Varenie

Recyklácia a kalkulácie v receptoch

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 9. októbra 2014

Milí Varecháči, dostala som taký nápad, ak by som získala vašu podporu, že by som poprosila redakciu o vytvorenie tagu "recyklované jedlá". Je veľa rodín, ktoré musia vyžiť z veľmi mála peňazí, ale nielen im, ale všetkým, ktorí neradi vyhadzujú nedojedené jedlo, by taká kolónka iste pomohla sa lepšie orientovať v uverejnených receptoch, kde sa použije zvyšok nejakého skôr uvareného jedla. Koľkokrát ostane kúsok mäsa, trocha ryže, zemiakov, knedle...skúsené gazdinky si s tým poradia, ale nováčika v kuchyni by možno také niečo potešilo. Nie každý si môže dovoliť variť vždy z čerstvých a kvalitných surovín, aj keď by to tak malo byť.
Ďalšia pomôcka by mohla byť vo forme kalkulácie ceny hotového jedla na jednu osobu. Nie je to ťažké. Redakciu by som tým nechcela zaťažovať, má dosť roboty, robil by to dobrovoľne vždy autor receptu. Tie ceny sa aj tak nedajú vyrátať na centy presne, lebo sú rozdiely v závislosti od výrobcu, regiónu, akcií atď. ale nejaké spriemerovanie sa dá vyhľadať a podľa toho postupovať, alebo tam dať tie ceny, za ktoré ich sám autor zadovážil.Bola by to veľká pomôcka pre tých, čo varia a pečú podľa varechy, aspoň by mali aký-taký pohľad na nákladnosť v globále. My sme v škole robili kalkulácie v jednoduchých tabuľkách, kde bol názov suroviny, množstvo,hmotnosť/objem,potrebný v recepte, cena za jednotku(kg,l,ks), prepočet ceny na potrebné množstvo z receptu a výsledná cena celého jedla, tá sa potom delila podľa počtu osôb. Možno tu už aj boli podobné diskusie, čakám na vaše pripomienky a názory.

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Tá kalkulácia by mohla robiť trochu problémy, ceny sa menia. Ale nápad na využitie zvyškov mi pripadá výborný. Sama by som mohla prispieť niekoľkými, aj jedlá z toho čo vystalo, aj jedlá z toho, čo v pôvodnej podobe naše deti odmietali, ale "recyklované" nespoznali a preto zjedli. Doteraz sa u nás máločo vyhodí, bola som k tomu vedená od malička z domu, ani nie pre núdzu, skôr pre úctu k potravinám a práci tých, ktorí ich vyrobili.
cesminaz
Mne sa tvoj napad mila @kukulienka straaaasne paci!!! Aj ja si myslim, ze by taka kolonka mnohim ludom "velmi" pomohla! Ved teraz vobec nieje lahke vyzit ani jednemu, nie to este rodine s detmi.Velmi rada ta v tomto podporim-mas moj "hlas" ;-P Ja osobne som toho nazoru,ze aj z mala sa da urobit skvele jedlo ;-) ..ved poznas moje "recepty z prirody" :-)) A podla mna nielen ja, ale aj mnohe varechacky sa zapoja do tejto "akcie" a velmi radyo prispeju svojimi vedomostami ;-P
zolik
@kuku recyklacia je super napad. Ten plne podporim. S tymi kalkulaciami to bude zlozitejsie. Az priam zlozite. Po prve, rozdielne ceny v rozlicnych regionoch Slovenska. Po druhe, recepty pridava vela Varechacov zijucich v zahranici a tie ceny su neporovnatelne vyssie ako na SK. To by bolo velmi zavadzajuce. No a po tretie, cas. Nie kazdy ma dost casu vypocitavat este aj cenu kazdej pouzitej potraviny. Vidim to skor na baze dobrovolnosti, Ale aj to ma hacik, mame tu dost uzivatelov, ktori sa radi vytahuju a Este radsej podavaju nepravdive informacie, takze by tie kalkulacie neboli objektivne a ani smerodajne. To je moj osobny nazor.
smejkad
pripajam sa, recyklacia vsetkymi desiatimi, kalkulacie by sice bodli, ale nevidim ich realne :-)
zolik
@marcel ;-) Prezyvku "zolik" mam aj v realnom zivote. Prischla mi este v detstve. A taha sa so mnou bez sklonovania do dnes den. ;-)
alena45
no problém je aj to, že v sobotu som uvarila kotol fazuľovej polievky s údeným mäsom a kúpila som len to údené. Všetko ostatné priamo zo záhrady. A záhradkárov je tu veľa.
kukulienka71
Ďakujem, že sa vyjadrujete, som rada:-) takže recyklácia má podporu:-) kalkulácie by sa dalo uviesť len na slovenské pomery, samozrejme, aj to len s priemernými cenami, ako som uviedla, bola by to taká barlička, aby na prvý pohľad bolo zrejmé, do akého rozpočtu sa to jedlo vojde, napadla ma aj taká úsečka s dielikmi 0,2,4,6,8,10,12,14,16...100eur a tam by sa dalo autorom receptu kliknúť približná hodnota jedla. Presnejšie kalkulácie trvajú dlhšie, ak by niekto chce a mal čas, mohol by sa pohrať(ja som to milovala:-) vychádzajúc z toho, že všetky suroviny by sa akože kupovali, kto má vlastné, ten to má jasne, že lacnejšie:-)
zolik
@2010 & @alena45 Prave tak som tieto skutocnosti v tom mojom komentare ohladne kalkulacii aj myslela.
evusik
recyklácia je určite výborný nápad, veď všetci tak občas varíme, že spotrebúvame zvyšky, alebo vymetieme chladničku :)
kalkulácia je veľký problém, zbytočne by sa to komplikovalo... a veď každá gazdinka si to vie zrátať aj sama... u nás je napr. taký kalkulátor môj muž, ten pozná ceny potravín oveľa lepšie ako ja, občas mi vyhadzuje potraviny z košíka, že to kúpime lacnejšie v inom obchode :)
1x zolik
cesminaz
Tiez si myslim, ze to nebude lahke skalkulovat to :-/ mozno len tak priblizne :-) Myslim @kukulienka ze taka usecka s dielikmi aku spominas, by velmi pomohla :-P lebo ked chce napr. niekto obed za 2€ tak si ho pod tymi 2€vymi najde a nemusi prehladavat vsetky recepty a zvlast este aj kalkulovat ;-) Jasne, ze sa to presne do centu vypocitat neda, ale bolo by to priblizne :-)
kukulienka71
@evusik , komplikovať to v žiadnom prípade nechcem, skôr uľahčiť orientáciu medzi receptami aj z cenového hľadiska,lebo ten tag "lacné" je dosť relatívny, čo je jednému lacné, to je už druhému drahé. @cezmina , pochopila si ma, ďakujem:-)
alena45
no ja neviem, aj orientačná cena bude zavádzajúca, veď základné suroviny, ako olej, cukor, soľ, koreniny, sú veci, ktoré má mať každá kuchárka doma. Ak kvôli jedlu bude musieť kúpiť toto všetko, tak bude veľmi predražené, ak to má doma, tak predsa nebude počítať do ceny lyžicu oleja, alebo štipku soli. Tiež som kedysi počítala 5 korunáky pred výplatou, a tak som navarila nejakú hustú polievku, alebo zapekané cestoviny, omáčku, proste, to čo som mala doma. Neviem si predstaviť, že niekto si bude hľadať recept za cca 2 eurá. Cena v eurách, aj keď orientačná, veľmi nepomôže. Treba mať nejaký základ, z čoho sa dá vždy navariť. Robiť väčší naplánovaný nákup a nie každý deň "skočiť" do obchodu.
A tá cena bude na 1 porciu ?
cesminaz
Cena by mala byt v kazdom pripade na "jeden hrniec" alebo "jeden pekac" proste na to cele mnozstvo co je v recepte..a nie na 1 porciu..
kukulienka71
@alena45 ,:-)) vôbec nie tak som to myslela. To cháp tú cenu tak, ako ked sa uvádza kalorická hodnota jedla, tak by sa uvádzala aj hodnota v eurách, aby mal človek predstavu, čo to jedlo stojí.
staja
Recyklácia áno, kalkulácia neviem. Nebol by to možno problém, ale ťažko by sa udávali ceny potravín, ktoré sme si sami dopestovali. Priznám sa, že ak si niečo dopestujem, nezaujíma ma cena v obchode alebo na trhu.
kukulienka71
áno, bola by uvedená cena celého navareného jedla, ako je podľa surovín, čo sa tam dajú, napr. 6.60eur za celé jedlo, ak to je pre 6 osôb, tak jedna porcia by bola 1.10eur. takto nejako sa to uvádzalo aj v nejakých časopisoch, ak sa dobre pamätám.
kukulienka71
neviem, technicky ako by to bolo možné, či by sa to dalo z toho prediktívneho zoznamu surovín dávať aj s cenou, ktorá by bola už v programe, to by chcelo takú tabuľku vymyslieť, čo by sama kalkulovala podľa nahodených množstiev:-) @tomas , @marcel83 , je to uskutočniteľné?
finczi
Nápad @kukulienka71 sa mi veľmi páči, určite by to bola skvelá pomoc pre nejedného človeka. Aj suma za jedlo by mohla byť zadaná približne pre predstavu, aj teraz sa to uvádza v niektorých časopisoch. Úsečka s dielikmi je fajn, páči sa mi to. Súhlasím aj s @alena45-treba mať nejaký základ, z čoho gazdiná vychádza.
zolik
@kuku , napad to nie je zly, to som uz pisala. Ale uz si predstavujem tie komentare: "fantasticky, uzasny obed len za € 1,70" ; "ja by som to uvarila aj za € 1,50 a urcite aj chutnejsie" ; "uzasne, chutnucke, krehucke mäsicko pre celu rodinku za € 2,50 a Este aj na zajtra zostalo" apod.
A aj to co pisala @alena45 dnes o 18:25. vsetky zakladne potraviny musis mat doma a tie sa v podstate do jedla objektivne premietnut nedaju. Alebo budes musiet pocitat Co stoji hrncek muky, hrncek cukru, 4PL oleja atd. Pooberas na zahrade ceresne zo stromu a poutekas do obchodu pozriet co tam stoji 1kg Aby si mohla pridat kalkulaciu na ceresnovu bublaninu? Nic v zlom Kukulienka, Ale mne sa to zda dost nerealne.
kukulienka71
nejedná sa o plánovanie kuchynského rozpočtu teraz, ale o cenu/hodnotu jedál, ktoré sú tu uverejňované, bez ohľadu na to, čo má kto v komore, pivnici, záhrade, chlieve:-) fakt len pre určitú predstavu, koľko to jedlo stojí v peniazoch.
kukulienka71
@zolik , je to tak, nemohlo by sa to nechať na jednotlivca/cov, lebo my sme národ hádavý, stále hľadáme, čo ako napadnúť:-D muselo by to byť jednotné.
ubka
2010, dnes 16:48
Super napad konecne sa dozviem ako sa da vyzit z 1.70 € na den a varit na vine.
:-))) tlieskam
1x pacik
ubka
@kukulienka71 , isto je to nápad dobrý a recepty predsa môžu byť aj bez uvedenia ceny za suroviny, tiež som to pochopila skôr v tom zmysle, aby prispievateľ uviedol možnú kombináciu a využiteľnosť nespotrebovaných jedál. ..a keby tu aj tie nezmyselné hádky a pochlebovanie bolo možné zrecyklovať :-)))
tiginko
@2010 :-) odkedy pravidelne behávaš a zdravo sa stravuješ, máš excelentnú pamäť... prechádzam definitívne na tvoj štýl života. Len tie kilometre denne mi nevychádzajú, ak chcem dostávať naďalej svoju výplatu MUSÍM chodiť autom a nie s batohom na chrbáte :-(
marcel83
"to by chcelo takú tabuľku vymyslieť, čo by sama kalkulovala podľa nahodených množstiev:-) @tomas , @marcel83 , je to uskutočniteľné?"

Áno, dálo by sa to, že by script prideľoval k názvom surovín priamo z nejakej tabuľky /MySQL napr./ ceny, aj deliť podľa množstva by sa to dalo...

Ale všetko má svoje ale :) Keby niekto namiesto "kuchynská soľ" zadal do surovín "kuchynská sol", je problém na svete. /alebo kuch. soľ, kuchynska sol, a podobne tvary/.. každý tvar by musel mať priradenú cenu, aby script vedel ťahať údaje z databázy.

Nehovoriac o tom, kto spraví prieskum a tu databázu naplní.

Ale áno, technicky to možné je.
zolik
@marcel83 ano technicky to mozne je. To mas uplnu pravdu. Ale realne si to neviem predstavit. A to viem o com hovorim. Okrem ineho zalozit takuto databazu je velmi narocne na cas a financie.
marcel83
@zolik viem,´"zopár" som ich aj ja robil ;)

Jedine nechať užívateľov, aby danú databázu vytvorili. /pri zadaní suroviny receptu zadať aj jednotkovú cenu suroviny v regióne zadávateľa - systém ľahko spraví average./
evusik
@marcel83 technicky to možné je ale... museli by byť jednotné názvy potravín (ako si hore výš napísal) ale hlavne by museli byť jednotné miery a váhy, čiže konzerva šampiňónov s váhou 420g a cenou 2,43 Eura prerátaná na kilo a cenu za kilo, aby ak niekto do receptu dá 200g sterilizovaných šampiňónov bolo možné vyrátať cenu za 200g... je veľmi veľa potravín, ktoré nie sú v kilových, litrových baleniach a to nehovorím o priemerovaní cien a o neustálych zmenách cien... ja to vidím ako absolútne nereálne...
a to nehovorím o tom, že väčšina ľudí má problémy s mierami a váhami a ich prepočtami a vyrátať hore vyššie uvedený príklad je pre veľmi veľa ľudí obrovský problém... tým sa samozrejme nechcem nikoho dotknúť, ale @kukulienka71 načo to všetko komplikovať, píšeš že si kalkulácie robila tak vieš, že to nie je také jednoduché...
a ak niekto napíše, že navaril za 6,50 pre 6 osôb a ešte mu zostalo na večeru a ja potrebujem navariť pre dvoch a len na obed tak načo mi je taká informácia...
evanaaa
Neviem, tie cenové kalkulácia by mali byť pre všetky jedlá tu uverejnené, alebo len pre tie "recyklované"? Lebo to by bolo ako dvojité vypočítavanie - ak som amla v jeden deň knedľu ku kapuste a zostalo mi z nej, na druhý deň ju použijem na iné - z vajíčkom, napríklad, akú cenu mám uviesť ak cena knedle bola už pri predošlom recepte. Viem, mnohí ľudia vedia "schosnovať" ( ako vravievala moja mama) zvyšky, tie nápady by sa im zišli, ale časom by asi nebolo o čom písať. Ani by mi to nevadilo, lebo my asi zvyšky nemáme, zjeme všetko, ja šetrím tak, že nevarím každý deň ale ak navarím tak aspoň na tri dni, môjmu mužovi to nevadí, lebo on sám si to tak želá. Jediné, čo viem znovu použiť je asi tá spomenutá knedľa. A ceny? Tie už gazdinky, ktoré chodia nakupovať majú hádam "v malíčku", tak si v duchu aj vyrátajú tú približnú, ale rozhodujú sa už pri nakupovaní surovín a potravín, či to alebo ono kúpia, ak chcú určité jedlo uvariť.
cesminaz
Podla mna by sa tie celkom zakladne potraviny, ako je olej, cukor, sol,korenie,mleta cer.paprika.. vobec nemali pocitat do kalkulacie. Ved do jedla-varenia pouzijeme na povedzme 1paprikas asi 1Pl mletej papriky z celeho balicka,alebo z oleja len 3-4 pl,zo soli len stipku atd...Tieto potraviny bu sa vobec nemali pocitat, lebo podla mna, aj ked je jedna rodina chudobna, ale tieto zakladne veci maju aj oni doma. Je sice mozne, ze stym sporia ako sa len da,aby im to vydrzalo cim dlhsie, ale urcite ich doma maju :-) Takze aspon podla mna, by sa malo zacat pocitat od"nezakladnych" potravin.Napr.ako ryza, zemiaky, maso, cestovina, syry, atd... a nie este aj 1L vody vykalkulovat cenu..Ale to je len moj nazor :-)
zolik
@cesminaz aj o tych zemiakoch by sme mohli diskutovat, bo napr. V Rezepte su uvedene 2 zemiaky = ? Gramov = ? 0,..€/z kila? Tak isto napr. 1hrncek ryze (250ml) =?gramov =? Centov /na 2 hrnceky vody (jasne, ze vodu neratam) ;-)
havino
kalkulácie nie, to je na hrane hádok zas,určite, včera som videla zemiaky za 80 centov, dnes som kúpila za 0,40 eur/kg, takže nehrozí kalkulovať a sú rôzne regiony, dediny, kde ludia majú svoje urodené, sú študenti, ktorí budú musieť nakúpiť v obchodoch ked uvidia lacný recept, nevidím to reálne, ale recykláciu uznávam, aj ked to slovo mi príde také, na potraviny,no, ale rozumiem a chápem. Ako 17 ročná som sa chytila domácnosti, od 14 rokov som začala variť pre otca, skúsenosti ma naučili a hlavne úcta k potravinám, že čo už ozaj nemusím, nevyhodím. Takže za veškeré spotrebovanie potravín som všetkými desiatimi.
babicka62
Výborný nápad a myslím, že pre všetkých, ktorí nechcú vyhadzovať v dnešnej dobe jedlo. Ja tiež veľmi často recyklujem lebo sme len dvaja stravníci a manžel je v tom úplný odborník :-). Aj my radi odovzdáme nejaké recepty. Dnes, keď je v každej domácnosti mraznička a chladnička je plytvanie potravinami veľmi veľký luxus.
babicka62
len tá kaukulácia je trocha navrch, lebo nieto má zahradu, niekto dostane od príbuzných tak neviem ako by to bolo najlepšie riešiť, možno hodiť na začiatok nejakú tabuľku s najviac používanými potravinami, kde by boli nejaké orientačné priemerné ceny.
babicka62
na začiatok len malý príklad. starý chlieb nakrájať na kocky /ako komu chutí/ opiecť bez tuku na panvičke, v mikrovlnke alebo kde chcete, nechať vychladnúť, môžete pridať do hrachovky, alebo inej polievky. Keď mi ostane viac chleba, nasáčkujem a dám do mrazničky, je to chutné a chlieb nesplesnie. Ak to urobím na troche tuku, musím rýchlo spratať pretože ich vyjem skôr ako vychladnú.,
rennatte
ja bezne "recyklujem", ved treba zuzitkovat co sa da, nerada vyhadzujem jedlo aj tu mam par takych receptov a pri tomto som dokonca zozala kritiku, ze si neviem premysliet kolko spotrebujem :-)
 varecha.pravda.sk/recepty/posviatocne-rezy/51281-recept.h...

na kalkulaciu by bola potrebna preddefinovana tabulka potravin z cenami, muselo by to byt v zakladnych jednotkach a v recepte by sa to prepocitalo ale v receptoch to nepovazujem za dolezite, viem ohodnotit podla surovin pouzitych v recepte
rennatte
...este k slovu recyklovane,,,ak by sa tento napad zrealizoval, tak toto slovo sa mi vobec nehodi do kuchyne ani k receptom,,,skor sa mi to spaja s odpadom a tomu chceme vlastne zabranit aby sa jedlo nestalo odpadom a dostalo druhu sancu :-) prijala by som iny nazov kategorie, napr. varime zo zvyškov alebo ekonomicke jedla, druha sanca,,,,tak nejako :-)
2010
Anglictina ma take pekne slovo na to - frugal, takze frugal cook a mysli sa ten co pouzije vestko, recykluje daco ako skromny kuchar.
kukulienka71
@all , ďakujem za vaše príspevky, myslím, že tie kalkulácie by sa dali uskutočniť dvoma spôsobmi: bud na dobrovoľnej báze, kto chce, označí cenu jedla na takej tej úsečke(čo by bol jednoduchší spôsob) a druhý zložitejší a pracnejší na vypracovanie databázy cien surovín by potreboval tabuľku. Takže význam kalkulácií sa takto stráca účinkom, lebo je to kopa roboty.
Na recykláciu nájdeme, dúfam, nejaké pekné slovenské pomenovanie, @rennatte , dobré nápady:-)
morenajea
U nás sa zrecykluje skoro všetko, a to málo čo sa už naozaj nedá aj tak nevyhodíme - spapajú pipinky.
marikafil
ja len k tej kalkulácii ceny - kedysi sme tu mali "skvelú" tabuľku o kalorickej hodnote jedla a tá práve stroskotala na tom, že ľudia pomenúvajú ingrediencie neštandardne. tak sa potom stalo, že automat "vypočítal" kalorickú hodnotu - ale s upozornením, že niektoré položky neboli započítané. takže to celé bolo na dve veci... podľa mňa, ak niekto chce, nech pripíše k receptu, koľko ho stáli všetky potrebné suroviny.
2010
No tento netreba ani kalkulovat - stary chleba, trochu oleja, spagety, cesnak, petrzlenova vnat, sol, korenie -:)


gordonko
reciklácia ... prečo nie nedám to do klasických receptou ale do reciklovaných ..... tie reciklované sú niekedy ešte chutnejšie
eviana
Varime s medvedom blog má kolonku "zo starého nové" a má tam naozaj výborné nápady ako zužitkovať všetko v kuchyni. Je to fajn nápad pridať takú kolonku. Ale kalkulácie fungovať nebudú...nie v tomto prostredí...
2010
Tento recept nemam ani ako tajny rodinny od kucharky prababicky, ani netreba 40 bodov postupu, jednoduchy ako facka, robte ako granadir a dajte ryzu namiesto cestovin :-) je to stary slahticky perzsky recept, vychyrena mnamka za facku.


marcel83
Tak poďme na to :)

Husacie droby - 2,72 €
Zelený hrášok - 0,74 €
Sušené huby 70g - 6,54€ /čiže x2 = 13,08€/
Ryža SOS dlhá 1 kg - 1,35€ /čiže /4 = 0,33€/
Masť husacia 6,60 €/Kg - 3 PL = 30g = 0,2€
/zeleninu, vňať a vývar som nerátal/

Suma sumárum = 17,07€

Udávate, že z toho víde 4-6 porcií, tak berme priemer 5.

Porcia víde na 3,5€

Za 3,5€ mám v BA v reštike komplet menu aj s dezertom, nie nejaké "suché rizoto"

 www.obedovat.sk/restauracia/9076-astrapub...
pusta
kalkulácuía absolútne zlá, hodnotenie tiež.
ide o využitie už uvarených drobov a zeleniny a už uvareného vývaru na dalšie jedlo, pokrm je šťavnatý, ide o kašu - nejde o žiadne rizoto a ani o žiadnu suchú miešanú ryžu :-)
z nejakej drahej či pofidérnej reštiky, ani huby a ani hrášok v kalkulácii vôbec nesedia .:-)))
ide o domáce recyklované jedlo.
marcel83
Huby sedia:
 eshop-susenehuby.webnode.sk/products/susene-hriby-70g-v-pet-doze/...


Hrášok sedí:
 www.bioprevas.sk/sk/E-shop/Nasa-ponuka/Bio-polotovary-ko...


"...pokrm je šťavnatý, ide o kašu" - Ešte som nevidel, aby sa kaša servírovala v tvare kopčeka - "Slovenské rizoto" hej.... no čo už, človek sa učí celý život...

"+ hrášok i huby vlastné :-)" - prečo teda nerýľujete a trávite v.č. na nete...
pusta
nebudem sa tu s nikým naťahovať, ale poprosím @kukulienka 71, aby dala približnú kalkuláciu, a to odhliadnuc od toho, že hus som nekupovala, ani kupované droby nevychádzajú viac ako 2,0 €, husacie nie sú podmienkou, môžu byť akékoľvek hydinové, masť husaciu mám tiež vlastnú. tiež nie je podmienkou. aj keby použili mrazený hrášok z obchodu, nestojí viac ako 1 €/400 gramov
ryžu som kúpila v akcii s 33%-tnou zľavou, tiež nie je podmienkou práve táto ryža, sú oveľa lacnejšie dostať, mnohí varecháči majú vlastné sušené huby i hrášok, nemusia kupovať, teda sa neráta do kalkulácie a tiež nie je podmienkou pridať ich do kaše.
nie je cieľom odradiť varecháčov od lacnejšieho recyklovaného jedla, tento recept som sem pridala len ako tip na takéto jedlo.
mňa vyšla 1 porcia recyklovaného jedla na menej ako 0,60 € :-)
záväzná bude približná kalkulácia na jednu porciu od @kukulienka 71
@kukulienka 71, vopred dakujem..
marcel83
"ryžu som kúpila v akcii s 33%-tnou zľavou, tiež nie je podmienkou práve táto ryža, sú oveľa lacnejšie dostať, mnohí varecháči majú vlastné sušené huby i hrášok, nemusia kupovať, teda sa neráta do kalkulácie a tiež nie je podmienkou pridať ich do kaše."

A presne preto sa nedá napísať, "pridávam jeden spôsob na lacný jednoduchý recept", lebo Vy to máte všetko doma, čiže nič nekupujete do receptu a niekto to kúpiť musí....

Nieje podmienkou? Tak ale to potom už nieje
 www.nosalty.hu/recept/ludaskasa...

ale:
 www.nebickovpapulke.sk/recept/rizoto-z-husacich-drobkov...


Na nosalty vyšli dve porcie za 1400 fórintov, čo je cca 4,6€. Vám vyšla porcia na 0,60€ - zázrak...

Napísala ste to, ako keby @kukulienka cenotvorcom bola a mala certificate na "nacenenie jedla"... OMG.
pusta
zase si koledujete o niečo, čo ste už mal 2x :-)
OK.
1x pusta
pusta
vyprosím si, aby ste akýmkoľvek spôsobom napádal či znevažoval @kukulienka71 !!!
ona sa v kalkuláciách vyzná, na rozdiel od Vás má hotelovú školu a twen nápad je jej a ona kalkulovať vie!
1x pusta
pusta
nech sa páči :-)
nemusela som ja, lebo šikana znovu prekvitá Vašou zásluhou.
sám ste @redakciu na seba upozornil :-)
1x pusta
pusta
prosím, len hláste usilovne. DDDDD
pusta
@2010 , to sú len tvoje bludy.
dakujem za tvoju dojemnú starostlivosť o mňa, máš pravdu, táto stránka je verejná, teda pre mňa rovnako ako pre teba :-)
tvoje početné provokácie neakceptujem.
pusta
písala som ti TS, len si to prečítaj @2010 , odpovedať nemusíš.
poviem ti aj verejne, že ťa to nectí a ty nie si na to odkázaný :-)
skillet
Tiež mám hotelovú školu ( je nás tu veľa) a roky praxe ako cenotvorca pri kalkuláciách. Recyklované jedlo sa vykalkulovať nedá. Kalkulovanie od @pusta je toho príkladom. Hus nekúpila, droby asi tiež nie, ryžu má kúpenú v akcii. Uvarila polievku zo zeleniny a drobov - jeden recept už ocenený. Odfotila tanier polievky a z celej polievky pripravila nové jedlo - recyklované. Tým pádom by sa mali správne kalkulovať v novom jedle len suroviny nepoužité v polievke. Ale tak sa to nerobí a je to zavádzajúce. Doma recykloujte, kalkulujte koľko ste ušetrili, ale verejne v receptoch by som to nedoporučovala.
pusta
@skillet , presne toto si myslím aj ja, že pre rôzne okolnosti okolo recyklovaného jedla sa to skutočne nedá, možno ani len približne vykalkulovať.
očakávala som, že skvelý nápad práve tu narazí na nepochopenie a odsúdenie inými, čo si myslím, že nie je na mieste pri recyklovaných jedlách, ktoré naozaj môžu vyjsť cenovo oveľa lacnejšie, ako sa na prvý pohľad zdá, záleží na mnohých okolnostiach toho, kto ich uvaril, toho, kto ich uvarí a čo použije a najmä na tom, čo píšeš.
súhlasím a dakujem.
recept som dala ako len tip na recyklované jedlo a je veľmi variabilný.
1x pusta
marcel83
@skillet presne tak. Pani sem dala info v komente o 13:21 na jej kašu, ale nikde nespomenula, že s tých drobov varila predtým polievku /to sme si samozrejme všteci domysleli, ale neuviedla to.../

Preto som sa držal skriktne toho, že suroviny použila výhradne na toto jedlo.

Až o 14:09 v komente uviedla, že je moja kalkulácia úplne zlá a že jedlo je recyklované...

Súhlasím, nedá sa cena jedla jednoducho určiť pri "prvákovi", nieto ešte pri "druhákovi"...
eviana
Asi pred rokom som tu vložila recept - nooo, recept, skôr návod, ako nakŕmiť hladné krky v čase "núdze" - choroba, ale pokojne sa dá aplikovať aj na čas "predvýplatový" či "utiahovacoopaskový"... a keď sa tak nad tým zamyslím, tak aj do tejto diskusie celkom fajn zapadne... takže som sa pohrala trošku s cenotvorbou a vkladám.
Link na spomínaný recept:  varecha.pravda.sk/recepty/2-in-1-kuracia-polievka-a-rychl...

No a moja cca cenová kalkulácia - za predpokladu, že kupujem všetko - ceny som použila súčasné zo stránky tescodomov.sk:
kuracie stehná 1 kg 2,79
kuracie prsia s kosťou 0,5 kg 2,82
koreňová zelenina 0,5 kg 1,45
cibuľa 2 ks/250 g 0,15
soľ,korenie,bobkový list,
mletá sladká paprika, korenie
čierne mleté, múka (1PL) dľa chuti 1,00
smotana na varenie 3 dl 1,00
mlieko 2 dl 0,12
horčica 1 PL 0,10
knedľa alebo cestoviny 0,5 kg 1,00
cestoviny do polievky 0,2 0,50
S P O L U 10,93

Rekapitulácia:
Polievka 6 porcií
„Sviečková“ 6 porcií
1 porcia 0,92 EUR

Som pripravená na ukameňovanie ;)
1x zolik
eviana
Stále tvrdím, že dobrá gazdinka všetko schosnuje... bola som vychovaná tak, aby som si jedlo vážila, pretože je plodom práce mnohých usilovných rúk, pretože aj dnes v čase preplnených chladničiek, brúch aj obchodov vo svete denne zomierajú ľudia hladom... Takže kukulienkin nápad na takúto rubriku veľmi vítam... ale s kalkuláciami to naozaj tak jednoduché nebude. Síce som sa o to pokúsila, ale naozaj to nevidím až tak ružové. Ak už kalkulovať, tak naozaj s tým, že všetky suroviny treba naceniť... aj tie, ktoré máme domáce, aby to bolo objektívne... A ruku na srdce... dokáže tu ešte niekto byť objektívny? :) Pekný pohodový večer všetkým prajem ♥
kukulienka71
Takže, milí, zlatí:-)) kalkulácie jedál sa robia z kúpených surovín, v žiadnom prípade domácich, vlastných. Do kalkulovaných jedál sa nemôžu (v zariadeniach spoločného stravovania) dostať suroviny kúpené bez dokladu a od neregistrovaných predajcov.(ako napr. huby predávané pri ceste) To len na okraj. Môj nápad využiť kalkulácie tu na Vareche sa mal týkať výpočtu cien surovín, ktoré sa dajú zistiť na verejne dostupných miestach. To znamená, že VŠETKY suroviny, použité v recepte mali byť ocenené nejakou priemernou predajnou cenou, za ktorú si ju vie ktokoľvek zadovážiť na ofociálnych miestach predaja surovín, potravín. Malo to byť premietnuté aj na doma vypestované, dochované, nazbierané suroviny, ako keby boli všetky kúpené, len tak by sa to dalo oceniť a vykalkulovať. Samozrejme, jednalo sa o novopripravené jedlá, z prvýkrát použitých surovín, nie už raz použitých pri príprave jedla.Tu sa už plietli dve navrhované témy a vznikli hádky, samozrejme. Na recyklované jedlá sa kalkulácia dá urobiť len odhadom z už raz vykalkulovaného jedla+novopoužité suroviny. To by nebolo správne, takže na recyklované jedlá by som iste kalkuláciu nerobila. Čo sa týka receptu od @pusty , "kalkulácia" od @marcel83 je zlá. Nebudem to tu rozpisovať, ale sušené huby nedávame v množstve rovnajúcom sa hmotnosti čertsvých húb:-), marcel, to iste vieš... nemôžeš vychádzať ani z predpokladu, že boli použité nové suroviny, kedže pusta to v úvode receptu uviedla, že droby sú uvarené v polievke... Bola by som rada, ak by ste túto tému nebrali ako prostriedok k ďaľším hádkam;-) Kalkulácie by sa dali urobiť LEN na recepty z nových surovín, recyklované recepty som navrhovala zadať ako rubriku, do ktorej sa zaraďujú recepty pri pridávaní(ako je napr. jedlá sezónne, diétne, pre deti, pre vegetariánov atď.) Kto chce pochopí, kto nechce, nepochopí;-) a bude tu robiť divadlo:-) Pekný večer!
1x safran
marcel83
@kuku Pani napísala, že pridáva link na lacné jedlo. Ja som asi slepý, ale v tom recepte nieje nikde napísané, že z tých drobov bola predtým spravená polievka.... /"Pripravila som uvarené husacie droby, uvarenú koreňovú zeleninu kuraciu pečeň", "Pripravila som horúci scedený vývar z husacích drobov"--------"zároveň ide o veľmi dobré využitie drobov a zeleniny z polievky" - toto nerátam, toto tam bolo doplnené pár minút dozadu..../
Preto som chcel vyrátať to lacné jedlo...

"Nebudem to tu rozpisovať, ale sušené huby nedávame v množstve rovnajúcom sa hmotnosti čertsvých húb" - no to by si mohla. Lebo nejako nechápem reči tvojho kmeňa :)
pusta
@kukulienka71 , nemám záujem o hádky, dala som len tip na lacné recyklované jedlo.
v prípade, ak sa to berie takto, ako píšeš, citujem :

"...Jednalo sa o novopripravené jedlá, z prvýkrát použitých surovín, nie už raz použitých pri príprave jedla."...


potom sa ospravedlňujem a môj tip považuj za bezpredmetný, rovnako ako aj predchádzajúce pridávané fotografie o recyklovaných jedlách, ktoré nie sú odo mňa.
za seba: v recepte samotnom som uviedla tagy - lacné jedlá.
1x pusta
kukulienka71
myslím, že @eviana to pochopila správne, písala kalkuláciu "za predpokladu, že kupuje všetko".
@marcel83 , v tom pridanom linku na recept sa použitie v polievke uvarených drobov spomína v úvode:-) čerstvé huby nahrádzam sušenými v cca 10x menšom množstve, t. j. 100g čerstvých húb nahrádzam 10 gramami sušených, ty si hubár, ty to robíš ako? @pusta , nemám nič proti uverejneniu recyklovaných receptov aj tu v tejto diskusii, skôr to vítam, súvisia predsa s diskusiou...písala som to v kontexte s kalkuláciami, na recyklované sa nedajú robiť hodnoverné kalkulácie.
marcel83
@kuku , záleží aké huby, ale tak dá sa povedať, že používame rovnaký meter.

V surovinách je: "150 g čerstvé (alebo sušené)" a použité sú sušené. Koľko teda autorka použila, nevieme. Tak som bral 150g ako default.
marcel83
@kuku :D "myslím, že @eviana to pochopila správne, písala kalkuláciu "za predpokladu, že kupuje všetko"."

Ale tú kalkuláciu som tak bral aj ja. :) Keby som si to jedlo chcel spraviť /nemám veľmi dobrého priateľa, ktorý mi daruje hus alebo droby/, musel by som všetko kúpiť. A to veru lacné jedlo /pre mňa/ nieje...
1x manya