Varenie

Svadobné menu

plv - fotkaplv, 8. mája 2015

Zdravím Varecháči!

Čaká ma svadba a taktiež rozhodovanie čo navarit na svadobný stol.
Nejaké nápady by som mal, ale nejsom si tým až tak istý a tak ma napadlo, že by som som vás mohol požiadať o nejaké tipy. Tak teda zkuste mi sem nejaký ten tip napísat.
Moja predstava je, že by malo byt predjedlo, polievka, hlavne jedlo a potom ešte jedno menej hlavne jedlo a teplý bufetu. Jedla by nemali byť zložité a skor také tradične slovenské :)

Vopred vďaka.

@zareaguj


Diskusia k téme

micanela
Konkretny tip ti nedam len jedna moja skusenost... Nedavno som bola na svadbe dvoch vegetarianov. Konalo sa to v podstate na luke, cele menu pozostavalo zo zeleniny, tofu, klickov a pod. vo forme bufetu, co mne vobec nevadilo ale hlavne starsi ludia /vratane rodicov novomanzelov/ boli velmi nespokojni az urazeni. Vysledok bol hodne rozpacity, nebola tam proste dobra atmosfera. Takze menu pripravuj aj s ohladom na chute a nazory pozvanych hosti.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Tradícia:
klobásky, jaterničky, alebo guláš pred sobášom
slepačia polievka s domácimi rezancami po sobáši
pečené kuriatka s nádievkou, ryžou a šalátom
prvá večera vypražené rezne so zemiakmi alebo zemiakovým šalátom
druhá večera sviečková (ktorá by na svadbe namala určite chýbať)
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Ja som bola na svadbe, kde bolo všetko len formou bufetu a bolo to super. Samozrejme tam treba dať polievku, mäso pečené, vysmážané rezne, ryžu, zemiaky pečené, zemiakový šalát, kapustnicu, klobásky, ale pridať možno aj niečo netradičné ako rôzne mäsové a syrové rolády, krevetový šalát, pečené ryby /hlavne bez kostí/ - losos, sumček, šunkový aspik, rôzne pomazánky našľahané do peny.
1x cuketa
viera1
Svadobné menu-tam nie je priestor na experimenty,pretože zloženie hostí je náročné...od malých detí po seniorov vysokého veku.Takže klasika: napr.šunková rolka so zemiakovým šalátom,kurací vývar s rezancami a zeleninou,hlavný chod bez omáčky s ryžou,hranolkami (dusené hov.,bravč. filé,príp. plnené,cordon bleu,zapekané mäso),druhá večera pečené mäso s kapustou a knedlíkom a vytrvalcom pripraviť teplý bufet s gulášom.V žiadnom prípade nepodávať kurča,kačku (s kosťami) a ani sviečková na smotane sa neosvedčila ako druhá večera (kvôli omáčke).To sú moje skúsenosti z praxe.
jeka
My sme mali na svadbe :plnenú rolku ako predjedlo,slepačí vývar ,prsia plus bravčové,hranolky a ryža + zelenin.príloha -ako hlavné jedlo(vegetáriani mali tiež svoje) a potom už bolo iba bufetové menu(rezne+ zem.šalát,plnený kapustný list,guláš,).Bolo toh odosť.
sovka62
Máme za sebou tri svadby (rodičia nevesty), niekoľko osláv výročníc (50.,60.,70). Menu sme sa vždy snažili zostaviť tak, aby prv chod bol vhodný aj pre ľudí so zdravotnými obmedzeniami a deti, postupne sa pridávali ťažšie jedlá. Vždy boli všetci spokojní a sýti, žiadne incidenty v podobe žalúdočných či žlčníkových nevoľnosti sa nevyskytli.
Uvediem príklad:
Pred sobášom v dome nevesty niečo na šťave s chlebom, napr. paprikáš, guláš, roštenka, a malý studený bufet.
Po sobáši:
Ľahké predjedlo, napr. šunka, niečím plnená ako rolka, alebo ani nie, len s kúskom syra a zeleninovou oblohou.
Slepačia polievka, podľa možnosti z domácich sliepok, ktoré som dodala sama. Presvedčila som sa vopred, či používajú naozaj domáce rezance, ako nie, dodala som aj tie. Krátke, aby nepadali z lyžice a hostia si nezničili odev. Dobrou alternatívou sú pečeňové halušky, ale tie neje každý.
Ako prvý chod mäso na prírodno s malým množstvom šťavy s opekanými zemiakmi a ryžou (po pol porcii) a bohatšia zeleninová obloha, alebo šalát, servírovaný zvlášť. Osvedčila sa nám kombinácia hovädzia sviečková, bravčová panenka, kuracie prsia, z každého po 50g, čo je po predjedle a polievke porcia akurát.
Druhý chod pečené plnené kura s ryžou a miešaným kompótom, aj to je vhodné aj pre ľudí so zdravotnými obmedzeniami.
Tretím chodom bývali vyprážané bravčové a kuracie rezne so šalátom. Podávali sa na misách a misy ostali na stole a na pomocný stôl sa pripravili čisté taniere a príbory, aby každý mohol jesť vtedy, keď má chuť.
Posledným chodom bol buď mierne pikantný guláš, prípadne pikantná roštenka s chlebom, ktoré sa podávali v misách, aby si každý naložil podľa chuti.
Kapustnicu, ktorá je taká obľúbená ako zaver rôznych osláv, či dokonca plesov, by som vynechala. Po všetkom tom víne, ktoré ľudia vypili môže spôsobiť nevoľnosť a ako nad misou kapustnice na záver jedného plesu poznamenal jeden náš priateľ: Vážený, jako scete, jecte, ale upozornujem vás, že kapusta sa velice zle vracá....
Jedlá sa podávali v intervale približne tri hodiny, prípadne je možné všetky chody okrem prvého podávať formou teplého bufetu. Bufet potom treba doplniť aj studenými jedlami a počet porcií každého chodu môže byť menší, ako počet hostí, približne o tretinu.
Celé menu je zostavené z klasických jedál. Žiadne módne výkriky ako suši, lososový tatarák, či carpaccio. Myslím si, že pre svadobných hostí vo veku možno od dvoch do osemdesiat rokov je klasika vhodnejšia a experimenty treba nechať na iné príležitosti.
Samozrejme, počet chodov môže byť nižší či vyšší, záleží od hodiny sobáša. Ak je sobáš o 13-tej hodine, treba počítať viac chodov, ako keď je napr. o 16-tej.
bubaya
Polievka s rezancami , to je pomsta kuchára. Po polievke s rezancami má polovica svadobčanov mastné fľaky na šatách. Radšej by som dala pečeňové alebo krupicové knedličky. Už ma rezance stáli jedny hodvábne šaty, čo nešli vyčistiť.
ria52
u nas sa davaju do polievky gagoriky s tym si nikto nezamasti saty su to take male cestoviny
tatranocka
Dlhé rezance v polievke je zlomyseľnosť kuchára.Keby mi také niečo urobil,tak ho zvozím pod čiernu zem.A to isté platí o kapustovej polievke,kde ľudia naberajú na lyžicu a lyžica pri ústach a druhý koniec kapusty v polievke (!).Aký je problém poprekrajovať tú kapustu? Je zaujímavé,že sa tu prezentujú vývary s celou zeleninou (to na tanieri štikajú lyžicou?),toto som doma nikdy nevidela...zelenina bola nakrájaná po uvarení vlnkovatým nožom...veď u jedla v prvom rade jedia oči.