Prednedávnom som kúpila v drogérii /v kútiku s bio produktami/ prípravok na kysnuté cesto . Vraj je to akýsi druh droždia a používa sa na pečenie chleba . Jeho zloženie: celozrná ražná múka, štartovacie kultúry vyprodukované v ekologickom poľnohospodárstve . Iný návod v slovenčine nebol , nemecky neviem :-( a recept na zadnej strane obalu bol v nemčine a mne pripadal ako recept na pečenie chleba ...Tak som ho použila ako normálne suché droždie . Recept na chlieb mám snáď 100x odskúšaný - v tom problém nebol. Ale cesto nekyslo a nekyslo ...už je to 25 hodín a nepomohol mu ani chlad ani teplo :-)))) Vlastne keď som cesto pozerala "zvnútra" tak akýsi náznak kysnutia tam je , ale cesto je ťažké, hutné , je ho asi o 1/5 viac ....ale nevyzerá to na pečenie :-(((
Takže sa pýtam : čo som to kúpila ? Máte s tým niekto skúsenosti ? Ako sa s tým pracuje ? Kde som urobila chybu a ako sa jej nabudúce vyvarovať?
www.youtube.com/watch?feature=iv&v=Zk_AKD1ydK8&...
Na 'youtube' je viac receptov. Ak este najdem nejaky vhodny recept, tak ti poslem.
dough-cesto ale na kysnutie to asi nebude,lebo kvasnice su yeast,chvilu vydrz opytam sa povolaneho
a už ho mám 1 rok. Nie je to také zložité ako to vyzerá na prvý pohľad. Ja som si ho vyrobila z tmavej chlebovej ražnej múky, už som ho z neho aj rozdala a po tomto akte som vždy tŕpla, aby sa mi nepokazil - to vieš, zákon schválnosti, ale všetko dobre dopadlo. Kvások dodá chlebíku tú pravú chuť. Ja ho pridávam do chlebového, sendvičového, rožkového a žemľového cesta pre lepšiu chuť, tak 2 -3 PL a dávam len časť droždia. Inak, dá sa piecť aj len so samotným kváskom, teda bez droždia, ale kvások musí byť zrelý a cesto dlhšie kysne, na toto som si ešte netrúfla.
Hladala som na slovens.strankach recept na chlieb na nasla som v googli tuto stranku. Precitala som si uplne vsetko o tom ako ste skumali co je to "Sauerteig" a pretoze presne viem co to je, tak som sa prihlasila, aby som vam to mohla napisat.
Pouziva sa to v Nemecku ako nahrada za drozdie. Vela ludi ma alergie na drozdie a preto sa tu v Reformhaus to predava ( tam sa predavaju vsetky "zdrave" veci) , ako nahrada na kvasenie cesta. Su to pravotocive bakterie, specialne vyslachtene, ktore sposobuju kvasenie ( sauer) cesta ( Teig). Podla presneho navodu na pouzitie je to velka babracka a radsej si to vsetci nemci kupuju uz z toho rovno upeceny chlieb v pekarni, ktory sa potom vola "Sauerteigbrot". Musi sa to niekolkokrat zuslachtovat, co znamena, ze sa bakterie odeberu a zase nasadia to noveho cesta, asi trikrat po sebe. Aj mne sa to nechcelo, preto som hladala, ci to slovenky nerobia sikovnejsie. Pravda je, ze chlieb z toho je velmi zdravy, najma pre crevnu floru. Nemci to cez dm-markt skusaju predavat na slovensku, kvoli lepsiemu odbytu. Tu len malo ludi ma na to cas si to robit doma, tak skusaju odbyt vonku. Preto sa vzdycky! dobre pozerajte u nemec.produktov na dobu trvanlivosti ( casto sa s tym vonku svindluje, aby este predali to, co to tu nikto uz nechce)
Dufam, ze som pomohla objasnit zahadu :-))
www.varimezdrave.cz/jak-zacit-s-pecenim-kvaskoveho-peciva/...