodaj by si @sovka mala pravdu... ja viem, ze tu na Cypre, ale aj v Anglicku napriklad su velmi oblubene hlavne v hoteloch ako sme tu uz spominali... inac je to "kentus", ktory by som si do ust nedala.. aspon teda urcite nie vo forme prazenice, omelety apod... prave preto si podobne jedla v hoteloch ani restauraciach nedavam (tak isto ako akekolvek jedla z mleteho masa...)..
radost
@zuzik01
mimo tému...aká je atmosféra teraz na Cypre?ako to cítiš?info z masmédií nie je najpríjemnejšie...vdaka
toty987
A na velku noc budeme malovat co?
Ked robim ryzovy nakyp a pouzijem domace vajcia, tak je ta ryza uplne zlta. Oproti kupovanym vajciam, alebo nakypu.
Do ryze idu 3 zltka a 10 minut pred koncom pecenia rozotret rozslahany sneh z 3 bielkov. Ako to spravim
Neskor zrusia normalne vajcia uplne a chovat sliepky zakazu.
Blby iluminati. Pojdete do pekla.

Restauracie po tych tekutych skocia ako hladne psi.
A myslim, ze aj dochodcom vymyju mozgy. Ti zazili vojnu a ked su lacne kurence, tak ma pri chladiacom boxe surovo odsotili, ked som chcel prejst k salamam.