Rôzne

Skladovanie jabĺk 2. časť

sovka62 - fotkasovka62, 16. februára 2012

Prvá časť diskusie prebehla, keď manžel priviezol jablká, ktoré nakúpil na zimu a špekulovala som, ako ich uskladniť, aby vydržali čo najdlhšie. Rozhodla som sa, že ich zatavíme (teda ja som sa rozhodla a manžel zatavil) do polyetylénových vreciek. Uskladnili sme ich v miestnosti, ktorá sa len temperuje, takže je tam asi 15 stupňov Celzia. Doteraz sme jedli jablká, ktoré boli uskladnené len v banánových kartónoch. Posledné z nich som si nechala na porovnanie a otvorili sme tie, ktoré boli zatavené. Tu je výsledok:
Skladovali sme dve odrody, Golden Delicious a Idared.
Goldeny dozreli do žlta, ale chuť majú mdlú, jednoducho je cítiť, že sa mali zjesť skôr. Takže tie už budeme kupovať len v množstve, ktoré zjeme do mesiaca.
Viac ma zaujímal Idared. Pri bežnom skladovaní v domácich podmienkach je najlepšie zjesť ho tak do Vianoc. Teraz už boli jablká trochu kašovité, mdlej chuti, takže šupa sa zdala tvrdá, dokonca sa ľahko oddeľovala od dužiny. Pokrájala som dve z nich a na porovnanie som pokrájala i dve z tých, ktoré boli vo vrecku.
Rozdiel až neuveriteľný! Tie z vrecka ostali presne také, aké sme ich do vrecka dali, chrumkavé šťavnaté, aromatické, skrátka výborné.
Za zmienku stojí, že vo vrecku sme našli jedno, ktoré bolo nahnité (asi sme prehliadli pri zatváraní), ale hniloba bola ohraničená na malej ploche a čo je hlavné, nedostala sa na ostatné jablká, ktoré boli vo vrecku.
Takže skladovanie tejto odrody vo vrecku sa naozaj osvedčilo a určite ich tak budeme skladovať i v ďalších rokoch. Ak chcete, pridajte sa, stojí to za tú trochu námahy.

@zareaguj


Diskusia k téme

julica
Fí, to je dobrý, užitočný nápad: aj ste z vreciek vysávali vzduch? No a ešte jeden :) za poznámku "Rozhodla som sa, že ich zatavíme (teda ja som sa rozhodla a manžel zatavil)", mám sa ešte čo učiť. :)
marcy
obe odrody milujem,aj ja sa mám čo učiť :-))
irenaw
takéto rady sú na nezaplatenie, ďakujem :)
jelenik
@ sovka62
dobra rada. Ja som predvcerom skontrolovala jonatanky, ktore su ulozene vo vodovodnej sachte /odkukala som od susedov/ a kedze su tiez ako vase z vrecka, teda ako cerstvo odtrhnute, budem hadam takto odkladat. No ak sa urodi viac, skusim aj taketo skladovanie. Dnes som vsak hadam 20 jablk nakrajala vtacatam. Rychlo sa zrejme rozchyrilo, co sa v nasej "jedalni" podava, lebo drozdov bolo zo dvadsat, sykorky, pinky, vrabce - no mooooooc a prvy krat sa ukazali aj krasne glezgy. Mala som pekne divadlo.
sovka62
@julica , nie, vzduch sme nevysávali. Použili sme obyčajnú zváračku na fólie, ktorú používame v práci. A k tomu druhému, prezradím ti tajomstvo ako na to, ale len tebe. Chlapa treba opatrne priviesť k tomu, že ten dobrý nápad je jeho a keď si túto myšlienku osvojí, ešte ho za dobrý nápad pochváliť. Funguje to. A teraz celkom vážne, som presvedčená, že pochvala funguje v každom prípade, či už ide o manžela, deti, kolegov a podobne.
@jelenik , ako by som to u vás videla. Aj naše drozdy milujú jablká, teraz sa k nim pridávajú sýkorky a vrabce. Niekedy sa až divíme, koľko ich je, veď sme v centre mesta.
Ďakujem za komentáre.
helca103
@sovka62 ďakujem za užitočné rady ,jablká mám rada ale ako všetci vieme v domácich podmienkach veru veľmi rýchlo strácajú na kvalite. Zváračku mám a málo ju využívam, ešte sa opýtam aké sáčky používaš?
jozefj
Sovka62 Ja jablka takýmto spôsobom skladujem už 30 rokov. Nezatavujem, len zaviažem. V pivnici mám teplotu pod 10 stupňov Celzia.Priebežne kontrolujem.V októbri som kúpil 30 KG jabĺk Idared, a aj teraz sú výborne. ODPORÚČAM: P.S bývam v paneláku.
hubata
Výborná výskumná práca @sovka62. Doteraz som skladovala na podložke v kýbli s trochou vody (v paneláku) takže vyskúšam ešte podľa tvojho dať do plastu. To si dala každé jedno jablko alebo po viac ks do jeného vrecka?
sovka62
Dali sme ich do obyčajných polyetylénových vreciek (nie mikrotenových). Vrecká mali rozmer 25 x35 cm a do jedného vošlo 8-9 kusov jabĺk, podľa toho aké boli veľké.