Zdravím Varecháčov, tento rok mám nad úrodu a čo s nimi ?
Nemáte dobrý osvedčený recept na ríbezlové víno? V tejto oblasti
som amatér, ale raz som ochutnal jedno super vínko v Devíne a keď
sa nepodarí nevadí bude vínny ocot...
Diskusie
- Mamka4: Cesnak sa kazí zavčasu, prečo? 6 najnovší komentár 17. januára 2025
- Haji: Co dnes vaříte? Január 2025 315 najnovší komentár dnes 15:07
- Joranza: Čím nahradiť margarín Visa 4 najnovší komentár 20. decembra 2024
- Kacia: Aké potraviny jesť na zníženie cholesterolu? 25 najnovší komentár 11. januára 2025
- Mamka4: Pštrosie vajce 2 najnovší komentár 4. januára 2025
- Haji: Co dnes vaříte? Január 2025 315 najnovší komentár dnes 15:07
- Kamilkoo: Ako môžem vyrásť aspoň tých 10 cm za nejaké mesiace 8 najnovší komentár 17. januára 2025
- Mamka4: Cesnak sa kazí zavčasu, prečo? 6 najnovší komentár 17. januára 2025
- Kacia: Aké potraviny jesť na zníženie cholesterolu? 25 najnovší komentár 11. januára 2025
- Mamka4: Pštrosie vajce 2 najnovší komentár 4. januára 2025
- Haji: Co dnes vaříte? Január 2025 195 najnovší komentár dnes 15:07
- Kacia: Aké potraviny jesť na zníženie cholesterolu? 14 najnovší komentár 11. januára 2025
- Mamka4: Cesnak sa kazí zavčasu, prečo? 2 najnovší komentár 17. januára 2025
- Kamilkoo: Ako môžem vyrásť aspoň tých 10 cm za nejaké mesiace 1 najnovší komentár 17. januára 2025
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
- Zapečená prekladaná kyslá kapusta (moja koložvárska) +video
- Domáci zázvorový sirup na zahriatie, na podporu trávenia aj proti bacilom +video
- Môj domáci chlebík +fotopostup
- Oplátková saláma +fotopostup
- Tekvicové placky so smotanovým dipom
- Ryža s bielou fazuľou
- Výborný cesnakový trhací chlebík +fotopostup
- Chuťovka takmer bez práce, zato s veľkým efektom. Na Silvestra úspech zaručený! VIDEO
- Rýchla cukrovinka na poslednú chvíľu? Skúste túto len z 3 surovín! VIDEO
- Poznáte tento menej namáhavý spôsob, ako používať strúhadlo? VIDEO
- Domáci kurací gyros. Pozrite si tú vychytávku, ako ho upiecť v rúre! VIDEO
- To ste ešte nejedli! Upečte si skvelý slaný snack z kyslých uhoriek VIDEO
- Salámový šalát na Silvestra VIDEO
- Čokoládové rožteky VIDEO
- Úžasný receptár: Jednoduché koláče na plech, nestarnúca klasika, rýchlovky aj sviatočné rezy. Toto sú najlepšie koláče roka 2024
- Pochúťka i liek: 8 receptov na domácu huspeninu plus návod, ako ju zasterilizovať
- Zbierka receptov na jablkové zákusky: Upečte si aj sladkú bombu od Ďoďa z Pečie celé Slovensko
- Bohaté jedlo: Mäso, ktoré sa rozplýva na jazyku a hustá omáčka k tomu, to je ragú. 11 receptov, ako si ho doma uvariť
- Vyberte si: 14 tipov, čo variť a piecť tento týždeň. Slané aj sladké recepty na pracovné dni aj víkend
- Fazuľová, šošovicová, zemiaková, ale aj kuracia: 10 receptov na polievky nakyslo, ktorých sa oplatí uvariť plný hrniec
- Najlepší je domáci: Z čerstvého či sušeného droždia, z kvásku aj bez kysnutia. 12 návodov, ako si upiecť vlastný chlieb
Umyté a odkvapkané ríbezle pomelieme alebo roztlačíme, aby sa rozmiagali všetky bobule. Necháme odležať niekoľko hodín, alebo do druhého dňa, šťavu stočíme zvyšok prelisujeme. Ak nemáš lis, alebo máš menšie množstvo, preceď cez plátno a nechaj dobre odkvapkať. Drvinu v plátenku ešte dobre postláčaj. Výťažnosť bude o niečo nižšia ako z lisu, ale čo už. Ak ju chceš zvýšiť, môžeš ešte výlisky zaliať vodou, len aby boli ponorené a na druhý deň opäť precediť cez plátno.
Na 10 litrov šťavy pridaj 15 litrov vody (ak si zalieval vodou stačí už len 10 litrov), 5 kg cukru a živnú soľ (z drogérie alebo záhradkárskych potrieb). Nemusíš, ale môžeš pridať aj vínne kvasinky (z obchodov ako hore), budú lepšie kvasiť.
Daj do nádoby (demižón), zavri korkovou zátkou, cez ktorú je prevlečená kvasná trubička, alebo rovno kvasnou zátkou. Víno treba chladiť na chladnejšom mieste (v tomto počasí odporúčam aj s demižónom vycestovať na Aljašku).
V rôznych podmienkach víno kvasí rôzne, rýchlejšie alebo pomalšie. Treba ho sledovať a keď kaly klesnú ku dnu, hneď ho treba stočiť do fliaš. Ak ho necháš na kvasniciach môže chytiť myšinu, tá je neodstrániteľná a víno takto napadnuté by asi nevypil ani bezdomovec.
Otec fľaše so stočeným vínom zatváral korkovou zátkou a tú zalieval voskom zo sviečky. Ukladal do pivnice na police na ležato a otváral vždy až po roku, tzn. teraz pri zbere ríbezlí by otváral z úrody roku 2011. Víno vždy jemne perlilo a malo príjemnú chuť.
Ak chceš tak skúšaj, malo by sa podariť, otcovi sa podarilo vždy.
Ďakujem krásne za recept, vinár nie som /výrobca/ sem tam konzument, tak toto bude prvý pokus. Potom oznámim výsledok.
získanú šťavu uviesť znova do varu a pridať 80 dkg cukru, keď zovrie ihneď plniť do pohárov, zavíčkovať a otočiť hore dnom.
Ja takýmto postupom robím džem z čiernych aj červených ríbezlí. Aj jahodový džem robím s prídavkom červených ríbezlí -> do prepasírovanej šťavy pridám jahody, a postupujem obdobne, len nechám dlhšie variť. Takýto jahodovo-ríbezľový je pekne červený, kyselkavý a vonia po jahodách :-) a je bez akýchkoľvek konzervačných prídavkov.
Pri červených sa na 50l demižon dava az 18 l šťavy, pričom našiel som len jediný recept na víno z čiernych kde pán na 50l demižon dával 12 litrov šťavy. Rád by som si overil ten recept, ako robia čierne víno ostatný ... Vďaka za radu;)
Cize na 25l ide 6l stavy a 4,5 kg cukru a spominana "vyska" vody.
Ja vodu vs. stavu z ribezli (cervenych aj ciernych) miesam v pomere 1:1 a dosladzujem na cukornatost 21.
Tak ako, prešlo už 6 rokov a všetci čakáme na ten výsledok, kde je?