Varenie

Ríbezle

vini55 - fotkavini55, 2. júla 2012

Zdravím Varecháčov, tento rok mám nad úrodu a čo s nimi ?
Nemáte dobrý osvedčený recept na ríbezlové víno? V tejto oblasti
som amatér, ale raz som ochutnal jedno super vínko v Devíne a keď
sa nepodarí nevadí bude vínny ocot...

@zareaguj


Diskusia k téme

rea1
ak si z bratislavy alebo blizkeho okolia, chod do karlovej vsi a na ulici Pod Rovnicami (zozadu, od Líščieho údolia) je v radovej zastavbe garazi z jednej garaze spravena pivaren so zahradnym sedenim. majitel sa vola Oto, priezvisko si nepamatam. jeho otec vyraba v devíne uzasny ribezlak - skus z neho vylákat rady. ja skusim doma pohladat recept v poznamkach po omame, viem, ze oni robili aj ribezlove vino kedysi davno, davno. :-)
vini55
Bohužiaľ do Bratislavy to mám teraz ďaleko, ďakujem za snahu.
rea1
tak doma pohladam a poslem rcp. :-)
sovka62
Ideme na to:
Umyté a odkvapkané ríbezle pomelieme alebo roztlačíme, aby sa rozmiagali všetky bobule. Necháme odležať niekoľko hodín, alebo do druhého dňa, šťavu stočíme zvyšok prelisujeme. Ak nemáš lis, alebo máš menšie množstvo, preceď cez plátno a nechaj dobre odkvapkať. Drvinu v plátenku ešte dobre postláčaj. Výťažnosť bude o niečo nižšia ako z lisu, ale čo už. Ak ju chceš zvýšiť, môžeš ešte výlisky zaliať vodou, len aby boli ponorené a na druhý deň opäť precediť cez plátno.
Na 10 litrov šťavy pridaj 15 litrov vody (ak si zalieval vodou stačí už len 10 litrov), 5 kg cukru a živnú soľ (z drogérie alebo záhradkárskych potrieb). Nemusíš, ale môžeš pridať aj vínne kvasinky (z obchodov ako hore), budú lepšie kvasiť.
Daj do nádoby (demižón), zavri korkovou zátkou, cez ktorú je prevlečená kvasná trubička, alebo rovno kvasnou zátkou. Víno treba chladiť na chladnejšom mieste (v tomto počasí odporúčam aj s demižónom vycestovať na Aljašku).
V rôznych podmienkach víno kvasí rôzne, rýchlejšie alebo pomalšie. Treba ho sledovať a keď kaly klesnú ku dnu, hneď ho treba stočiť do fliaš. Ak ho necháš na kvasniciach môže chytiť myšinu, tá je neodstrániteľná a víno takto napadnuté by asi nevypil ani bezdomovec.
Otec fľaše so stočeným vínom zatváral korkovou zátkou a tú zalieval voskom zo sviečky. Ukladal do pivnice na police na ležato a otváral vždy až po roku, tzn. teraz pri zbere ríbezlí by otváral z úrody roku 2011. Víno vždy jemne perlilo a malo príjemnú chuť.
Ak chceš tak skúšaj, malo by sa podariť, otcovi sa podarilo vždy.
sovka62
Ešte poznámka: keď kaly klesnú ku dnu, víno nad nimi musí byť číre, na to treba počkať.
voznica
Ideme oberať ribezle a maliny ideme variť lekvár dúfam, že sa podarí budeme si pochutnávať na dobrom lekvári .Kto ma dobrý recept na lekvár budem mu vdačná.
vini55
Sovka 62
Ďakujem krásne za recept, vinár nie som /výrobca/ sem tam konzument, tak toto bude prvý pokus. Potom oznámim výsledok.
marikahr
Pridávam recept na ríbezľový džem: 1kg ríbezlí so stopkami, hrsť listov, 1 dcl vody -> rozvariť, prepasírovať cez sito
získanú šťavu uviesť znova do varu a pridať 80 dkg cukru, keď zovrie ihneď plniť do pohárov, zavíčkovať a otočiť hore dnom.
Ja takýmto postupom robím džem z čiernych aj červených ríbezlí. Aj jahodový džem robím s prídavkom červených ríbezlí -> do prepasírovanej šťavy pridám jahody, a postupujem obdobne, len nechám dlhšie variť. Takýto jahodovo-ríbezľový je pekne červený, kyselkavý a vonia po jahodách :-) a je bez akýchkoľvek konzervačných prídavkov.
irenaw
robíme veľmi podobne ako @marikahr môžem len odporučiť, džem je výborný. a kombináciu jahôd s ríbezľami alebo rebarborou mám radšej ako čisté jahody :-)
markus55
@sovka62 ... tvoj recept na víno je z červených ríbezli že ? nevedela by si mi poradiť, prípadne i ostatný, ak robím víno z čisto čiernych ríbezlí, ake množstvo šťavy sa dáva napr na 25l demižon ? myslim ze nie je rovnaký pomer medzi červenými a čiernymi viničkami.
Pri červených sa na 50l demižon dava az 18 l šťavy, pričom našiel som len jediný recept na víno z čiernych kde pán na 50l demižon dával 12 litrov šťavy. Rád by som si overil ten recept, ako robia čierne víno ostatný ... Vďaka za radu;)
marcel83
@markus55 nasiel som info, ze do 50l demizona ide 12l stavy, 9kg cukru rozpusteneho vo vode a vody doliat cca 5 cm nad zaoblenim demizonu....

Cize na 25l ide 6l stavy a 4,5 kg cukru a spominana "vyska" vody.

Ja vodu vs. stavu z ribezli (cervenych aj ciernych) miesam v pomere 1:1 a dosladzujem na cukornatost 21.
kefas
@Vini55 (3.7.2012 19:34)

Tak ako, prešlo už 6 rokov a všetci čakáme na ten výsledok, kde je?