2 in 1 - Kuracia polievka a rýchla akože-sviečková fotorecept

eviana - fotkaeviana, 29. októbra 2013
2 in 1 - Kuracia polievka a rýchla akože-sviečková (fotorecept)
Foto: eviana

...isto to veľmi dobre poznáte - choroba si zobrala na mušku práve Vás, hrnce aj chladnička prázdne a dvaja hladoši sa večer vrátia domov Zobraziť celý popis...isto to veľmi dobre poznáte - choroba si zobrala na mušku práve Vás, hrnce aj chladnička prázdne a dvaja hladoši sa večer vrátia domov z práce a zo školy vyhladovaní ako vlci. Na také dni ideálna akcia "2 in 1" - aj keď to nevyzerá nejak extra reprezentatívne - obe jedlá prudko jedlé. Kuracia polievočka ako od maminky (úplný balzam v prichádzajúcom chladnom chrípkovom počasí) a sviečková takmer ako originál :)

6-8
porcií
10 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
500 g
500 g
2 ks
 podľa potreby
1 PL
10 ks celé čierne a nové
1 ks
3 dl
2 dl na zahustenie
1 PL
1 PL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Kuracie kúsky si opláchneme a dáme ich variť do studenej vody. Ja som mala 4 stehná, krídlo a polovicu pŕs... a ešte v rámci polievky kuracie krky. Počkáme kým pomaly voda zovrie, pozbierame vyvretú penu (u nás sa tomu hovorí šuminy) a môžeme pokračovať.

    2 in 1 - Kuracia polievka a rýchla akože-sviečková (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...kým čakáme na zovretie polievky, očistíme si koreňovú zeleninu - nakoľko idem robiť hneď aj "sviečkovú" tak som jej dala viac, aby bolo dosť aj v polievke.

    2 in 1 - Kuracia polievka a rýchla akože-sviečková (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...po zovretí a odstránení šumín vložíme do polievky zeleninu a pridáme čierne a nové korenie (cca 20 guľočok), 1 bobkový list a soľ

    2 in 1 - Kuracia polievka a rýchla akože-sviečková (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...varíme cca hodinu, keď je mäso uvarené, vyberieme mäsové kúsky z polievky

    2 in 1 - Kuracia polievka a rýchla akože-sviečková (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...mäso oberieme z kostí (kosti a kože odkladám pre maminkinho hafana) a nakrájame na kvázi kocky

    2 in 1 - Kuracia polievka a rýchla akože-sviečková (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...do takto odmäsenej polievky pridáme kúsky karfiolu a kytičku z póru, ligurčeka, petržlenovej vňate a kúsku kelu, necháme ešte cca 15 minút zovrieť.

    2 in 1 - Kuracia polievka a rýchla akože-sviečková (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...polievku pred odstavením z ohňa dochutíme soľou, prípadne solčankou (zeleninové ochucovadlo bez glutamanu sodného). A polievka je hotová, môžeme podávať - s rezancami a nasekanou petržlenovou vňaťou - mňam, naozaj ako od maminky :)

    2 in 1 - Kuracia polievka a rýchla akože-sviečková (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...na masle podusíme cibuľu do sklovita - pokojne väčšie kúsky, nemusí byť na extra jemno, bude sa v rámci omáčky mixovať

    2 in 1 - Kuracia polievka a rýchla akože-sviečková (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...z polievky si vyberieme zeleninu, aj pór, kel a petržlenovú vňať (len niť, ktorou boli zviazané som dala preč), zeleninu nakrájame na kocky a vysypeme do sklovitej cibule, pridáme mletú červenú papriku a mleté čierne korenie

    2 in 1 - Kuracia polievka a rýchla akože-sviečková (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...zeleninu zalejeme kuracím vývarom - cca 1 liter

    2 in 1 - Kuracia polievka a rýchla akože-sviečková (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...všetko spolu ponorným mixérom rozmixujeme na hladkú krémovú hmotu

    2 in 1 - Kuracia polievka a rýchla akože-sviečková (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...ak je dosť zeleniny, netreba zahusťovať, ale ak chceme viac omáčky, tak ju nadrobíme a zahustíme - v šálke si rozmiešame mlieko, múku a horčicu a za stáleho miešania vlejeme do omáčky, necháme prevrieť

    2 in 1 - Kuracia polievka a rýchla akože-sviečková (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...zjemníme smotanou na varenie, alebo šľahačkovou smotanou - už len necháme prejsť varom a odstavíme z ohňa

    2 in 1 - Kuracia polievka a rýchla akože-sviečková (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...úplne na záver vsypeme nakrájané mäso do omáčky

    2 in 1 - Kuracia polievka a rýchla akože-sviečková (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    A je to! Hladoši môžu prísť :)

    2 in 1 - Kuracia polievka a rýchla akože-sviečková (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

tatranka
Krásny a aj praktický recept.Tú chuť si viem veľmi dobre predstaviť.
pusta
@eviana , kompletný chutný obedík, výborný pre zdravých, ale najmä pre chorých, avšak bezpracný pre chorého práve nie je. :-)
len nechápem, na čo si pridala ešte aj soľčanku, ked tam máš toooľko úžasnej čerstvej zeleninky?
recept veľmi chvállim inak.(y)
zuzkabluzka
fiha, ak ty toto zvladas, ked si chora, co potom Tvoje vykony, ked si fit? velmi pekny recept, zelam skore uzdravenie :)
eviana
@tatranka , ďakujem za slová uznania Martuška... veru praktický recept - presne o to išlo s minimom práce navariť komplet chutný obed :)
eviana
@izabella929 , ďakujem za Tvoje milé slová... ako vravím, žiadna vysoká gastronómia, chýb sa tam dá vytknúť do nemoty, ale hlavne, že všetkým chutilo a ja som mala dva dni pokoj s varením :)
eviana
@pusta , ďakujem za Tvoj milý komentár, chutné to naozaj bolo, napriek mojim otupelým chuťovým bunkám :). Aký je bezpracný recept na varené jedlo? Aj ten puding, či krupičnú kašu treba miešať a strážiť aby mlieko nevykypelo... a takto bola aj koza celá, aj vlk sýty :)
A solčanka, čakala som výtku... ale ja solčanku používam celkom rada, nie vždy a nie všade - na rozdiel od podravky neobsahuje látky zvýrazňujúce chuť ako glutamán sodný, guanylan disodný, inozinan disodný. A mám Ti z nej taký fajný pocit, keď si prečítam, že obsahuje aj bylinky ako pamajorán, ligurček, saturejka, bazalka, materina dúška, medovka, tymián, petržlenová a zelerová vňať. A je zo zníženým obsahom sodíka. A vyrábajú ju u nás na Slovensku v Solčanoch kúsok od môjmu srdcu blízkych Topoľčian :)
eviana
@zuzkabluzka , fotografie som fotila dávnejšie, teraz som našťastie zdravá, ďakujem Ti Zuzanka za starosť o mňa, milé prianie aj slová uznania :)
havino
že vytknúť chyby? a aké? a na čo? domáce jedlo, ako sa patrí, pomohla si si aj v čase choroby, nevládnosti a to si cením, že aj napriek tomu sa ti chcelo, nenatrela si im chleba s maslom, ale dala teplé normálne jedlo, síce to chcelo čas, ale viac času sa varilo samo, nestratíš sa dievka moja :-) 5* ešte to nezmenili na lubovoľný počet :-)
pusta
@eviana , dakujem ti za odpoved...to o tých bylinkách som nevedela :-)
teraz už rozumiem :-)))))
eviana
@havino , joj Ty srdco moje Táni, ako to Ty robíš, že ma vždy usmeješ od ucha k uchu (ešte že tie uši mám, bo sa mi hlava vyklopí :)) Ďakujem za Tvoje milé slová, zahriali na duši, ako taká fajná slepačia polievka pre dušu boli :)
eviana
@pusta , viem aké sú názory šéfkuchárov na zeleninové ochucovadlá - najdrahšia soľ na svete, glutamán až za ušami... ale tá solčanka ma fakt presvedčila o tom, že sa oplatí ju pridať do jedál... ďakujem Ti za zhovievavosť, aj hviezdičky... potešila si ma, ako vždy :)
mariamka
sikovna gazdinka, co viac dodat :) a ta solcanka ma celkom zaujala, ake ma bohate zlozenie..
hannah22
skvelé a dobré jedlo... dobrá slepačia polievka je vždy liek ,pohladí oko aj dušu poteší a žalúdok zohreje.... za 5*.... :))
eviana
@mariamka , ďakujem za milé slová uznania... presne aj mne sa páči na solčanke to, že obsahuje aj bylinky a je vo verzii s morskou soľou, kuchynskou soľou aj so zníženým obsahom sodíka. A toto nie je reklama :)
eviana
@hannah22 , ďakujem za Tvoje milé slová... veru v časoch choroby niet lepšieho "lieku" ako fajná slepačia, či kuracia polievka. Ďakujem aj za hviezdičky :)
sovka62
Ach, Evička, také sme my ženy, chorá, či zdravá, rodine treba navariť. Kedy sa naučíme nechať sa opatrovať aspoň v chorobe? Veď si to hádam zaslúžime!
Ale ja som taká istá, kým som hore koncom, snažím sa, takže ťa nekritizujem, to bol len taký povzdych.
eviana
@sovka62 , som sa až nedávno dozvedela (resp. si ťava všimla aj iné okrem papanice), že sme rodáčky, trnaváčky. To kým sme hore koncom je pre nás asi fakt typické, toto som zdedila po maminke, v januári bude mať 75 rokov a stále behá a všetko stíha ako mladá srnka... nás všetky tri dcéry bárskedy strčí do vrecka. Zrejme sme všetky nastavené podľa našich vzácnych, milovaných, úžasných mám :) Ďakujem Ti za Tvoje slová @sovka62 milá ♥
jerica
@eviana Evka, prajem skoré uzdravenie, a tvoju polievku aj s druhým dielom, aj by som si veru pochutila, ja tiež nešetrím zeleninou, je to stará dobrá klasika. Pozdrav si maminku, nech jej slúži ešte dlho zdravie, je to dobre, že ešte má toľko energie :-)
eviana
@jerica , ďakujem za Tvoje milé slová, aj za starosť o mňa. Fotky sú robené dávnejšie, teraz som našťastie zdravá. Zeleniny veru nikdy nie je dosť, súhlasím s Tebou. A maminku pozdravím, ďakujem... maminka je môj pevný bod vo vesmíre, som šťastná, že je moja a relatívne zdravá :) Keba to išlo, nosím ju za všetko, čo pre mňa spravila na rukách ♥
jerica
@eviana moja Evka, ako to čítam, ver aj slza sa zaleskla v oku, to isté, čo by som za to dala, keby mama bola medzi nami, len si ju opatruj, je to puto, kto to nevie, ten to nepochopí, ale viem aké to je, ked je s mamou dieťa celý život spojené pupočnou šnúrou aj ked spolu nebývajú. U nás máme tiež perfektný vzťah zo synmi a nevestami .
eviana
@elysa , ďakujem za slová uznania... veď vieš ako to je ... niekedy jednoducho musíš aj keď sa zdanlivo nedá :)
eviana
@jerica moja milá... ja už to vidím tak, že si budeme musieť niekedy spolu na tú kávu zájsť a porozprávať z oka do oka... ďakujem Ti za človečinu v Tvojich slovách... ♥
sovka62
No vidíš, ani ja som si neuvedomila, že sme obe z Trnavy. To som ti pri chorobe mohla aj helfnúť, navariť pre teba a tvojich a priniesť hotové.
eviana
@sovka62 , ja z Trnavy pochádzam, lepšie povedané narodila som sa v Trnave, rodičov mám v Šelpiciach, ale žijem už skoro pol života v Šamoríne... ale od Teba mať navarené... to by sa mi fakt páčilo a ešte ako :)
sovka62
Aháááá, tak to by som k tebe mala ďaleko, aj by vychladlo "ida cestú" (tak pekne po trnavsky). Tak ti len budem držať palce, nech si zdravá.
eviana
@sovka , milujem toto spojenie "idá cestú" ... si ma zasa úžasným spôsobom usmiala... rodáčka moja drahá, ďakujem... Aj Tebe pevné zdravie z celého srdca prajem :)
ewa1
Eviana,, dnes som toto uvarila na obed, je to vynikajúce!!! Mne to síce chutilo lepšie bez tej smotany, ale je to ohromný recept, naozaj 2 v 1!!! Dakujem!!!
eviana
@ewa1 , ďakujem Ti za skvelú správu, mám obrovskú radosť, že si môj recept vyskúšala a že Vám chutilo... ešte raz ďakujem Ewka :)
salinka
To si vymyslela naozaj veľmi dobre, ty fiškus:-) Jedna žena, matka musí vedieť naozaj konať zázraky na počkanie!
eviana
Ďakujem za pochvalné slová, milá @salinka ... veď to všetky veľmi dobre poznáme... robiť zázraky na počkanie :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia