Milí Varecháči, dostala som taký nápad, ak by som získala vašu podporu, že by som poprosila redakciu o vytvorenie tagu "recyklované jedlá". Je veľa rodín, ktoré musia vyžiť z veľmi mála peňazí, ale nielen im, ale všetkým, ktorí neradi vyhadzujú nedojedené jedlo, by taká kolónka iste pomohla sa lepšie orientovať v uverejnených receptoch, kde sa použije zvyšok nejakého skôr uvareného jedla. Koľkokrát ostane kúsok mäsa, trocha ryže, zemiakov, knedle...skúsené gazdinky si s tým poradia, ale nováčika v kuchyni by možno také niečo potešilo. Nie každý si môže dovoliť variť vždy z čerstvých a kvalitných surovín, aj keď by to tak malo byť.
Ďalšia pomôcka by mohla byť vo forme kalkulácie ceny hotového jedla na jednu osobu. Nie je to ťažké. Redakciu by som tým nechcela zaťažovať, má dosť roboty, robil by to dobrovoľne vždy autor receptu. Tie ceny sa aj tak nedajú vyrátať na centy presne, lebo sú rozdiely v závislosti od výrobcu, regiónu, akcií atď. ale nejaké spriemerovanie sa dá vyhľadať a podľa toho postupovať, alebo tam dať tie ceny, za ktoré ich sám autor zadovážil.Bola by to veľká pomôcka pre tých, čo varia a pečú podľa varechy, aspoň by mali aký-taký pohľad na nákladnosť v globále. My sme v škole robili kalkulácie v jednoduchých tabuľkách, kde bol názov suroviny, množstvo,hmotnosť/objem,potrebný v recepte, cena za jednotku(kg,l,ks), prepočet ceny na potrebné množstvo z receptu a výsledná cena celého jedla, tá sa potom delila podľa počtu osôb. Možno tu už aj boli podobné diskusie, čakám na vaše pripomienky a názory.
kalkulácia je veľký problém, zbytočne by sa to komplikovalo... a veď každá gazdinka si to vie zrátať aj sama... u nás je napr. taký kalkulátor môj muž, ten pozná ceny potravín oveľa lepšie ako ja, občas mi vyhadzuje potraviny z košíka, že to kúpime lacnejšie v inom obchode :)
A tá cena bude na 1 porciu ?
A aj to co pisala @alena45 dnes o 18:25. vsetky zakladne potraviny musis mat doma a tie sa v podstate do jedla objektivne premietnut nedaju. Alebo budes musiet pocitat Co stoji hrncek muky, hrncek cukru, 4PL oleja atd. Pooberas na zahrade ceresne zo stromu a poutekas do obchodu pozriet co tam stoji 1kg Aby si mohla pridat kalkulaciu na ceresnovu bublaninu? Nic v zlom Kukulienka, Ale mne sa to zda dost nerealne.
Super napad konecne sa dozviem ako sa da vyzit z 1.70 € na den a varit na vine.
:-))) tlieskam
Áno, dálo by sa to, že by script prideľoval k názvom surovín priamo z nejakej tabuľky /MySQL napr./ ceny, aj deliť podľa množstva by sa to dalo...
Ale všetko má svoje ale :) Keby niekto namiesto "kuchynská soľ" zadal do surovín "kuchynská sol", je problém na svete. /alebo kuch. soľ, kuchynska sol, a podobne tvary/.. každý tvar by musel mať priradenú cenu, aby script vedel ťahať údaje z databázy.
Nehovoriac o tom, kto spraví prieskum a tu databázu naplní.
Ale áno, technicky to možné je.
Jedine nechať užívateľov, aby danú databázu vytvorili. /pri zadaní suroviny receptu zadať aj jednotkovú cenu suroviny v regióne zadávateľa - systém ľahko spraví average./
a to nehovorím o tom, že väčšina ľudí má problémy s mierami a váhami a ich prepočtami a vyrátať hore vyššie uvedený príklad je pre veľmi veľa ľudí obrovský problém... tým sa samozrejme nechcem nikoho dotknúť, ale @kukulienka71 načo to všetko komplikovať, píšeš že si kalkulácie robila tak vieš, že to nie je také jednoduché...
a ak niekto napíše, že navaril za 6,50 pre 6 osôb a ešte mu zostalo na večeru a ja potrebujem navariť pre dvoch a len na obed tak načo mi je taká informácia...
varecha.pravda.sk/recepty/posviatocne-rezy/51281-recept.h...
na kalkulaciu by bola potrebna preddefinovana tabulka potravin z cenami, muselo by to byt v zakladnych jednotkach a v recepte by sa to prepocitalo ale v receptoch to nepovazujem za dolezite, viem ohodnotit podla surovin pouzitych v recepte
Na recykláciu nájdeme, dúfam, nejaké pekné slovenské pomenovanie, @rennatte , dobré nápady:-)
varecha.pravda.sk/recepty/ludaskasa-kasa-z-husacich-drobo...
skúsim aj fotku:
Husacie droby - 2,72 €
Zelený hrášok - 0,74 €
Sušené huby 70g - 6,54€ /čiže x2 = 13,08€/
Ryža SOS dlhá 1 kg - 1,35€ /čiže /4 = 0,33€/
Masť husacia 6,60 €/Kg - 3 PL = 30g = 0,2€
/zeleninu, vňať a vývar som nerátal/
Suma sumárum = 17,07€
Udávate, že z toho víde 4-6 porcií, tak berme priemer 5.
Porcia víde na 3,5€
Za 3,5€ mám v BA v reštike komplet menu aj s dezertom, nie nejaké "suché rizoto"
www.obedovat.sk/restauracia/9076-astrapub...
ide o využitie už uvarených drobov a zeleniny a už uvareného vývaru na dalšie jedlo, pokrm je šťavnatý, ide o kašu - nejde o žiadne rizoto a ani o žiadnu suchú miešanú ryžu :-)
z nejakej drahej či pofidérnej reštiky, ani huby a ani hrášok v kalkulácii vôbec nesedia .:-)))
ide o domáce recyklované jedlo.
eshop-susenehuby.webnode.sk/products/susene-hriby-70g-v-pet-doze/...
Hrášok sedí:
www.bioprevas.sk/sk/E-shop/Nasa-ponuka/Bio-polotovary-ko...
"...pokrm je šťavnatý, ide o kašu" - Ešte som nevidel, aby sa kaša servírovala v tvare kopčeka - "Slovenské rizoto" hej.... no čo už, človek sa učí celý život...
"+ hrášok i huby vlastné :-)" - prečo teda nerýľujete a trávite v.č. na nete...
turmericsaffron.blogspot.com.au/2014/08/estamboli-polow-persian-tomato-...
ryžu som kúpila v akcii s 33%-tnou zľavou, tiež nie je podmienkou práve táto ryža, sú oveľa lacnejšie dostať, mnohí varecháči majú vlastné sušené huby i hrášok, nemusia kupovať, teda sa neráta do kalkulácie a tiež nie je podmienkou pridať ich do kaše.
nie je cieľom odradiť varecháčov od lacnejšieho recyklovaného jedla, tento recept som sem pridala len ako tip na takéto jedlo.
mňa vyšla 1 porcia recyklovaného jedla na menej ako 0,60 € :-)
záväzná bude približná kalkulácia na jednu porciu od @kukulienka 71
@kukulienka 71, vopred dakujem..
A presne preto sa nedá napísať, "pridávam jeden spôsob na lacný jednoduchý recept", lebo Vy to máte všetko doma, čiže nič nekupujete do receptu a niekto to kúpiť musí....
Nieje podmienkou? Tak ale to potom už nieje
www.nosalty.hu/recept/ludaskasa...
ale:
www.nebickovpapulke.sk/recept/rizoto-z-husacich-drobkov...
Na nosalty vyšli dve porcie za 1400 fórintov, čo je cca 4,6€. Vám vyšla porcia na 0,60€ - zázrak...
Napísala ste to, ako keby @kukulienka cenotvorcom bola a mala certificate na "nacenenie jedla"... OMG.
OK.
ona sa v kalkuláciách vyzná, na rozdiel od Vás má hotelovú školu a twen nápad je jej a ona kalkulovať vie!
"ide o využitie už uvarených drobov a zeleniny a už uvareného vývaru na dalšie"
a pri recepte na polievku zasa:
"Do tanierov som rozdelila uvarené droby a ...."
To mala tá domáca hus toľko puchorov, sŕdc a krkov?
nemusela som ja, lebo šikana znovu prekvitá Vašou zásluhou.
sám ste @redakciu na seba upozornil :-)
dakujem za tvoju dojemnú starostlivosť o mňa, máš pravdu, táto stránka je verejná, teda pre mňa rovnako ako pre teba :-)
tvoje početné provokácie neakceptujem.
poviem ti aj verejne, že ťa to nectí a ty nie si na to odkázaný :-)
očakávala som, že skvelý nápad práve tu narazí na nepochopenie a odsúdenie inými, čo si myslím, že nie je na mieste pri recyklovaných jedlách, ktoré naozaj môžu vyjsť cenovo oveľa lacnejšie, ako sa na prvý pohľad zdá, záleží na mnohých okolnostiach toho, kto ich uvaril, toho, kto ich uvarí a čo použije a najmä na tom, čo píšeš.
súhlasím a dakujem.
recept som dala ako len tip na recyklované jedlo a je veľmi variabilný.
Preto som sa držal skriktne toho, že suroviny použila výhradne na toto jedlo.
Až o 14:09 v komente uviedla, že je moja kalkulácia úplne zlá a že jedlo je recyklované...
Súhlasím, nedá sa cena jedla jednoducho určiť pri "prvákovi", nieto ešte pri "druhákovi"...
Link na spomínaný recept: varecha.pravda.sk/recepty/2-in-1-kuracia-polievka-a-rychl...
No a moja cca cenová kalkulácia - za predpokladu, že kupujem všetko - ceny som použila súčasné zo stránky tescodomov.sk:
kuracie stehná 1 kg 2,79
kuracie prsia s kosťou 0,5 kg 2,82
koreňová zelenina 0,5 kg 1,45
cibuľa 2 ks/250 g 0,15
soľ,korenie,bobkový list,
mletá sladká paprika, korenie
čierne mleté, múka (1PL) dľa chuti 1,00
smotana na varenie 3 dl 1,00
mlieko 2 dl 0,12
horčica 1 PL 0,10
knedľa alebo cestoviny 0,5 kg 1,00
cestoviny do polievky 0,2 0,50
S P O L U 10,93
Rekapitulácia:
Polievka 6 porcií
„Sviečková“ 6 porcií
1 porcia 0,92 EUR
Som pripravená na ukameňovanie ;)
Preto som chcel vyrátať to lacné jedlo...
"Nebudem to tu rozpisovať, ale sušené huby nedávame v množstve rovnajúcom sa hmotnosti čertsvých húb" - no to by si mohla. Lebo nejako nechápem reči tvojho kmeňa :)
v prípade, ak sa to berie takto, ako píšeš, citujem :
"...Jednalo sa o novopripravené jedlá, z prvýkrát použitých surovín, nie už raz použitých pri príprave jedla."...
potom sa ospravedlňujem a môj tip považuj za bezpredmetný, rovnako ako aj predchádzajúce pridávané fotografie o recyklovaných jedlách, ktoré nie sú odo mňa.
za seba: v recepte samotnom som uviedla tagy - lacné jedlá.
@marcel83 , v tom pridanom linku na recept sa použitie v polievke uvarených drobov spomína v úvode:-) čerstvé huby nahrádzam sušenými v cca 10x menšom množstve, t. j. 100g čerstvých húb nahrádzam 10 gramami sušených, ty si hubár, ty to robíš ako? @pusta , nemám nič proti uverejneniu recyklovaných receptov aj tu v tejto diskusii, skôr to vítam, súvisia predsa s diskusiou...písala som to v kontexte s kalkuláciami, na recyklované sa nedajú robiť hodnoverné kalkulácie.
dakujem.
V surovinách je: "150 g čerstvé (alebo sušené)" a použité sú sušené. Koľko teda autorka použila, nevieme. Tak som bral 150g ako default.
Ale tú kalkuláciu som tak bral aj ja. :) Keby som si to jedlo chcel spraviť /nemám veľmi dobrého priateľa, ktorý mi daruje hus alebo droby/, musel by som všetko kúpiť. A to veru lacné jedlo /pre mňa/ nieje...