Varenie

Rednúce omáčky

jajasa - bez fotkyjajasa, 2. decembra 2012

Mám takú skúsenosť, že keď do akéjkoľvek smotanovej omáčky (používam výlučne sladkú 33%) pridám na záver varenia na dochutenie cukor, že sa mi aj úplne hustá omáčka zmení na riedku tekutinu.
Som si istá, že mi to robí ten cukor, a tak ma mrzí, že nemôžem tie omáčky "vychutiť" priamo pri varení, ale dosládzame si až na tanieri a to už nie je ono.
Poprosim o rady a skúsenosti :-)
Ďakujem a krásnu nedeľu prajem

@zareaguj


Diskusia k téme

hubata
Dávaš aj trochu citrónovej šťavy alebo octu?

Ak áno tak to bude tým kyslým. Preto omáčky nerobím zo sladkej smotany, ale z kyslej (14 %-nej) a už mi stačí len prisladiť, prípadne len prsknúť citrónovej šťavy do omáčky, ktorú predtým odstavím zo sporáka. Omáčka má tak prirodzenú kyslú príchuť.
tatranocka
Asi by si mala napísať,ako ju robíš,či zahustíš len smotanou alebo inak.Možno tam bude chyba v technológii.
jajasa
@hubata mne pochúťková smotana v tých omáčkach nechutí, mám to vyskúšané....kyselé nedávam nič, to sa bojím aby sa nezrazilo, to radšej až na tanieri

@tatranocka zahusťujem zátrepkou (múkou) dovtedy kým to nemá požadovanú hustotu, potom pridám smotanu....ak nedám cukor zostane to husté, ak dám cukor po chvíli to je riedke
sovka62
A prečo nespravíš zátrepku priamo z tej smotany? Ja robím len tak, vždy rozmiešam múku so smotanou, aspoň 20 minút predtým, než ju použijem. Múka napučí a potom to netreba variť 15 minút, aby sa stratila múková chuť, stačí chvíľka. A cukor pridávam ešte ped zatrepaním, nikdy som žiadny problém nemala.
Ak omáčku najprv zahustíš a potom prileješ 1/4 l smotany, tak ju tou smotanou vlastne rozriediš. To bude tá chyba.
evanaaa
Ja tiež zahusťujem tou smotanou - buď len sladkou ( nie šľahačkou) alebo si zmiešam kyslú aj sladkú, potom netreba kyseliť a cukor ( sladidlo) pridám priamo do zátrepky, aspoň trošku, až potom ochutnám a dochutím. Na tanieri si už nesladím. A ak je omáčka hustá, rozriedim ju ešte tou smotanou alebo mliekom. A nezrazí sa mi.
anina6
Ja takisto robím zátrepku zo sladkej smotany a s hladkou múkou, podobne ako sovka62. robím to až na konci varenia, nechám to len trochu prevrieť a je to. a ked treba, tak dochutím aj citrónom, podľa toho, akú omáčku robím alebo cukrom.
marika9
Cukor dávam skôr, potom dám sladkú smotanu až nakoniec zahusťujem múkou roztrepanou vo vode, ktorú už mám pripravenú . Citrón pridám až po odstavení z platne. Nemám žiaden problém.
gubics
Aj ja používam šľahačkovú smotanu,ale si ju obyčajne nechám skysnúť,keď je málo času, tak do nej dávam citrónovú šťavu ,a od tej skysne, a potom už mi nerobí problém zahustenie, poprípade ešte v nej rozšľahám kopcovitú lyžičku hladkej múky alebo maizeny, a nechám ju len chvíľu prejsť varom.
jeka
Skús použiť smotanu na varenie.Mne sa to tiež stavalo so šľahačkou,ale najlepšie je tak ako píšu dievčatá kyslá smotana,alebo cmar.
evanaaa
Je jedno, aká smotana, vyskúšala som všetky, záleží od rôznych faktorov, alebo to chce len fortieľ, keď som bola mladá aj mne sa stalo, že sa mi zrazila omáčka, teraz už nie a je-opakujem- jedno, akú dám smotanu, len ju treba osladiť.
jajasa
ďakujem za rady, vyskúšam teda dať cukor do varenia, nie až na koniec a múku nechám vopred naboptnať