Ako často čítam o zdravej stave prímorskych národov a ich dlhovekosti .tuším predšili aj Japoncov tí Greci .Všade boli za vzor stravovania ,olivy morske prišerky olej a podobne ,trufam si povedat marketingové tahy. Lobing ako svet . No a pravda je vonku .Bublina praskla. Nič ,len zlodejina , nie dlhovekost,zo zdravej stravy. A my sme naleteli.Cela europa . Načo su nam cudzie jedla,na ktore nie je naš organizmus prisposobeny . Stale hovorím ,že nie je nad dobry chlebik s pravych kvasníc z bravčovou mastou. Pripadne s cibulou na vrch. Pametate sa na to? A naši predkovia žily zdravo Vratme sa k našej dobrej stave, jednoduchej a zdravej ,Vela vas povie,že to nejde. Treba skusit .Da sa to Začat kupovat slovenske vyrobky z malou dobou spotreby a jedy sa pomaly z tela vylučia. A neverit všetkemu čo nam napíšu ved ten olej je tak predražený,. Ako dlho sa chova prasa a kolko je stým prace ? Určite viac ako čakat pod stromom ,kým dozreje oliva. A tvarit sa ,že mam 100rokov ,nech poberam dochodok za davno mrtveho otca . Aku tam maju legislatívu? asi ani rodne listy nemaju. hlavne ,že ich europa živí
@zareaguj
Pripomienka: nezdoraznila som doležitost kvalitneho uskladnenia hotoveho olivoveho oleja v priestoroch z vhodnou predpisanou teplotou.
Zber olív je naozaj veľmi pracný, ono sa tie olivy v podstate "češú" s takými hrabličkami očesávate konáre. Osobne som sa ich načesal, preosial a do lisu nanosil mnoho a mnoho vriec. Samozrejme že používajú aj elektro-mechanické pomôcky, niečo ako hrable na suché listy ktoré vibrujú
Ale sitá pod stromy sa pokladajú ručne, z tých sít sa to ručne presýpa do vriec, medzitím alebo potom sa olivy ešte "preosievajú" na takom srandovnom zariadení od listov.
A zase ručne nakladáte vrecia na nejaký povoz ktorý vám už olivy zbavené listov odvezie do lisu. Lis kam sme chodievali, mne osobne pripadal apokalyptický a bolo to v podstate obrovské kamenné koleso.
Takto to robia bežný pestovatelia olív (cca 1000 olivovníkov) v talianskej provincii Perugia - nádherná krajina. Krajina sv. Františka z Assisi.
Keď sú olivy obraté a olej vylisovaný je čas na FESTA DELL’OLIO NUOVO niečo ako na SVK vinobranie.