Foto: elekra
Netradičná závarka do polievky. U nás sa pripravovali gágoríky na slávnostnú tabuľu ako svatba, krstiny a Vianoce. Za niektoré fotografie sa ospravedlňujem, nie sú Zobraziť celý popisNetradičná závarka do polievky. U nás sa pripravovali gágoríky na slávnostnú tabuľu ako svatba, krstiny a Vianoce. Za niektoré fotografie sa ospravedlňujem, nie sú moc ostré, ale chcela som, aby bolo vidieť techniku ich výroby. A ponáhľala som sa, cesto nesmie vyschnúť, potom sa s ním už nedá pracovať.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Z polohrubej múky, vajíčka a štipky soli si pripravíme rezancové cesto. Vodu použijeme na zarobenie cesta, cesto je vláčnejšie a dá sa s ním lepšie narábať.
-
2
Pripravené bochníčky nechám chvíľu postáť a potom, pomocou tohto už spomínaného prístroja, ho začnem vaľkať.
-
3
Ušetrí neskutočne veľa času a energie. Pomedzi jednotlivé vaľania cesto zasypávam polohrubou múkou. Dopracovala som sa na hrúbku č. 2.
-
4
Cesto mám stále trochu zasypané múkou. Pripravené cesto pokrájam najskôr na pásiky
-
5
a následne na štvorce. Veľkosť naschvál neudávam, krájam podľa toho aké veľké gágoríky chcem mať. Ja som mala teraz asi 1,5 x 1,5 cm.
-
6
Potom nastane samotná fáza výroby gágoríkov. Potrebujem na to týchto dvoch pomocníkov: brdo (časť krosien)
-
7
a zastrúhanú varešku alebo akúkoľvek drevenú paličku zastrúhanú do špica. Pôvodne sa má použiť vreteno, ale to nemám. Mne manžel zastrúhal drevenú paličku, je to trochu neotesané, a preto sú moje gágoríky trochu väčšie.
-
8
Teraz nastáva samotná fáza prípravy. Na brdo si dám štvorček cesta,
-
9
vretenom (paličkou, vareškou) zachytím cesto
-
10
a prstom ľavej ruky si ho pridržiavam a pomaly otáčam vretenom po brde
-
11
až vytvorím gágorík s ryhami od brda na povrchu. Opatrne stiahnem dole z vretena a dám nabok, tiež zasypávam polohrubou múkou, aby sa jednotlivé gágoríky nelepili.
-
12
Zrýchlená verzia: Na brdo si dám viac štvorčekov cesta
-
13
a rýchlo ich pozatáčam
-
14
takto. S cestom sa musí pracovať rýchlo, aby neoschlo, potom sa už nedá zatáčať a láme sa.
-
15
Hotové gágoríky vyvarím vo vriacej osolenej vode a použijem ako závarku do vývaru. Alebo nechám poriadne vysušiť a mám nachystané odložené v plechovej krabici na sviatky.
nie madari,ale dolnozemski slovaci.
BEKESCSABE
Šiflíky a gágorčeky alebo brdovce
1 vajce a 10 dkg múka
Cesto zamiesime na hladké a v bochníku ho necháme
oddýchnuť. Potom ho rozvaľkáme na tenko a so želiezkom ho
pokrájame na 10 cm dlhé a poldruha cm široké pásy.
Ak chceme robiť gágorčeky alebo brdovce, tak cesto
pokrájame na malé vločky (0,5 x 0,5 cm, alebo 1 x 1 cm)
a s ihlou na pletenie alebo malým drievkom ich na brde alebo
na rezíkovej doštičke našäľame.
Gágorčeky alebo brdovce je zvykom dávať do slepačej poliievky.
nasa starka z pitvarosa ich volala brdovce.