Rôzne

Škvarky priam bravčové :-)

janazjarku - fotkajanazjarku, 28. júna 2011

Už viac rokov si žijem v recyklovanej dobe teda ,aby som bola presná recyklujeme (ja furt nie, zabijem sa a či čo ?) papier, plasty, sklo a iné. Nuž a ja mám dnes doma recyklovanú sviňku !! Že, ste to ešte nepočuli ? Ha, hááá to preto, lebo.. Už 29 rokov sa stravujem v závodnej jedálni, ktorá prešla dobou času a bola len tak normálne sprivatizovaná (jaj ako ja neznášam tento výraz) a teda denne sa stravujem u pána podnikateľa v stravovaní (ďalej ujo kuchár) nuž a onen ujo kuchár si jedného dňa povedal, že nás veru nebude kŕmiť poľskými šniclami a vybudoval si tak trošku asi načierno chovnú stanicu (ja ho nepôjdem prezradiť ja mám rada domácke bravčové) . Sa čudujete ako funguje ? Nuž, tak trošku kanibalisticky :-) Na obed dostanem krásny šnicel, ktorý by mi úprimne mohla závidieť aj ježibabka z východu ! Šnicel vonia do zbláznenia no sem tu sa nájde kus mastného či šlachovitého mäsa, ktorý spôsobne odsuniem na okraj môjho záujmu. Pri vyhadzovacom okienku stojí prísna teta recyklovateľka, ktorá oddelí papier, príbor od "zbytkov"..zbytky sa zhromaždia z cca 500 obedov slušná kôpka, ktorú na večeru odnesú deťom už zamordovanej veľkej svine :-), ktorú po pár mesiacoch znovu poctivo zrecyklujeme..takže odporné pre vegetariánov ja si pochutnávam na sviňacích kanibaloch (však zožerú svoju mať či otca) :-) No a čo ?? A viete čo sa dnes stalo ? Za 3 slovenské € som si kúpila jedno kilo fajných teplých škvariek no a čo, že kanibalistických ? Počúvaje nože dajte dáky skvelý recept čo s nimi..náá šak ak nebudú chutiť dám ich recyklovať :-D

@zareaguj


Diskusia k téme

hubata
Fantastické, pozdravujem čierneho chovateľa, musí to byť veľmi rozumný človek. A dávam mu tip: aby každý stravník prinášal z domu to čo takéto prasiatko ľúbi: suchý chlieb, zbytky ryže, zemiakov (aj šupy), kto môže tak v aute prevezie aj zbytok polievky. Vieš ako by sa uvoľnilo miesto v kontajneroch veľkých miest? A vďačný majiteľ by potom takýmto recyklovateľom mohol zlacnieť obedy.

Na dedine nie je toľko odpadu čo v meste, lebo funguje prirodzený kolobeh v prírode: čo sa v záhrade vypestuje, putuje do kuchyne a čo sa nepoje tak schosnujú prasiatka, zajačiky, sliepky. A z nich to ide zasa do záhrady ........
janazjarku
&kucharronald myslíš tú pomazánku s vajciami, jarnou cibuľkou, horčicou, čiernym čersto zomletým korením po prípade šmrcnutým cesnakom a navrch posypať čerstvou pažítkou čo sa uloží na teplú hrianku ? Nooo, môže byť :-) Jáááááááj som si zaslinila klávesnicu :-D
marcy
slintám a vzdávam hold jak cene,tak čerstvosti produktov :))
frezia68
Zábavný opis a šikovný podnikateľ-pozdravujem.....a pomazánka výborná,aj škvarkové pagáče,ktoré dojedáme,lebo sme mali návštevu.Ináče také mastnoty (ale fajnotky ) nepečiem.A potom ešte existuje "trešenina" a tu na Vareche recept bol...
sovka62
Jani, prosím ťa, veď ich nenič. Čerstvé teplé škvarky s chlebíkom a šup do pusy, načo ich gebrať do nátierky. A ak ich nedáš do chladničky, budú veľmi chutné aj studené na druhý i tretí deň, možno aj na štvrtý, ale to neviem, lebo my dvaja kilo škvarkov sporiadame za tri dni len tak, pri náhodnom prechode kuchyňou (veď vieš, idem sa napiť vody, ale čo ju budem piť nalačno? šup do pusy tri, štyri, päť......... oškvarkov, ak sú mäsové, ani chleba netreba).
janazjarku
@sovka62 ty si prípad no hej len či máme dosť "Bilagitu" z Maďarska na žlčníkový záchvat :-D ..vraj voda na lačno to ma porazilo :-)
nbert
Inspirujuci pribeh len dufam ze pan podnikatel sa stara aj o svinky - ci ich navstevuje veterinar, ci ziju v dobrych podmienkach, ci tam nie je nejaka sanca kontaminacie kuchyne alebo skladovych priestorov pre potraviny. Taktiez svinky mozu dostat parazity alebo ochoriet. Takze pozor. Inac takuto iniciativu plne podporujem.
janazjarku
@nbert rada by som dúfala s tebou , ale neverím že chodí ujo veterinár no prostredie majú veľmo pekné žijú si na okraji Badínskeho zákonom chráneného prelesa, ktorý onehdá navštívil aj anglický princ Charles po novom svokor Katy :-) Viem jedno tie sviňky sa majú isto dobre, keďže sme my stravníci po toľkých rokoch nepomreli a to že nás občas po obede "preženie" sa nám vidí prirodzené :-) to bude asi následok prepáleného oleja zmiešaného s masťou vytopenou s tých mojích voňavých kanibalových oškvarkov :-)
janazjarku
@nbert počuj a teraz ma napadlo nevieš ty náhodou ako sa vypestuje pásomnica ? Po užívaní pásomnice by som mohla začať na Vareche vypĺňať kolónku o osobnej váhe :-) Zároveň by som vyplnila želanie majiteľa mojej firmy, ktorý furt trepe, že firmu načim zoštíhliť :-) by som mu riadne zobrala vietor z plachiet :-D
julica
fú, no podobne ako žirafninka. rodičia ani sliepkam nedajú jesť zbytky kuraciny, nie ešte prasiatku :((( blee
janazjarku
@zirafinka1 jáj diovka moja mladá si ty ešte (prečítané v profile) zvykneš si hádam časom a možno aj nie, ale totok čo píšem je veru realita a mne je furt smutno, že vy "deti" (bo by som ti aj mamkou mohla byť) nikdy nebudete jesť to čo sme my pri starých mamkách zdravé jesť mohli , ale nebuď smutná ešte nie sme na tom tak zle ako v hamburgerove :-)
zirafninka1
Zvyknem? To prave nechcem. A nie som si celkom ista ci sme sa pochopili, ze z coho ja smutnu hlavu mam.
nbert
@janazjarku nevedel som ze to tak uz funguje dlhsie, len ma trosku zarazilo slovo "nacierno" v produkcii masa, ktore je pouzite pre stravu 500 ludi denne. Myslim ze bolo vhodne na to poukazat.
frezia68
Zaujímavé,chcela som pridať aj môj recept na "pagáče rýchle bez prekladania",ale ostala len diskusia?Ostatné recepty OK...prečo?
garanco
Výborná diskusia, @sovka má pravdu s tými škvarkami, načo ich recyklovať, keď sú už studené, stačí ich dať na pár sekúnd do mikrovlnky, aby si nemusela ten pitný režim dodržiavať nalačno..., ako hovoril môj ujko z Lopeji, " nože djovča, choj si ešte vzjať", nechceš?, "tak choj do ..."
zvoncek
nuž len toľko, že závidím jankezjarku i sovke, poprípade aj ostatným,
čo majú tak dobrý zažívací trakt, že si pochutia na takých "dobrotách" bez újmy na zdraví.
janazjarku
@nbert hej súhlasím no takáto je realita v našom živote niet žalobcu niet sudcu a poukázať ? To ma ozaj rozosmialo dnes je doba, že ak poukážeš tak si vinný ty, lebo tie recyklované svinky požívajú hlavne tí , ktorí by mali súdiť:-) Vraj nedráždi hada bosou nohou ...
sovka62
@zvoncek , ani nie taký dobrý zažívací trakt ako Pancreolan Forte pri ruke. Ale aby si si nemyslela, k oškvarkom sa dostaneme výnimočne, možno raz za tri roky a to v zdraví prežiť dá.
evicka63
Tak dievčatká moje ktoré nemáte po ruke "recyklované" svinky, choďte k ujovi mäsiarovi, kúpte si dobrú čerstvú chrbtovú slaninku alebo "výškvar" a šups s ním do kuchyne a robiť dobručkééééééééé škvarôčky a potom šups do bruška a to buď samotné alebo ako pomazánočku či fajnovučké pagáčiky.
evanaaa
Evicka, ver, ja to tak robím - vytopím si takú voňavú masť a oškvarky, že sa ich neviem dočkať, len opatrnosť mi bráni sa na ne vrhnúť za tepla, aby ma brucho nebolelo.
Ešte keď som robila a boli aj nočné smeny, doniesla som pohár čerstvej voňavej masti, druhá zas cibulku, chlieb a bola hostina.Tie kupované mi nechutia, niekedy ani zabíjačkové.
vcelka
Len aby to nebolo rovno z tých zvyškov, čo si tam všetci myslíte, ako sa recyklujú. Čo keď toho bolo veľa a svinky to nestačili zblajznúť. Milujem svinky, nie som háklivá, ale z tohto tu mi je trochu šoufl. Ako v Slunce, seno, erotika: "A jdu blejt, velebnosti!"
macnun
píšem Vám všetkým čo ste tu tak prekrásne diskutovali. Tráviaci systém prasaťa je taký, že v "superveľmoci" ich chovali na roštoch, aby zozbierali čo prasiatka vykakajú, zmiešali to s čerstvou potravou a dali im to pekne spapkať znova. Prasa strávi asi 30 % potravy ktorú požije - takže 70 % vyjde von nestrávené - a potom že prečo našim detičkám tak chutia hamburgery ???
Napriek tomu, sám si rád pochutnám na škvarôčkach, bravčovinke, slaninke...
Ak by sme sa mali vždy pozerať na to ako a prečo a čo a koľko, tak Vám všetkým prisahám, že by sme zdochli od hladu a smädu (ako je to vlastne s materským mliekom ?)
Ľudia, zabudnite na letákové a reklamné hovadiny a jedzte čo Vám chutí !