Rôzne

Stravovanie Grekov a dlhovekost.

furdica - bez fotkyfurdica, 13. októbra 2011

Ako často čítam o zdravej stave prímorskych národov a ich dlhovekosti .tuším predšili aj Japoncov tí Greci .Všade boli za vzor stravovania ,olivy morske prišerky olej a podobne ,trufam si povedat marketingové tahy. Lobing ako svet . No a pravda je vonku .Bublina praskla. Nič ,len zlodejina , nie dlhovekost,zo zdravej stravy. A my sme naleteli.Cela europa . Načo su nam cudzie jedla,na ktore nie je naš organizmus prisposobeny . Stale hovorím ,že nie je nad dobry chlebik s pravych kvasníc z bravčovou mastou. Pripadne s cibulou na vrch. Pametate sa na to? A naši predkovia žily zdravo Vratme sa k našej dobrej stave, jednoduchej a zdravej ,Vela vas povie,že to nejde. Treba skusit .Da sa to Začat kupovat slovenske vyrobky z malou dobou spotreby a jedy sa pomaly z tela vylučia. A neverit všetkemu čo nam napíšu ved ten olej je tak predražený,. Ako dlho sa chova prasa a kolko je stým prace ? Určite viac ako čakat pod stromom ,kým dozreje oliva. A tvarit sa ,že mam 100rokov ,nech poberam dochodok za davno mrtveho otca . Aku tam maju legislatívu? asi ani rodne listy nemaju. hlavne ,že ich europa živí

@zareaguj


Diskusia k téme

marianne69
...ja by som tu neplietla politiku a greckou kuchynou,ktora je podla mojho nazoru vynikajuca,mne chuti velmi, ako ostatne cela mediteranska kuchyna....ale to je moj nazor...
sany11
suhlasim s marianne69 a este dodam ze v dnesnej dobe je to inac volakedy sa aj robilo na roli od rana do vecera takze nevadil chlebik s mastou.a myslim si ze nas organizmus si velmi rychlo zvykne na zdravu stravu.
sany11
problem je v tom ze vsetko co je zdrave je aj drahe a to si vela ludi nemoze dovolit.
babidka
Naozaj si nemylme politiku a senzaciechtivych novinarov so skutocnym zivotom :-((( No a keby sme sa striktne drzali takeho nazoru , ze "jedzme iba nase slovenske" tak by sme mali veeeeeeeeeeeeeelmi chudobny jedalnicek . Ziadne paradajky ani zemiaky ,marhule, tekvice , baklazany, spargla ani kapusta ....vypocet by bol velmi dlhy . To su vsetko potraviny ktore boli k nam "dovezene-donesene" z inych krajin alebo dokonca svetadielov . Jedli by sme pekne iba jacmenne a ovsene kase, nejaku divinu , bravcovinu a hydinu :-) Este aj ten nas chlebik by bol taky nijaky - bola by to obycajna placka .
huck
Netreba vynaliezat teplu vodu, teda ani dokazovat ako je mediteranska kuchyna zdrava. Ja si tiež myslim, že je doležite pre naše zdravie pripravovat stravu zo surovin, ktore su dorobene v zemepisnych širkach, v ktorych žijem. Tak isto je doležite klast prizvuk na konzumovanie potravin ročneho obdobia(, ktore prave prebieha. Ale , kedže zmeny tešia a svet už nie je taky velky akym byval :) mame možnost uspokojovat svoju zvedavost v oblasti kultury stravovania. Vdaka modernej technologii, internetu, cestovnemu ruchu, rozširenej obchodnej siete, modernej doprave, ludom su dostupne nove informacie, nove potraviny, nove jedla a hlavne ich priprava. Porovnavame nielen podla chute, ale aj kvality. Prečo si nespestrit jedalniček ked sa nam ponuka cela paleta novych potravin o ktorych sme donedavna len čitali ? A čo sa sa tyka časoveho rozdielu a namahy pri vychove prasiatka a zberu zrelych olivako aj pripravy olivoveho oleja , chcem len podotknut, že naozaj neviem čo je naročnejšie. Keby to bolo tak ako mysli @furdica , bolo by oleja plne bazeny :) V praxi je to ovela zložitejšie.. Asi tak ako s ovocnymi sadmi... Najskor odborna priprava pody, doležity je vyber adekvatnych sadenic - stromkov. Hnojenie, polievanie. Prvych niekolko rokov nie su žiadne plody a vyžaduju starostlivost. Neskor, obrabanie pody, oboravanie, polievanie, postreky proti živym a hubovitym škodcom, ktrorych je neurekom. Pri všetkom tom, treba pozerat stale do neba a prosit pana Boha aby nebol mraz, ladovec , vetrisko.. Ked sa podari vypestovat kvalitne plody začina oberačka. Viete si preoberačka....Olivy sa oberaju na jesen, kedy byva bud sychrave počasie, daždive alebo fukaju studene severne vetry. Ruky skrehnute od zimy a y skuste urobit s prstami "hruštičku" teda všetkych pat prstov stiahnut tak aby ste mohli zobrat olivu velkosti lieskovca (asi tak velke su olivy na vyrobu oleja). Rukavice su nepoužitelne....Treba pozbierat doslova všetky plodiy čim skor bez ohladu na dažd alebo vietor , lebo to ovplyvnuje kvalitu oleja (kyseliny a pod) a čim skor zaviezt do lisovne. Najlepši, najkvalitnejši je olivovy olej kupeny priamo od majitela olivovych sadov, alebo v lisovni. V obchodoch je už riedeny. Skuste si niekedy na dovolenke kupit olivovy olej priamo na dedine- neobanujete. Nie je lacny, ale tu cenu si zasluži! Jeden grecky filozof kedysi povedal : Ked prechadzaš vedla olivoveho stromu, zastan a poklon sa, so slovami : Jej vysost - oliva!
huck
oprava preklep- *viete si predstavit zber oliv?...Olivy sa oberaju ... *
Pripomienka: nezdoraznila som doležitost kvalitneho uskladnenia hotoveho olivoveho oleja v priestoroch z vhodnou predpisanou teplotou.
2010
Zaujmavy nazor .... asi ako Bratislava je Slovensko a baca si sedi na kopci a cely den si len hra na fujaru.



eraserhead



Zber olív je naozaj veľmi pracný, ono sa tie olivy v podstate "češú" s takými hrabličkami očesávate konáre. Osobne som sa ich načesal, preosial a do lisu nanosil mnoho a mnoho vriec. Samozrejme že používajú aj elektro-mechanické pomôcky, niečo ako hrable na suché listy ktoré vibrujú



Ale sitá pod stromy sa pokladajú ručne, z tých sít sa to ručne presýpa do vriec, medzitím alebo potom sa olivy ešte "preosievajú" na takom srandovnom zariadení od listov.




A zase ručne nakladáte vrecia na nejaký povoz ktorý vám už olivy zbavené listov odvezie do lisu. Lis kam sme chodievali, mne osobne pripadal apokalyptický a bolo to v podstate obrovské kamenné koleso.
Takto to robia bežný pestovatelia olív (cca 1000 olivovníkov) v talianskej provincii Perugia - nádherná krajina. Krajina sv. Františka z Assisi.
Keď sú olivy obraté a olej vylisovaný je čas na FESTA DELL’OLIO NUOVO niečo ako na SVK vinobranie.
evusik
ešte som sa nikdy nevyjadrila hanlivo, toto je prvý krát..... ale základný názor, ktorý rozbehol túto diskusiu je fakt stupídny :-(
julica
Toto je zaujímavé: všade sa šíri chiméra, ako sa zhoršuje naša strava, pritom priemerná dĺžka života sa naozaj veľmi zvýšila, na Slovensku najmä u žien - muži si hoväjú na 71.
furdica
Je zaujimave ,že nikto neukazal slovenskeho dedka ako struha repu a kyda hnoj po prasiatku ,alebo ženičky čo krmia vo družstvach. Ale vlastne je to už zabudnute, ved naše polnohospodarstvo je v prachu . A to su tie dotacie ,ktore nie su v každom štate Eu rovnake. A preto mi nehovorte ,že politika nezasahuje aj do stavovania. Používam olivový olej v stravovaní ,ale nedavam ho na piedesál.,človek sa mal stavovat tak ako je jeho telo naštartovane od mala.Dnes už mlady jedia čo vidia -experimentuju. Ako to dopadne ukaže čas. Vie sa, ako vyhynuli indianske kmene ,v rezervaciach-krmili ich pšenicou . Ich organizmus zvyknuty na kukuricu nezvladol ten druh potravy.A je vela inych prípadov v historii ludstva :Len sa poučit ,mat chut sa poučit z chyb predkov