Foto: ancicka
Pri niektorom s mojich receptov som spomínala,že používam minerálku,t.j.Baldovskú vodu.Aj toto kysnuté cesto je s nej.Koláčik s nej môžme pripraviť akokoľvek,či plnený,alebo čistý,napr. na Zobraziť celý popisPri niektorom s mojich receptov som spomínala,že používam minerálku,t.j.Baldovskú vodu.Aj toto kysnuté cesto je s nej.Koláčik s nej môžme pripraviť akokoľvek,či plnený,alebo čistý,napr. na dukátové buchtičky.
príprava
na 160-170 °C
Suroviny
1 kg |
|
8 dl |
|
( 1 kocka ) |
|
3 PL |
|
1 PL |
|
250 g mleté |
|
2 ks |
|
od oka namočené v rume |
|
Plnka makova: | |
100 g |
|
1/2 |
|
2 PL |
|
od oka |
|
tvarohova: | |
250 g |
|
1 ks |
|
2 Pl |
|
1/2 |
|
Posýpka: | |
3 Pl |
|
2 PL |
|
50 g |
|
na okruhlý koláč |
|
Postup
-
1
Do vajnlika som dala mleté škvarky,vajcia,cukor,droždie ,soľ a mineralku. ( Mala som v chladničke necelu polku smotany v kelinku,tak som ju tam dala,aj zo snotanou 8 dl.)
-
2
Dosypala som múku a pridala hrozienka v rume.Cesto som zamiesila a nechala vykysnúť.
-
3
Vykysnúte som vyvaľala a rozdelila na tri časti.Z dvoch menších bude kolákik a z väčšieho dukatové buchtičky.
-
4
Tvarohova plnka-zmiešať,kto chce môže pridať 1 ližičku zlatého klasu.Ja mám rada plnku šťavnatejšiu ,tak som nedala.
-
5
Mak som zaparila.Vody iba primerane dolievať pomaličky,aby nebola riedka.Pridať pár kvapiek citronovej šťavy-podľa chutí.
-
6
Pripravila som si posýpku .Prstami rozmrvím .
-
7
Najsamprv som si urobila ozdobnou trubičkou s marmelády trojuholníky ,ktoré som vyplníla plnkami.
-
8
Na naplnené som dala posýpku.
-
9
Koláčik v reze.
-
10
Na malom plechu som upiekla cesto na buchtičky.
Takže vyskúšame, a uvidíme. Vyzerá to hriešne dobre, pekne ti pečie trúba, máš asi plynovú, ja mám elektrickú a toľko elektriky zožerie kým dosiahnem peknú farbu ...... že až!
Ja som na Baldovskej vyrastala,lebo som rodáčka z Baldoviec.
A že je prava mineralka,tak to ti môžem z istotou povedať,lebo už aj moja lekárka mi zakázala minerálky piť,lebo vraj mám vysoké hodnoty minerálou v krvy.Tak asi preto.
Za 50 centov,tak to je isto "obyčajna " voda,lebo minerálky sú drahšie.
@anabelka ,Ja veľmi rada použivam mineralku do kysnutého cesta.To je jedno do akého,/aspoň deci/ lebo podporuje kysnútie a cesto je vlačnejšie a nadýchanejšie.